Kaszaper Község Képviselő-testületének 7/2017 (V.31..) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2017. 06. 01

Kaszaper Község  Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ban kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza Kaszaper Község  Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, a feladatellátás konkrét formáját, módját és mértékét.


  1. §  A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzata fenntartásában működő közösségi színtérre, a vasúti múzeumra (5948 Kaszaper, Árpád u. 1.), a Kunhalmon lévő emlékparkra,  közművelődési tevékenységben részt vevőkre.


  1. § (1)  Az önkormányzat közösségi színtérként a tulajdonában lévő Művelődési Ház és Községi Könyvtár (5948 Kaszaper, Árpád u. 31.)  valamint sportcsarnok (5948 Kaszaper, Szent Gellért tér 1) épületét biztosítja.

(2) A közművelődési feladatait az önkormányzat kormányzati funkción látja el, az éves költségvetésében az ezzel kapcsolatos bevételeit és kiadásait elkülönítetten kezeli.

(3) Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 64. § (1) bekezdésében meghatározott feladatát a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybe vételével teljesíti.

4. § A helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az Önkormányzat szerepet vállal az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtésében, különösen:

a) a lakosság élet- és munkaképességének növelése érdekében képzési lehetőségek biztosítása, a mindennapi élet gazdaságosságát fejlesztő, közhasznú kézműves körök, tanfolyamok, az otthon környezetkultúráját fejlesztő bemutatók, akciók szervezésében,

b)az iskolai képzést kiegészítő nyelvtanfolyamok, számítástechnikai, környezetnevelő, felkészítő tanfolyamok szervezésében,

c) a mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő alkalmak, bemutatók, táborok, találkozók, közösségi rendezvények támogatásában, népszerűsítésében,

d) aktuális kérdésekről közéleti konzultációk szervezésében.


5.§ A helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az  Önkormányzat szerepet vállal a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében, a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, különösen

a) a község kulturális értékeinek megőrzésében, megismertetésében, gazdagításában;

b) a község kiemelkedő személyiségeiről való megemlékezésben, tevékenységük ismertté tételében;

c) települési nagyrendezvények hagyományteremtő rendezvénysorozatának megszervezésében.


6.§  A helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az Önkormányzata szerepet vállal az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése; az ünnepek kultúrájának gondozásában, különösen

a) kulturális értékeink megismeréséhez művelődési alkalmak, pl. irodalmi estek, művészeti kiállítások megteremtésében,

b) hagyományőrző közösségek, a tárgyalkotó népművészeti közösségek működtetésében, rendezvények szervezésében,

c) a világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertté tételében, a közös ünnepek lehetőségének megteremtésében,

d) a különböző korosztályok, eltérő társadalmi csoportok ünnepein való közreműködésben,

e) a helyi kulturális turizmus tudatosságának ösztönzésében, értékeink bemutatásához rendezvények, találkozók szervezésében.


7. § A helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az Önkormányzat szerepet vállal az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatásában, különösen

a) a speciális helyzetű vagy érdeklődésű civil közösségek támogatásában,

b) az amatőr művészeti csoportok működésének támogatásában, működésükhöz helyszín biztosításában,

c) kiemelkedő tehetségű alkotók, képzőművészek támogatásában, pályázatokon való részvételük elősegítésében.


8.§ A helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az Önkormányzat szerepet vállal a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítésében, különösen

a) a helyi ügyekben való tájékoztatásban, a helyi honlap útján,

b) a helyi közösségek tevékenységének megismertetésében,

c) a közösségért tevékenykedők megbecsülésében,

d) a különböző civil közösségek szakmai segítésében, művelődési szándékaik támogatásában,

e) az ifjúság érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozásában;

f) a helyi társadalom résztvevői közötti folyamatos párbeszéd megteremtésében, az egyesületek, civil közösségek közötti együttműködés kezdeményezésében.


9.§ A helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az Önkormányzat szerepet vállal a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítésében, különö­sen a határon túli magyarság kulturális közösségeivel való kapcsolattartás, a testvértelepülési kapcsolatok elősegítésében.


10.§ A helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az  Önkormányzat szerepet vállal a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosításában, különösen

a) közösségi színterek biztosításában,

b) az ifjúság kulturált szabadidő eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtésében;

c) a szabadidő kulturált eltöltéséhez, a rekreációhoz szükséges feltételek biztosításában;

d) a közösségi színterek esztétikus, hagyományőrző környezet és infrastruktúra biztosításában.


11.§ A helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az Önkormányzat szerepet vállal egyéb művelődési lehetőségek biztosításában, különösen a falusi turizmus lehetőségeinek bemutatásában, a Kunhalmon történő rendezvények népszerűsítésében, megszervezésében.


12.§  (1) E rendeletben vállalt feladatok intézményi finanszírozását az  Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a közösségi tér használatát térítésmentesen és költségtérítés ellenében biztosítja. A térítési díjak mértékét az Önkormányzat a közösségi színtér használati szabályzatában állapítja meg.

13. § (1) E rendelet 2017. június 1-jén  lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 8/2001. (IV. 20.) sz. önkormányzati rendelete.

Kaszaper, 2017. május 30.


                          Csürhés István                                                      Giliczó Pálné
                            polgármester                                                             jegyző



A rendelet kihirdetve: 2017. május  31.



                                          Giliczó Pálné
                                               jegyző