Kaszaper Község Képviselő-testületének 12/2014 (IX.26..) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 10. 01

Kaszaper Község  Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és l) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:



1. Általános rendelkezések


  1. §


(1) Kaszaper Község  Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről (átvétel, elszállítás) és ártalmatlanításáról az e rendeletben foglaltak szerint gondoskodik Kaszaper Község közigazgatási területén  belül (beleértve Pusztaszőlős településrészt), a közműves ivóvízellátással érintett területeken. 


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott területen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével és ártalmatlanításával kapcsolatos közszolgáltatás teljesítésére jogosult illetve kötelezett közszolgáltató az Önkormányzat többségi tulajdonában álló Gyulai Közüzemi Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Szolgáltató). (Gyula, Szent László u. 16.)


(3) A háztartási szennyvíz ártalmatlanítását szolgáló átadási hely: Gyula városi szennyvíztisztító telep szippantott szennyvízfogadó műtárgy (Gyula, Eleki út, hrsz.: 0114)



2. Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:


1.  a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz

a) emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből;

b)  a nem közüzemi csatornarendszerekből;

c)  gazdasági, de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből

származik.





3.  ártalmatlanító-hely: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítását szolgáló létesítmény;


4.  ártalmatlanítás: minden olyan kezelési művelet, amelynek eredményeként a szennyvíz a környezetbe annak károsodása nélkül kibocsátható.


3. Az Önkormányzat feladatai


3. §


Az Önkormányzat feladata


a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének és ártalmatlanításának megszervezése;


a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési, ártalmatlanítási feladatainak ellátására közszolgáltató kiválasztása;


c) gondoskodás a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésére szolgáló ártalmatlanító-hely kialakításáról, fenntartásáról, üzemeltetéséről.


4. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


4. §


(1) Az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik,


a)  köteles évente legalább egy alkalommal a Szolgáltató által nyújtott, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres átvételére és elszállítására irányuló közszolgáltatást igénybe venni;


b)  az átvételig, elszállításig a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet gyűjteni, tárolni, és ennek során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a háztartási szennyvíz mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa;


c)  a közszolgáltatás díját megfizetni;


d)  az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét alacsony szinten tartani.


(2) Az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett egyéb hulladéktól elkülönítetten gyűjteni, és a közszolgáltatást igénybe venni.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. Köteles megadni a közszolgáltatás nyújtásához szükséges személyes adatait valamint 15 napon belül bejelenteni, ha azokban változás történt.


(4) Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik, illetve nem keletkezik olyan nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, amelyet tárolnia kell.


(5) Az ingatlantulajdonos a kötelező évi egy alkalomtól ritkábban veheti igénybe a közszolgáltatást, amennyiben az ingatlanon keletkező éves szennyvízmennyiség nem éri el az 5 m3-t.


5. A közszolgáltató feladatai, a közszolgáltatás ellátásának rendje


5. §


(1) Szolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére heti rendszerességgel az ingatlantulajdonos rendelkezésére állni.


(2) Az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Szolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.


(3) A közszolgáltatás igénybevételének, teljesítésének feltételeiről a Szolgáltató az Ügyfélszolgálati Irodájában valamint a honlapján tájékoztatást ad.


(4) A háztartási szennyvíz szállítás személyesen vagy telefonon a Szolgáltató Ügyfélszolgálati Irodájánál rendelhető meg. A megrendeléseket a Szolgáltató azok sorrendjében, legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanapon köteles teljesíteni.


(5) Szolgáltató a megrendelésekről munkautalványt állít ki, melyet a háztartási szennyvíz átvételét követően a megrendelővel igazoltat. A munkautalványon fel kell tüntetni

a) a megrendelő nevét, lakcímét,

b) az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét,

c) a szállítás dátumát,

d) a szállítást végző gépjármű rendszámát,

e) a gépjármű vezetőjének aláírását,

      f) a megrendelő aláírását.


6. §


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezését, ártalmatlanítását a Szolgáltató kizárólag az Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott, kialakított ártalmatlanító-helyen végezheti.


6. A közszolgáltatási díj


7. §


  1. A közszolgáltatási díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles közvetlenül a közszolgáltató felé, legkésőbb a számla kiállítási dátumától számított 8 napon belül. A közszolgáltató a közszolgáltatási díjról,  tárgyhót követő hónap 5. napjáig állítja ki a számlát a tárgyhóban elszállított, szállítóleveleken szereplő, ingatlantulajdonos, vagy hozzátartozója, megbízottja által leigazolt mennyiségek alapján. A megfizetés a közszolgáltató bankszámlájára történő utalással, vagy postai csekken történik.
  2. A közszolgáltatási díj mértéke 1 463,- Ft + áfa/m3, amely díj tartalmazza az elszállítás és ártalmatlanítás költségét is. A díj megállapítása a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel  összefüggő módosításáról szólón 2013. évi CXIV. törvény 1. § (1)-(2) bekezdéseiben foglaltak alkalmazásával történt.
  3. Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos  köte4lezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Szolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

7. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályok


8. §

  1. A Szolgáltató a kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt, jogosult kezelni a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos - a közszolgáltatás ellátásához szükséges - személyes adatait.
  2. Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.
  3. Szolgáltató jogosult a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat jogos igényeinek érvényesítése érdekében hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.

8. Záró rendelkezések


9. §


(1) Ez a rendelet 2014 október 1-jén lép hatályba.


  1. Ez a rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvének (2006. december 12.) megfelel.



Kaszaper, 2014. szeptember  25.



                            Csürhés István                                                           Giliczó Pálné
                             polgármester                                                                  jegyző


Kihirdetve: 2014. szeptember 26.



                                         Giliczó Pálné
                                              jegyző