Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2019. 01. 11

A települési támogatásokról

Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. alcím

Általános rendelkezések

  1.  §    E rendelet meghatározza a Kaszaper  Község Önkormányzata által nyújtható települési támogatásra, szociális ellátásokra vonatkozó előírásokat, azok formáit, eljárási és jogosultsági szabályait, azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit, és garanciáit, valamint az Szt-ben adott felhatalmazások alapján szabályozott előírásokat.
  2.  §  (1) E rendelet személyi hatálya az Szt-ben meghatározott Kaszaper  Község közigazgatási területén állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő személyekre terjed ki.

(2) E rendelet területi hatálya Kaszaper Község közigazgatási területére terjed ki.

  1. §   
  1. Az önkormányzat által nyújtott szociális ellátások formái:
  1. pénzbeli és természetbeni ellátások,
  2. személyes gondoskodást nyújtó ellátások.
  1. Pénzbeli és természetbeni ellátások:
    1. rendkívüli települési támogatás,
    2. rendszeres települési támogatás,
    3. jövedelemtől független települési támogatás,
    4. köztemetés.
  2. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások:
  1. szociális étkeztetés,
  2. házi segítségnyújtás,
  3. nappali ellátás
  4. családsegítés.
  5. gyermekjóléti szolgáltatás,
  6. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (együttműködési megállapodás alapján.)

II. alcím

Pénzbeli, természetbeni települési támogatások

  1. Nem rendszeres támogatás, rendkívüli települési támogatás.
  1. § (1) Rendkívüli településtámogatás nyújtható:
    1. élelmiszerre,
    2. ruhaneműre,
    3. gyógyszerköltségek fedezetére,
    4. gyermek intézmények étkezési térítési díjának megfizetésére,
    5. tüzelőre, lakásköltségekre
    6. megélhetést érintő előre nem tervezhető többletkiadásra, mint kórházi kezelés, temetés
    7. tanévkezdéshez.

(2) Rendkívüli települési támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező, vagy a családja,  illetve a közös háztartásban élők jövedelmi viszonyait figyelembe véve az 1 főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a

a) család esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át

b) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át

  1. §(1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható pénzbeli ellátásként, valamint természetbeni ellátásként a 4.§ (1) bekezdés a) - g) pontjában írtakon túl szemétszállítási díjra, víz- és csatornadíjra, lakbérre.

 (2) Rendkívüli települési támogatás felhasználásáról a jogosultat el lehet számoltatni, amit a megállapító határozatban kell előírni. Ha elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, az elszámolás teljesítéséig az általa vagy vele közös háztartásban élő hozzátartozója által benyújtott újabb segély kérelmét el lehet utasítani.

 (3) A megállapított rendkívüli települési támogatás,- a célzott felhasználás biztosítása érdekében a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ családgondozói feladatokat ellátó dolgozójának is kiutalható.  A pénzfelvételre jogosult köteles a pénzfelhasználásról elszámolni a segélyezett illetve a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi csoportja  felé.

  1. § (1) A rendkívüli települési támogatás összege háztartásonként, gyermeket nevelő családok esetében gyermekenként évente nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimum összegének 150%-át.

(2) Rendkívüli települési támogatás egy háztartásban élőknek, illetve egyedül élő kérelmező esetén egy személynek évente legfeljebb négy alkalommal adható, az (1) bekezdésben írt maximum összeghatárig.

Temetési segély

7.§ (1) Temetési költségek viseléséhez rendkívüli települési támogatás annak állapítható meg, akinek a családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj minimum mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.

(2) A temetési költséghez történő hozzájárulás összege  20 000,- Ft.

2. Rendszeres támogatás

8. § (1) Lakhatási  támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező, vagy a családja,  illetve a közös háztartásban élők jövedelmi viszonyait figyelembe véve az 1 főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a

a) család esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b) egyedülálló és valóban egyedül  élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át

(2)  A lakhatási támogatás havi összege  4 000,- Ft,  amely természetben is nyújtható,, közüzemi számlák kiegyenlítésére.

