Kaszaper Község Képviselő-testületének 6/2015 (V.22..) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről.

Hatályos: 2015. 05. 23


Kaszaper  Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések
  1. §
  1. A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megállapítása, melyek a levegő tisztaságának védelmét biztosítják.
  2. A rendelet területi hatálya Kaszaper község közigazgatási belterületére terjed ki. Nem terjed a község közigazgatási területén a mezőgazdasági- és erdőművelés alatt álló ingatlanokra, azokra vonatkozóan más jogszabályok rendelkeznek.


  1. §

E rendelet alkalmazásában:

  1. Avar és kerti hulladék: a belterületi ingatlan használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, falomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok).
  2. Ingatlantulajdonos: az a természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek a tulajdonában, birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon avar és kerti hulladék keletkezik.
  3. Hasznosítás: kerti hulladék komposztálása.
  4. Ünnepnap: január 1., március 15., Húsvét, május 1., Pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.


  1. Az avar és kerti hulladék égetésének szabályai


  1. §

(1)        A község területén az avar és kerti hulladék hasznosításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2)        Égetéssel a helyben (telken belül, illetve az azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg.

(3)        Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterület e célra nem vehető igénybe.


  1. §
  1. Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése – ünnepnapok kivételével – hétfőtől péntekig naponta 8.00 és 20.00 óra között, szombaton 8.00 és 17.00 óra között engedélyezett, más napon és időpontban az égetés tilos.
  2. Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén.
  3. Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.


  1. §
  1. Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.
  2. Az ingatlan tulajdonosa az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (oltóvíz, homok stb.)
  3. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.
  4. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.
  5. Az égetést lakott épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságban szabad végezni, a szélirány figyelembe vételével, hogy arra veszélyt ne jelentsen.
  6. A kerti hulladékkal együtt kommunális, ipari eredetű és veszélyes hulladék nem égethető (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, vagy ezek maradéka).
  7. Az égetésről azt megelőzően szóban tájékoztatni kell a szomszédos ingatlan lakóit.
  8. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.




  1. Záró rendelkezések
  1. §

Ez a rendelet a kihirdetést követő  napon lép hatályba.



Kaszaper, 2015. május 21.


                        ( Csürhés István )                                                  ( Giliczó Pálné )

                             polgármester                                                            jegyző


Záradék:



Kihirdetve (az Önkormányzat hirdetőtábláján kifüggesztve): 2015. május 22.



                                                                                                          ( Giliczó Pálné )

                                                                                                                 jegyző