Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Kaszaper Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 01

Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Kaszaper Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről

2022.03.01.

Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Magyarország Alaptörvényének a 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testületre, annak bizottságára, az önkormányzatra, a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatalra, valamint az önkormányzat feladatainak ellátásában közreműködő önállóan működő költségvetési szervekre.

2. § (1) A Képviselő-testület a 2022. évi költségvetés eredeti bevételi főösszegét 565 208 009 Ft-ban, kiadási főösszegét 565 208 009 Ft-ban állapítja meg. Ebből a Képviselő-testület a felhalmozási bevételi főösszegét 15 778 208 Ft-ban és kiadási főösszegét 142 913 146 Ft-ban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított bevételi főösszegen belül a Közös Önkormányzati hivatal, a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ és az Önkormányzat saját bevételei, az Önkormányzat sajátos működési bevételei, normatív állami hozzájárulásai, támogatásértékű és átvett pénzeszközei szerepelnek. A kiadási főösszegen belül az Önkormányzat, a Közös Önkormányzati Hivatal, a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ személyi juttatásai, munkaadói járulékai, dologi kiadásai, ellátottak szociális juttatása, támogatásértékű kiadásai, átadott pénzeszközei, fejlesztési kiadásai, céltartalékai előirányzatait tartalmazzák. Az Önkormányzat költségvetése az önállóan működő és gazdálkodó Közös Önkormányzati Hivatal, valamint az önállóan működő Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ költségvetési szervekre készült költségvetések adatait is tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat költségvetésének mellékletei:

a) 1. melléklet: Kaszaper Község Önkormányzata 2022. évi költségvetés pénzforgalmi mérlegének összesített, az önkormányzat, a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ, valamint a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal pénzforgalmi mérlegét tartalmazza, külön-külön.

b) 2. melléklet: 2022. évi költségvetési támogatások, normatíva bevételek.

c) 3. melléklet: 2022. évi működési bevételek önkormányzat mindösszesen, Önkormányzat, Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal és a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ.

d) 4. melléklet: Kaszaper Község Önkormányzatának és intézményeinek 2022. évi bevételei címrend szerinti bontásban (Kaszaper Község Önkormányzata, Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal, a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ).

e) 5. melléklet: Az önkormányzat kiadásainak 2022. évi terve összesen (Községi Önkormányzat, Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ, Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal).

f) 6. melléklet: Kaszaper Község Önkormányzatának, Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ, Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi kiadási előirányzatai címrend szerinti bontásban.

g) 7. melléklet: Az önkormányzat 2022. évi költségvetésének települési támogatások, valamint a háztartások, civil szervezetek támogatásának terve.

h) 8. melléklet: A működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 2022-2023-2024-2025. évi alakulását külön bemutató mérleg.

i) 9. melléklet: Előirányzat-felhasználási ütemterv 2022. évre.

j) 10. melléklet: Létszámadatok

3. § Az önkormányzat a Kaszaper Község Környezetvédelmi Alapba befolyó összeget az egészségre káros közterületen növő gyomok irtására kívánja fordítani.

4. § (1) A képviselő-testület a helyi önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek költségvetését rendeletének módosításával megváltoztathatja.

(2) A Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv a dologi kiadások körében a költségvetésében megtervezett előirányzatok között korlátozás nélkül hajthat végre átcsoportosítást.

(3) A Képviselő-testület e bekezdésben foglaltak, valamint az Országgyűlés, a Kormány, valamely költségvetési fejezet, vagy állami pénzalap által biztosított pótelőirányzat miatt költségvetési rendeletét – az első negyedév kivételével – legalább félévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig – december 31-i hatállyal – módosítja.

5. § Az önkormányzat által irányított költségvetési szerveknél normatív illetve teljesítményhez kötött jutalom, prémium, céljuttatás címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából előirányzat nem tervezhető.

6. § Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozott vagy támogatott, államháztartáson kívüli szervezetek, illetve magánszemélyek számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel – nem szociális ellátásként – juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A támogatás csak írásbeli szerződés alapján folyósítható. A szerződésben meg kell határozni a támogatás célját, az elszámolás feltételeit, módját és benyújtásának határidejét. A felhasználást és a számadást a Képviselő-testület Településfejlesztési, Pénzügyi, Vagyonnyilatkozat-kezelő, Szociális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága ellenőrzi és dönt annak elfogadásáról.

7. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és tegyen intézkedést a jóváhagyott kiadások takarékos teljesítésére, a költségvetés végrehajtására, melynek során biztosítsa az önkormányzat pénzeszközeinek hatékony felhasználását.

8. § E rendelet rendelkezéseit 2022. január 1-től kell alkalmazni.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.