Mezőkovácsháza 10/1999 (IV.20.)

Helyi népszavazás és népi kezdeményezés egyes feltételiről és eljárási rendjéről

Hatályos: 1999. 05. 01- 2017. 10. 19

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK



10/1999. (IV. 20.) sz.

rendelete


a helyi népszavazás és népi kezdeményezés egyes feltételeiről és

eljárási rendjéről




Mezőkovácsháza Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 50. § (2) bek.-ben kapott felhatalmazás alapján a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről a következő rendeletet alkotja.



1. §



(1) A helyi népszavazás és a népi kezdeményezés a választópolgárok, illetve a választópolgárok közösségének alkotmányos joga, amely közvetlen részvételi lehetőséget biztosít az önkormányzásban.


(2) A helyi népszavazás az abban való részvételre jogosultak közügyben hozott és a  Képviselő-testületet kötelező döntése. A helyi népi kezdeményezés a részvételre jogosultak javaslata arra, hogy a Képviselő-testület valamely kérdést megtárgyaljon.




A HELYI NÉPSZAVAZÁS



2. §



Helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti:


a./ legalább a megválasztott települési képviselők egynegyede,

b./ a képviselőtestület bizottsága,

c./ helyi társadalmi szervezet vezető testülete,

d./ a választópolgárok legalább 15 %-a,

e./ településszervezési ügyekben az érintett településrész választópolgárainak  

     legalább 25 %-a.



3. §



(1) Aláírást gyűjteni a jegyző által hitelesített - aláírt és lepecsételt - ív másolatán lehet. A választási iroda vezetője hitelesítéskor az aláírásgyűjtő ívre rávezeti, hogy hány választópolgár támogató aláírása esetén lesz kötelező a helyi népszavazás kiírása, illetve a népi kezdeményezés tárgyalása.


(2) A kérdés (kérdések), megfogalmazásába - az aláírásgyűjtő ív hitelesítését megelőzően - a választási iroda vezetője bevonja a Jogi és Ügyrendi Bizottságot, a kezdeményezők képviselőjét. A kérdést (kérdéseket), illetve a tárgyat szakszerűen, pontosan és egyértelműen megválaszolható módon kell megfogalmazni.



4. §



A Képviselő-testület köteles helyi népszavazást kitűzni abban az ügyben, amelyet a választópolgárok legalább 25 %-a kezdeményez.



5. §



Amennyiben a kezdeményező választópolgárok száma a helyi népszavazásra előírtnál kevesebb, de meghaladja a népi kezdeményezés indítványozására előírtat, a helyi népszavazásra vonatkozó kérdésre a népi kezdeményezés szabályait kell alkalmazni.



6. §



(1) A helyi népszavazásra irányuló kezdeményezésről a Képviselő-testület határozatban dönt.


(2) A helyi népszavazást elrendelő határozatnak tartalmaznia kell:


a) a helyi népszavazásra bocsátandó kérdést (kérdéseket),

b) a helyi népszavazás időpontját,

c) a népszavazás helyszínét ha annak tárgya nem a település egészét érinti

d) az előkészítéssel és a lebonyolítással kapcsolatos fő határidőket.


(3) A helyi népszavazás elrendeléséről szóló határozatról a lakosságot a helyi sajtó, hirdetmények és egyéb tömegkommunikációs eszközök útján tájékoztatni kell.







7. §



(1) A népszavazást megelőzően legalább egy alkalommal lakossági fórumot kell tartani a helyi népszavazásra feltett kérdés részleteiről, a figyelembe veendő tényekről, összefüggésekről, a döntés mellett és ellene szóló érvekről. A választópolgárok alapos és hiteles tájékoztatása érdekében a fórumra meg kell hívni a kezdeményezők képviselőit, a képviselő-testület tagjait, a jegyzőt, a polgármesteri hivatal belső szervezeti egységei vezetőit, a téma szakértőit.


(2) Az (1) bekezdésben irt fórumot a polgármester hívja össze és gondoskodik annak megfelelő előkészítéséről, és az ott elhangzottakról tájékoztatja a település lakosságát a 6. §. (3) bek. szerint.




HELYI NÉPI KEZDEMÉNYEZÉS



8. §.



 (1) A népi kezdeményezésnek szakszerűen, pontosan és egyértelműen megválaszolható módon tartalmaznia kell a megtárgyalásra, illetőleg döntésre javasolt ügyet (ügyeket). Ennek megfogalmazásába - az aláírásgyűjtő ív hitelesítését megelőzően - a választási iroda vezetője bevonhatja a Jogi és Ügyrendi Bizottságot, a kezdeményezők képviselőjét.


(2) A népi kezdeményezésben megjelölt ügy (ügyek) vagy tárgykör (tárgykörök) megtárgyalásra vagy döntésre előterjesztés céljából szükséges előkészítéséről a polgármester gondoskodik, az érintett bizottságok bevonásával.


(3) A választópolgárok legalább 5 %-a által indítványozott népi kezdeményezés megtárgyalásáról, illetve az abban való döntésről a Képviselő-testület határozatot hozhat.


(6) A Képviselő-testület köteles megtárgyalni azt a népi kezdeményezést, amelyet a választópolgárok legalább 6 %-a indítványozott.


(7) A népi kezdeményezés tárgyát képező ügyről  a lakosságot a helyi sajtó, kábeltelevízió és szükség esetén hirdetményi úton tájékoztatni kell.


(8) A népi kezdeményezéssel kapcsolatos képviselő-testületi  döntésről a kezdeményezőket és a közvéleményt tájékoztatni kell a (7) bek. szerint.




9. §.



A Képviselő-testület által elrendelt helyi népszavazás költségeit a Városi Önkormányzat költségvetéséből kell fedezni. A költségek biztosításának forrásáról a helyi népszavazás elrendelésével egyidejűleg rendelkezni kell.




10.§



E rendelet alkalmazásakor a választópolgárok pontos számát, a helyi népesség-nyilvántartási adatok alapján kell megállapítani, a népszavazás és népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívei hitelesítésének napján.



11. §



A rendelet 1999. május l-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 16/1992. sz. kt. rendelet a helyi népszavazásról és a népi kezdeményezésről hatályát veszti.




Mezőkovácsháza 1999. április 20.






       Szekeres Lajos                                                                                                         Kása Róbert

        polgármester                                                                                                              aljegyző