Mezőkovácsháza 9/2001 (VI.1.)

Parlagfű visszaszorításáról

Hatályos: 2012. 05. 31- 2022. 06. 23

Mezőkovácsháza 9/2001 (VI.1.)

Parlagfű visszaszorításáról1

2012.05.31.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §-ában kapott felhatalmazás alapján Mezőkovácsháza Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Ambrosia elatior (továbbiakban: parlagfű) visszaszorításáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében az elszaporodott parlagfű visszaszorítása.

2. § (1) A rendelet hatálya Mezőkovácsháza város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya a jogi és magánszemélyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetekre egyaránt kiterjed.

3. §

A parlagfű visszaszorítás szabályai

(1) A város területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban), a bérlők a bérleményükben lévő területet kötelesek folyamatosan a parlagfűtől mentesíteni.
(2) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszeres), illetve engedélyezett készítmények felhasználásával kell elvégezni.

4. § (1) A 3. §-ban foglalt kötelezettség teljesítését a Közterület-felügyelő ellenőrzi.

(2) A kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a Jegyző határozattal kötelezi az érintetteket a parlagfű mentesítésére. Amennyiben a kötelezett a határozat kézhezvételétől számított 5 napon belül a mentesítést nem végzi el, úgy a Jegyző a mentesítést a kötelezett költségére elvégezteti, pénzbírság kiszabása mellett.

5. § (1) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyének, visszaszorítási módjainak, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak az érdekeltek körében történő tudatosításáról az Önkormányzat gondoskodik.

6. §

Szabálysértési rendelkezések

7. §

Vegyes és záró rendelkezések

A rendelet 2001. június 1. napján lép hatályba, a kihirdetésről a Jegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. június 24. napjával.