Kaszaper Község Önkormányzata 3/2017 (II.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megállapításáról.

Hatályos: 2017. 02. 24

Kaszaper  Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §

 (1)   A   rendelet   hatálya   Kaszaper Község Önkormányzata  Képviselő-testületének  tagjaira (továbbiakban: képviselő) terjed ki.

(2)   Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre, az alpolgármesterre.

2.§

(1)  A   Képviselő-testület   az 1.§   (1) bekezdésben   megnevezett  személyek   részére   jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2)   Az   e   rendelet   szerinti   jogosultak   2017. január 1.  napjától a   megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

Tiszteletdíj mértéke és lemondás szabályai

3.§

(1)  A képviselői tiszteletdíj mértéke:

a.)  képviselői alapdíj bruttó                                                                             20 000,-  Ft/hó

b) a bizottság elnöke részére az alapdíjon felül megállapítandó összeg bruttó   10 000,- Ft/hó

 (2) A   tiszteletdíjat   a képviselők által megadott számlaszámra a tárhónapot követő 10. napjáig kell a   jogosult   részére   átutalással kifizetni.


4.§ 

(1) A képviselő tiszteletdíjáról írásban lemondhat.


(2    A   tiszteletdíjról   történő lemondást   tartalmazó  írásbeli  nyilatkozatot  évente   a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig, vagy a kifizetést megelőző 30 napon belül.

(3) Ha a képviselő az e rendelet alapján megállapított tiszteletdíjáról írásbeli nyilatkozatában lemond, annak tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani,

b)   az a) pontban meghatározott    időszakra   járó   tiszteletdíj összege   mely   célra   kerüljön felhasználásra.

(4)   Ha   a tiszteletdíjról   való   lemondás   időpontjában   a felhasználás   célja   az   írásbeli nyilatkozatban   nem   kerül   meghatározásra,   abban   az   esetben   a   nyilatkozatnak   tartalmaznia kell, hogy felhasználásáról későbbi időpontban nyilatkozik a képviselő.

(5)   A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

 (6)  A  Településfejlesztési, Pénzügyi, Vagyonnyilatkozat-kezelő, Szociális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága az önkormányzat éves költségvetésének elfogadásáig évente ellenőrzi a tiszteletdíjak igénybevételével és lemondásával kapcsolatosan tett nyilatkozatokat és kifizetéseket.

A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai

5.§

(1)   A  képviselő-testület  üléseiről   igazoltan  csak  legkésőbb  az  ülés   napján 12 óráig   szóban vagy     írásban   a polgármesternek    történő bejelentés     alapján   lehet távol   maradni. Igazolt távollétnek   számít, ha   a   tiszteletdíjra   jogosult   több   napon át igazolt   betegsége,   munkahelyi elfoglaltsága vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud részt venni az ülésen.

(2)   A   képviselő az   ülés   megkezdésekor   köteles   a   polgármesternek   bejelenteni,   ha az   ülés közben   ideiglenesen     vagy   véglegesen     eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha   a képviselő testületi   ülés   közben   indoklás   vagy a polgármesternek   történő előzetes   bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(3) Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a képviselőtestületi vagy bizottsági ülése(ke)n, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a havi tiszteletdíja csökkentésre kerül:

a) képviselő-testületi ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 20%-al kell csökkenteni.

b) bizottsági ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 10%-al kell csökkenteni.

c) ha a képviselő az adott hónapban a képviselő-testületi és a bizottsági ülésről is igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, az a) és b) pont alkalmazása helyett a következő két havi tiszteletdíját kell 20 %-al csökkenteni.

d) ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.

(4) Ha a képviselő hat hónapon belül a testületi vagy a bizottsági ülések feléről igazolatlanul vagy   előzetes   bejelentés   nélkül hiányzik   a   következő hat   hónapra   tiszteletdíja   megvonásra kerül.

(5)   A (4) bekezdésben   foglaltak   ellenőrzése   az   üléseken   készült   jelenléti ívek illetve az ülésekről   készült   jegyzőkönyvek   alapján   történik,   melyben   fel kell tüntetni   a képviselő érkezésének és távozásának pontos idejét.

(6) A tiszteletdíj csökkentéséről, annak mértékéről, a Polgármester javaslatára, a Településfejlesztési, Pénzügyi, Vagyonnyilatkozat-kezelő, Szociális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága egyedi határozata alapján a képviselő-testület dönt. A csökkentés ténye, mértéke a határozatban kerül meghatározásra, és azt meg kell indokolni. A képviselő-testület egyedi méltánylást érdemlő körülmény felmerülése esetén eltekinthet a (3)-(4) bekezdésben meghatározott szankció alkalmazásától.

Záró rendelkezés

6. §.

 (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2017. január 1.  napjától kell alkalmazni. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 10/2011. (VII. 1.) és a 11/2011. (IX. 15.) Ör. rendeletekkel módosított 12/2006. (X. 27.) Ör. rendelet hatályát veszti.

Kaszaper, 2017. február 23.



                          Csürhés István                                                      Giliczó Pálné
                            polgármester                                                             jegyző



A rendelet kihirdetve: 2017. február  24.



                                          Giliczó Pálné
                                               jegyző