Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 17

Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2021.12.17.

Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testülete – a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el.

A rendelet célja

1. § (1) E rendelet célja, hogy a Kaszaper Község polgárainak, közösségeinek művelődési érdekei és kulturális szükségletei figyelembe vételével meghatározza a helyi önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

(2) Továbbá célja, hogy támogassa a településen közművelődési, kulturális célú, hasznos szabadidő eltöltését szolgáló közösségek létrehozását, így biztosítva a kulturális örökség megismerését, a hagyományok ápolását.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed Kaszaper Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, annak fenntartójára, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

A HELYI KÖZMŰVELŐDÉS

3. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (továbbiakban Kult.tv.) meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos tulajdonosi, döntési, felügyeleti jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

4. § (1) Az Önkormányzat a helyi sajátosságok és rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembe vételével a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét az alábbi közművelődési alapszolgáltatások ellátásával:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése a közművelődő tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása

b) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

(2) Az Önkormányzat a Kult.tv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a (5948, Kaszaper Árpád utca 31. szám alatti) Közösségi Színtérben

b) a közösségi színtér díjmentes használatát.

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain;

d) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(3) E rendelet 4§ (1) bekezdése szerinti alapszolgáltatások biztosítása érdekében „A közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről” szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendeletben részletezett szakmai feladatokat lát el.

(4) Kaszaper Község Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

A közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

5. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait az 5948, Kaszaper Árpád utca 31. szám alatti Közösségi Színtér működtetésével látja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a (5948, Kaszaper Árpád utca 31. szám alatti) Közösségi Színtér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat, mint fenntartó biztosítja, a Közösségi Színtér működéshez szükséges szervezeti, személyi, szakképzési és tárgyi feltételeket.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázathoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(4) Az Önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében – pénzügyi lehetősége szerint – elkülönített keretet állapít meg a tárgyévben rendezendő ünnepségek és helyi rendezvények finanszírozását.

(5) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

Közművelődési feladatok ellátásával összefüggő együttműködések

7. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködésre törekszik:

a) a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer által fenntartott, a színtér épületében (5948, Kaszaper Árpád u. 31.)

b) a művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységeket védő szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, személyekkel

c) a civil szervezetekkel, alapítványokkal

d) köznevelési intézményekkel

e) a településen működő egyházközösségekkel,

f) a hasonló feladatokat ellátó országos regionális, térségi intézményekkel, más önkormányzatokkal.

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2017. (V.31.) önkormányzati rendelet.