3. Egyéb  települési támogatás

9. §  (1) Letelepedési támogatás  kérelemre, vissza nem térítendő támogatásként annak az első lakáshoz jutó házaspárnak, élettársaknak, vagy egyedülálló gyermekes szülőnek adható, aki nem töltötte be a 40. életévét, és legfeljebb 1 / 2 ingatlanrész tulajdonjoggal rendelkezik más lakóingatlanban.

(2) A letelepedési támogatás összege 100 000,- Ft, amely adásvételi szerződés egyidejű csatolása mellett, vagy előszerződés alapján nyújtható.

(3) Letelepedési támogatásra az a személy, család jogosult, aki az ingatlant 6 hónapon belül szerezte meg a kérelem megnyújtása előtt, és a kérelmét ezen időszak alatt beterjeszti a Kaszaper Község Önkormányzatához a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül.

10. § (1) Újszülött támogatás annak a Kaszaperen lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő kismamának jár, aki gyermeke születését követően 6 hónapon belül benyújtja kérelmét, valamint bemutatja gyermeke születési anyakönyvi kivonatát.

(2) Az újszülött támogatás összege gyermekenként 30 000,- Ft.

11. § (1)  Krízis alap az önkormányzat mindenkori költségvetésében meghatározott összeg, amely a településen átmenetileg ellehetetlenült helyzetbe került, azonnali segítséget igénylő családok, személyek megsegítését szolgálja.

(2) Az összeg felhasználásáról a szociális ügyintézővel egyetértésben - a gyermekvédelmi és családsegítési feladatokat ellátó személy véleményének figyelembe vételével  - intézkedik, a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ vezetője,   Kaszaper Község Polgármesterével egyeztetve, annak egyetértésével.

(3) A krízis alapból egyszerre felhasználható összeg maximális 15 000,- Ft lehet, amely összeg a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ családgondozója utólag a Kaszaperi Közös  Önkormányzati Hivatal felé elszámol.


4. Köztemetés


12.  § (1) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.

(2) A települési önkormányzat különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól

a) részben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 130 %-át, egyedül élő esetén a 150 %-át,

b) egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 100 %-át, egyedül élő esetén a 130%-át, és az érintett személy 500.000 Ft értékű vagyonnal nem rendelkezik.



III. alcím

Szociális szolgáltatások

1. Étkeztetés

13. §

(1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(2) Az Szt. 62. § (1) bekezdése alkalmazásában szociálisan rászorult személy:

a) a kora miatt, ha egyedül élő és betöltötte a 65. életévét, vagy nem egyedül élő esetén, ha átlagéletkoruk eléri a 60 évet.

b) egészségi állapota miatt, ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést,

c) a fogyatékosság és pszichiátriai betegsége miatt, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést,

d) szenvedélybetegsége miatt, ha a vonatkozó szakorvosi vélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegsége miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést.

(3) Az önkormányzat az étkeztetést a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ intézményének közreműködésével látja el.

(4) Az étkezési térítési díjat külön rendelet szabályozza.

(5) Az étkeztetést az Önkormányzat az  általa fenntartott napközi otthonos konyháról történő ebéd kiszállítással biztosítja.

2. Házi segítségnyújtás

14. § 

 (1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, s tartásra köteles hozzátartozójuk nincs.

(2) Az (1) bekezdésben írt állapotot háziorvosi igazolás alapján lehet megállapítani.

(3) Házi segítségnyújtás keretében gondoskodni kell a rászorulók személyi és környezeti tisztaságáról, érdekeik védelméről.

(4) Az Önkormányzat az ellátást a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ intézményén keresztül látja el.


3. Családsegítés

15. §

  (1) A családsegítéssel és gyermekvédelemmel kapcsolatos  feladatellátást az önkormányzat a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ intézménnyel látja el.

 (2) A Családsegítő Szolgálat megelőző tevékenységek körében a hatályos jogszabályokban írt feladatokon túl figyelemmel kíséri a lakosság szociális és mentálhigiéniás helyzetét, feltárja a nagy számban előforduló, vagy az egyén és család életében jelentkező problémák okait, valamint a működtetett jelzőrendszeren keresztül az önkormányzati intézmények, társadalmi szervezetek, egyház és magánszemélyek megállapításait eljuttatja a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatalhoz.


