Mezőkovácsháza 9/2001 (VI.1.)

Parlagfű visszaszorításáról

Hatályos: 2001. 06. 01- 2012. 05. 30

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


9/2001. (VI. 1.) számú


rendelete


a parlagfű visszaszorításáról




A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §-ában kapott felhatalmazás alapján Mezőkovácsháza Városi Önkormányzat Képviselőtestülete az Ambrosia elatior (továbbiakban: parlagfű) visszaszorításáról az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. §.


A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében az elszaporodott parlagfű visszaszorítása.


2. §.


(1) A rendelet hatálya Mezőkovácsháza város közigazgatási területére terjed ki.


(2) A rendelet hatálya a jogi és magánszemélyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetekre egyaránt kiterjed.



3. §.


A parlagfű visszaszorítás szabályai



(1) A város területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban), a bérlők a bérleményükben lévő területet kötelesek folyamatosan a parlagfűtől mentesíteni.


(2) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszeres), illetve engedélyezett készítmények felhasználásával kell elvégezni.



4. §.


(1) A 3. §-ban foglalt kötelezettség teljesítését a Közterület-felügyelő ellenőrzi.

(2) A kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a Jegyző határozattal kötelezi az érintetteket a parlagfű mentesítésére. Amennyiben a kötelezett a határozat kézhezvételétől számított 5 napon belül a mentesítést nem végzi el, úgy a Jegyző a mentesítést a kötelezett költségére elvégezteti, pénzbírság kiszabása mellett.


5. §.


(1) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyének, visszaszorítási módjainak, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak az érdekeltek körében történő tudatosításáról az Önkormányzat gondoskodik.



6. §.


Szabálysértési rendelkezések



(1) Szabálysértést követ el és 10.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a parlagfű visszaszorítás szabályairól szóló rendelkezéseket - 3. §-ában foglaltakat - megszegi.



7. §.


Vegyes és záró rendelkezések



(1) A rendelet 2001. június 1. napján lép hatályba, a kihirdetésről a Jegyző gondoskodik.


Mezőkovácsháza, 2001. május 31.




Szekeres Lajos                                                                                                     Dr. Császi Ferenc

        polgármester                                                                                                                jegyző




 A rendeletet 2001. június 1-én kihirdettem.



Mezőkovácsháza, 2001. június 1.




                                                                                                                                      Dr. Császi Ferenc

                                                                                                                                              jegyző