Kaszaper Község Képviselő-testületének 7/2011 (IV.29..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli valamint a hivatali munkaidőn túli házasságkötésnél alkalmazott díjtételekről

Hatályos: 2011. 05. 01- 2021. 01. 31

Kaszaper Község Képviselő-testületének 7/2011 (IV.29..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli valamint a hivatali munkaidőn túli házasságkötésnél alkalmazott díjtételekről

2011.05.01.

Kaszaper község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésben, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. § E rendelet hatálya Kaszaper község közigazgatási területén történő házasságkötésekre terjed ki.

2. § 1. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötést szombati, vasárnapi vagy munkaszüneti napokon 900 – 1900 óra között lehet lebonyolítani.

2. A hivatali munkaidőn kívül, de a Polgármesteri Hivatal erre kialakított helyiségében megtartott esküvőkhöz a terem biztosítása térítésmentesen történik.

3. § 1. Az anyakönyvvezető a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításában az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendeletben foglalt feltételek megléte esetén működik közre.

Az indoklással ellátott kérelmet írásban kell benyújtani a jegyzőhöz.

2. A jegyző döntését megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által megjelölt helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít, és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

3. A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötést szombati, vasárnapi vagy ünnepnapokon 1300 – 1900 óra között lehet lebonyolítani.

4. A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításának díja 15 000,- Ft + ÁFA. Nem kell díjat fizetni, és a (3) bekezdésben foglalt időponttól el lehet térni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

5. Rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében történő megjelenés, vagy a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota áll fen.

4. § 1. A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenkénti bruttó 8 000,- Ft illeti meg.

2. A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenkénti bruttó 8 000,- Ft illeti meg.

3. A közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjazás kifizetése havonta, utólag, a polgármester igazolása alapján történik.

5. § 1. A házasságkötésnél – igénylő döntése szerint igénybe vehető – egyéb szolgáltatások közül a zeneszolgáltatásért, versmondásért, gyertyagyújtásért díjat nem kell fizetni.

2. A házasságkötésnél történő további szolgáltatások díjai a következők, amennyiben a házasulók azt nem hozzák magukkal az anyakönyvi eseményre:

a) pezsgős koccintás 1 500,- Ft/üveg

b) virágcsokor, asztali dísz: 2 500,- Ft

c) szülőknek virág 2 000,- Ft

d) házasulók részére bor, kenyér átadása 1 500,- Ft

A díjak az Áfa-t nem tartalmazzák.

3. A (2) bekezdés szerinti díjakat legkésőbb a házasságkötést megelőző 3. napig a polgármesteri hivatal házi pénztárában kell megfizetni, az erről kiállított számla alapján.

6. § E rendelet 2011. május 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követő házasságkötési eseményekre kell alkalmazni.