Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.15.

Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testületre és annak bizottságára, az Önkormányzatra, a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatalra és a Kaszaperi Humán Szolgálató és Gondozási Központra.

2. A költségvetés főösszege

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetésének főösszegét 821 794 425 Ft,-ban határozza meg.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat bevételi főösszegét 821 794 425 Ft,-ban állapítja meg amelyből 510 056 697 Ft a működési és 311 737 728 Ft a finanszírozási bevétel.

(3) A képviselő-testület a kiadási főösszegét 821 794 425 Ft,-ban állapítja meg.

(4) az 1. melléklet tartalmazza Kaszaper Község Önkormányzata és intézményei pénzforgalmi mérlegét.

3. Költségvetési bevételek

3. § (1) A bevételi főösszegen belül az Önkormányzat, a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ és a Közös Önkormányzati Hivatal saját bevételei, az Önkormányzat sajátos működési bevételei, normatív állami támogatásai, támogatásértékű és átvett pénzeszközei szerepelnek.

(2) A 2. melléklet tartalmazza a 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény szerinti bevételeket jogcímekre bontva.

(3) A 3. melléklet részletesen tartalmazza a működési és felhalmozási bevételeket a Kaszaper Község Önkormányzata és intézményei tekintetében

(4) A 4. melléklet címrend szerint tartalmazza a működési és felhalmozási bevételeket a Kaszaper Község Önkormányzata és intézményei tekintetében.

4. Költségvetési kiadások

4. § (1) A kiadási főösszegen belül az Önkormányzat, Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ, a Közös Önkormányzati Hivatal személyi juttatásai, munkaadói járulékai, dologi kiadásai, ellátottak szociális juttatása, támogatásértékű kiadásai, átadott pénzeszközei, fejlesztési kiadásai, céltartalékai előirányzatait tartalmazzák.

(2) Az 5. melléklet részletesen tartalmazza a működési kiadásokat a Kaszaper Község Önkormányzata és intézményei tekintetében.

(3) A 6. melléklet címrend szerint tartalmazza a működési kiadásokat a Kaszaper Község Önkormányzata és intézményei tekintetében.

(4) A 7. melléklet tartalmazza az ellátottak pénzbeni juttatásait és az egyéb működési célú kiadásokat.

5. Végrehajtási szabályok

5. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek költségvetését rendeletének módosításával megváltoztathatja.

(2) A Képviselő-testület e bekezdésben foglaltak, valamint az Országgyűlés, a Kormány, valamely költségvetési fejezet, vagy állami pénzalap által biztosított pótelőirányzat miatt költségvetési rendeletét – az első negyedév kivételével – legalább félévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig – december 31-i hatállyal – módosítja.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozott vagy támogatott, államháztartáson kívüli szervezetek, illetve magánszemélyek számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel – nem szociális ellátásként – juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A támogatás csak írásbeli szerződés alapján folyósítható. A szerződésben meg kell határozni a támogatás célját, az elszámolás feltételeit, módját és benyújtásának határidejét.

(4) Az önkormányzat gazdálkodása során az év közben létrejött költségvetési többletet a számlavezető pénzintézetnél történő lekötés útján hasznosítja.

(5) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és a jegyzőt, hogy az I. negyedéves mérlegjelentés és IKJ elkészítésekor és a Magyar Államkincstárhoz történő benyújtáskor az egyezőség érdekében a szükséges intézkedéseket megtegyék.

(6) Az Önkormányzat és az intézmények vezetői a költségvetés végrehajtásakor kötelesek a hatékonyság, a gazdaságosság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni.

6. Vegyes rendelkezések

6. § (1) A 8. melléklet tartalmazza a Képviselő testület részére Kaszaper Község Önkormányzatának és intézményeinek a költségvetési évet követő három évre várható saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek alakulását, valamint a 2011. évi CXCIV. tv. (Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeinek, valamint a 353/2011. (XII. 30.)Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése szerinti saját bevételei előirányzatát.

(2) A 9. melléklet írja le a 2024. éves költségvetés eredeti előirányzatának felhasználási ütemtervét.

(3) A képviselő-testület az Önkormányzat létszámkeretét 30 főben - melyből 16 fő közfoglalkoztatott -, a Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ létszámkeretét 22 főben, míg a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal létszámkeretét 18 főben állapítja meg, melyet a 10. melléklet tartalmaz.

7. Záró rendelkezések

7. § Ezen rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.