4. Tanyagondnoki szolgáltatás

16. § (1) Az önkormányzat a tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatait a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ közreműködésével látja el.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében az önkormányzat Pusztaszőlős településrész (egyéb belterület) lakosságának az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

a) Naponta szállítja az óvodába és általános iskola 1-4 évfolyamába járó gyermekeket az intézményekbe és vissza,

b) közreműködik az étkeztetésben, házi segítségnyújtásban, a családsegítő szolgálathoz jutásban,

c) közreműködik a gyógyszerbeszerzésben, élelmiszervásárlásban az idős, beteg, életvezetési gondokkal küzdő személyek esetében,

d) orvoshoz, szakorvoshoz szállítja az idős, beteg embereket,

e) közreműködik közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

f) közreműködik hivatalos ügyek intézésében, lakossági igények továbbításában.

g) közreműködik közösségi, művelődési, sport rendezvényekre történő eljutásban, azok szervezésében.


5. Nappali ellátás

17. § (1) Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testület nem kötelező közszolgáltatásként gondoskodik az idősek nappali ellátásáról az igényelt normatíva felhasználás alapján.

(2) Nappali ellátás szociális szolgáltatás, amely Kaszaper Község esetében nem kötelező szolgáltatásként lehetőséget biztosít a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére

a) tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek,

b) tizennyolcadik életévüket betöltött, fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek,

 c) harmadik életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló fogyatékos, illetve autista személyek. Igény szerint lehetőség van a napközbeni étkezésre is - kivéve idősek nappali ellátása esetén.

(3) rendkívül indokolt esetben nappali ellátás olyan fogyatékos személyek részére is biztosítható, akire nézve a szülője vagy más hozzátartozója gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül Az ellátásért térítési díjat nem kell  fizetni.


6. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

18. §

(1) A 14. §-ban foglaltak szerint a házi segítségnyújtásban részt vevők részére, igény alapján biztosítja az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást.

(2) A házi segítségnyújtás ellátása a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása keretein belül történik, Medgyesegyháza Város Önkormányzatának gesztorságával.



5. A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátások közös szabályai


19. § (1) A szolgáltatást nyújtó intézményvezető külön eljárás nélkül köteles ellátást nyújtani

a) ha azzal megelőzhető az érintett személy életveszélyes állapotba kerülése,

b) az ellátást rendkívüli időjárási helyzet indokolja,

 (2) A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátás megszűnik

a) az intézményi jogviszony megszűnésével,

b) amennyiben az ellátásról az érintett írásban lemond,

IV. alcím

Eljárási szabályok

20.  § 

(1) A települési támogatások iránti kérelmet a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatalnál  (5948 Kaszaper, Szent Gellért tér 1. ) lehet előterjeszteni, az erre rendszeresített formanyomtatványon, amelyet a rendelet 1. melléklete tartalmaz.

 (2) A támogatás iránti eljárást bárki kezdeményezheti, aki tudomást szerez a rászorultságról, illetve a támogatási eljárás hivatalból is kezdeményezhető.

21. § 

(1) A kérelemre indult eljáráshoz minden kérelem esetén külön szükséges igazolni a személyazonosító adatokat, családi viszonyokat, az eltartottak számát, a tartásra kötelezettek adatait, a jövedelmi és vagyoni helyzetet. A jövedelemmel nem rendelkezőknek büntetőjogi felelősségük tudatában kell e tényről nyilatkozniuk.

(2) A támogatási kérelemhez szükséges jövedelem számításnál e rendeletet és az Szt. előírásait kell alkalmazni.

(3) Támogatási formánként a jogosultság megállapíthatósága érdekében az előzőekben írtakon túl a kérelmezőnek csatolnia kell a szükséges orvosi igazolást, receptet, közüzemi számlát, temetési számlát, iskolalátogatási igazolást, munkaügyi központ igazolását, valamint minden esetben ki kell tölteni az Szt-ben, illetve a hatályos kormányrendeletben meghatározott vagyonnyilatkozatot.

