Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonhasznosítás szabályairól

Hatályos: 2021. 12. 01

Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.12.01.
az önkormányzat vagyonáról és a vagyonhasznosítás szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet kötelezően előírja a helyi rendelet bevezető részének tartalmi elemeit. Eszerint a rendelet bevezető részében egyértelműen meg kell jelölni a jogszabály egyes rendelkezéseinek a megalkotásához szükséges valamennyi olyan felhatalmazó rendelkezést megállapító jogszabályi rendelkezést, továbbá azt a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezést, amelyek alapján a rendeletet megalkották.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban Vagyontörvény) 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjai szerint a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része a törzsvagyon, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, és amelyet törvény vagy a helyi önkormányzat rendelete nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősít (forgalomképtelen törzsvagyon), illetve amelyet törvény vagy a helyi önkormányzat rendelete korlátozottan forgalomképes vagyonelemként állapít meg.
A Vagyontörvény 6. § (5) bekezdése értelmében a helyi önkormányzati vagyon tekintetében a helyi önkormányzat rendeletében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként meghatározott vagyonelem az erről rendelkező jogszabály erejénél fogva jellemzően elidegenítési és - vagyonkezelői jog, jogszabályon alapuló, továbbá az ingatlanra közérdekből külön jogszabályban feljogosított szervek javára alapított használati jog, vezetékjog, vagy ugyanezen okokból alapított szolgalom, továbbá a helyi önkormányzat javára alapított vezetékjog kivételével - terhelési tilalom alatt áll, biztosítékul nem adható, azon osztott tulajdon nem létesíthető.
A Vagyontörvény 11. § (16) bekezdése alapján a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott értékhatár feletti nemzeti vagyont hasznosítani - ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.
A Vagyontörvény 13. § (1) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott értékhatár feletti nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni - ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.
A Vagyontörvény 18. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat a rendelete szerint forgalomképtelennek minősülő vagyonából rendeletben köteles megjelölni azokat a tulajdonában álló vagyonelemeket, amelyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyonnak minősít.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat, a társulás, a térségi fejlesztési tanács, valamint az általuk irányított költségvetési szervek követeléséről lemondani csak törvényben vagy helyi önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 109. § (4) bekezdése szerint a képviselő-testület rendeletében határozza meg a vagyonkezelői jog ellenértékét, az ingyenes átengedés, a vagyonkezelői jog gyakorlásának, valamint a vagyonkezelés ellenőrzésének részletes szabályait.
A Mötv. 143. § (4) bekezdés i) pontjának értelmében felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben határozza meg azon vagyonelemeket, amelyekre a helyi önkormányzat vagyonkezelői jogot létesíthet, továbbá a vagyonkezelői jog megszerzésének, gyakorlásának, valamint a vagyonkezelés ellenőrzésének szabályait. A Mötv. 143. § (4) bekezdés j) pontja pedig felhatalmazást ad a képviselő-testületnek az önkormányzati tulajdonban álló ingó vagyon önkormányzati rendeletben meghatározott értékhatárig történő, ingyenes átruházására vonatkozó szabályok megállapítására.
Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot, míg az e) pontnak megfelelően a helyi önkormányzat gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat.
Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013.(I. 11.) Korm. rendelet 30. § -a szabályozza az önkormányzat vagyonkimutatásának tartalmát. Ennek megfelelően került szabályozásra a vagyonkimutatásra vonatkozó rendelkezés a helyi rendeletben.
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.