22. §

 (1) E rendeletben szabályozott pénzbeli, természetbeni támogatási kérelmek elbírálása során átruházott hatáskörben az alábbi esetekben a polgármester dönt:

  1. temetési költség megítélése,
  2. köztemetés engedélyezése,
  3. rendkívüli települési támogatás
  4. újszülött támogatás.

(2)  A letelepedési támogatás  odaítéléséről a  Településfejlesztési, Pénzügyi, Vagyonnyilatkozat-kezelő, Szociális, Oktatási és  Ügyrendi Bizottság véleményének figyelembe vételével Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt .

(3) A krízis alap felhasználásáról a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ vezetője dönt, utólagos elszámolási kötelezettséggel Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testülete felé.

23. §  Bármilyen az Szt. és jelen rendelet által megállapított segélyben részesülő köteles a lakókörnyezete rendezettségének biztosítása körében az általa életvitelszerűen lakott ház és annak udvara, kertje a kerítéssel kívülről határos terület, járda tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatósága valamint higiénikus állapotának biztosítására, mely kötelezettséget a megállapító határozatban elő kell írni.

24. §  E rendelet alapján megállapított pénzbeli ellátások kifizetésére az Szt. rendelkezései az irányadóak, azzal, hogy a rendszeres juttatásként megállapított ellátást tárgyhó 10. napjáig kerül átutalásra a jogosult lakossági folyószámlájára, vagy az összeg kifizethető a Kaszaperi Közös Önkormányzati  Hivatal házipénztárában is.

25. §  E rendeletben nem szabályozott eljárási rendelkezésekben, az ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jogok és kötelezettsége megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a jövedelemre és vagyonra az Szt. illetve a Közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

V. alcím

Záró rendelkezések

26. §  (1) E rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kaszaper   Község Önkormányzata Képviselő-testületének  14/2013. (XII. 20.) Ör. számú rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról


Kaszaper,   2015. február 26.


                          Csürhés István                                                      Giliczó Pálné
                            polgármester                                                             jegyző



Kihirdetve (az Önkormányzat hirdetőtábláján kifüggesztve): 2015. február 27.



                                                                                            Giliczó Pálné
                                                                                                  jegyző


1. melléklet

a települési támogatásokról  szóló

2/2015.(II. 27.) Ör. rendelethez



 KÉRELEM

települési támogatás megállapítása iránt

I. 1. A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: .............................................................................................................................

Anyja neve: .................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: .........................................................................................................

Lakóhely: ....................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ......................................................................................................................

2. A kérelmezővel közös háztartásban élők száma:.......fő

A kérelmezővel közös háztartásban élők személyi adatai:

név/születési név

születési hely év, hó, nap

anyja neve

rokonsági fok






















II. Jövedelmi adatok

jövedelem típusa

kérelmező

közös háztartásban élő személyek

munkaviszonyból, foglalkoztatási jogviszonyból származó







társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







alkalmi munkavégzésből származó







táppénz, gyed, gyes, gyet, családi pótlék







nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások 







egyéb







Összesen








III. Vagyoni helyzet:

A kérelmező és a vele együttélő közeli hozzátartozójának vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen   nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

B) Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: '

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyar Köztársaság területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.



















 * Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

 ** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.


IV. A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás igénylése esetén a kérelmező köteles csatolni az általa lakott lakás nagyságát igazoló iratot.

V. Rendkívüli települési támogatás esetén a rendkívüli élethelyzet, amelyre tekintettel az önkormányzati segélyt kéri:

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

III. Haláleset miatti rendkívüli települési támogatás esetén:

Az elhunyt személyes adatai:

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: .............................................................................................................................

Anyja neve: .................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: .........................................................................................................

Lakóhely: ....................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ......................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................


Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

- A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal

(pl. munkáltatói igazolás) történik.

- A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ szerint:

"(2) A jogosultság megállapításakor

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

2. A kérelemhez a halotti anyakönyvi kivonatot kell csatolni, ha elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kérik.



Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.


Kaszaper,  ...........év.......................hó.....nap.

                                                                                  ....................................................................

                                                                                                         kérelmező