Mezőkovácsháza 18/2002 (X.3.)

az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatásáról

Hatályos: 2002. 10. 03- 2022. 06. 23

Mezőkovácsháza 18/2002 (X.3.)

az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatásáról1

2002.10.03.

Mezőkovácsháza Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Széchenyi Terv céljainak megvalósításának elősegítésére, az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatásáról szóló pályázati felhívással összhangban, a lakóépület-felújítási programja alapján, a helyi lakosság támogatása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A támogatás célja

A város területén iparosított technológiával épült (panel, blokk, alagútzsalu, öntött, vasbeton vázas és egyéb iparosított technológiával épült) lakóépületek energiatakarékos felújítása, illetve e lakóépületek gépészeti rendszereinek, berendezéseinek korszerűsítése, felújítása.

2. §

A pályázók köre

Pályázatot nyújthatnak be a Mezőkovácsháza város közigazgatási területén iparosított technológiával épült társasházak közösségei. A pályázat benyújtására jogosult épületek teljes felsorolása szerepel az önkormányzat lakóépület-felújítási programjában.

3. §

Pályázati feltételek

1. Támogatás igényelhető a mindenkori, érvényes központi pályázati kiírásban szereplő valamennyi munkálat elvégzésére.
2. A központi pályázati kiírásban nem szereplő munkálatokra pályázat nem nyújtható be, az ilyen pályázatok érdemi bírálat nélkül visszautasításra kerülnek.
3. Pályázatot a minimum 10 lakást tartalmazó épület, illetve önálló dilatációs egység lakóközössége nyújthat be.
4. A lakóközösségnek vállalnia kell a felújítási költségek minimálisan 1/3-ának saját erőből történő finanszírozását.
5. Nem igényelhető támogatás a pályázat benyújtása előtt már megkezdett beruházáshoz.
6. A pályázó köteles nyilatkozni, hogy 1 millió forintot meghaladó összegű központi fejlesztési támogatás esetén a jogszabályban és a központi pályázati kiírásban szereplő tájékoztató táblát kihelyezi.

4. §

A pályázattal elnyerhető támogatások

1. Az önkormányzati támogatás az iparosított technológiával épült lakóépületek felújításának bekerülési költségeihez való hozzájárulás, vissza nem térítendő támogatás formájában.
2. Az igényelt önkormányzati támogatás mértéke a beruházási érték legfeljebb 1/3-a, de lakásonként legfeljebb 50.000.- Ft lehet. A pályázó közösségnek a teljes felújítási költség megosztását – lakásonként – a pályázatában be kell mutatnia. A költségmegosztás az épület egészének felújítási költségei vonatkozásában a következő:
• tulajdonosok, legalább a bekerülési költség 1/3-a,
• települési önkormányzat, legfeljebb a bekerülési költség 1/3-a, de lakásonként legfeljebb 50.000.- forint,
• központi költségvetés, legfeljebb a bekerülési költség 1/3-a, de lakásonként legfeljebb 400.000.- forint.
3. A támogatás szempontjából elismerhető költség tartalmazhatja a fejlesztések tervezési, engedélyezési költségeit, valamint az áfá-t. Támogatásból nem fedezhető az épületben található nem lakáscélú ingatlanok (pl. földszinti üzletek) felújítása, korszerűsítése, de egyéb forrásból a támogatásra nem jogosult munkálatok a támogatásban részesülőkkel egy időben elvégezhetők.
4. A lakóközösség saját erőként beszámíthatja a tulajdonában lévő pénzeszközöket (pl. felújítási alap, tulajdonosok egyszeri hozzájárulása), valamint a munkálatok fedezetére felvett pénzintézeti hitelt. A támogatási szerződés megkötésének feltétele a saját erő bankszámlán történő elhelyezése, és az erről szóló pénzintézeti igazolás benyújtása.
5. A támogatás egyszer megítélt összeg, a költségek bármilyen okból történő megemelkedése esetén a többlet költséget a lakóközösségnek kell megfizetnie.

5. §

A pályázat benyújtása

1. Pályázat jelen rendelet hatálybalépésétől kezdődően nyújtható be. A pályázatok befogadása folyamatos, de a befogadás a központi támogatási rendszer szüneteltetése vagy leállítása esetén lezárul.
2. A pályázatot a központi pályázat mindenkor érvényes pályázati adatlapjain (összefoglaló adatlap, állapotfelmérő lap, épület nyilvántartás adatlap) kell benyújtani. Az adatlapokon a felújítandó épületre vonatkozó valamennyi adatot hiánytalanul ki kell tölteni.
Az adatlapokon túlmenően a pályázónak az alábbi iratokat kell becsatolnia:
• részletes kivitelezői árajánlat és költségvetés az elvégzendő munkálatokról,
• lakóközösség döntését a saját erő vállalásáról és mértékéről,
• a nem lakáscélú helyiségek tulajdonosainak nyilatkozata a rájuk eső beruházási költség vállalásáról és mértékéről,
• pénzintézeti igazolás a teljes saját erő (nem lakáscélú helyiségekre eső költség befizetését is igazoló) rendelkezésre állásáról,
• nyilatkozat a megítélt támogatás visszafizetésének kötelezettségéről, amennyiben azt nem a támogatási célra használják fel.
A pályázatot 2 példányban kell benyújtani vagy beküldeni az alábbi címre:
Polgármesteri Hivatal
Lakásfelújítási Pályázat
5800 Mezőkovácsháza, Árpád u. 176.
3. Hiányosan benyújtott pályázat esetén a befogadó hiánypótlásra szólít fel, a hiánytalan pályázat befogadásáról 3 munkanapon belül értesíti a benyújtót.
4. Egy lakóközösség több pályázatot is benyújthat, de egy pályázatban csak egy támogatási jogcím szerepelhet.

6. §

A pályázat elbírálása

1. A benyújtott pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya veszi át és vizsgálja meg. A hiánytalan pályázatokat véleményezi és 8 munkanapon belül a Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság (továbbiakban Bizottság) elé terjeszti.
2. A támogatás megítéléséről a Bizottság a hiánytalan pályázat befogadásától számított 15 munkanapon belül dönt.
3. A Bizottság éves szinten csak a költségvetésben rendelkezésére álló pénzügyi keret erejéig támogathatja a pályázatokat. A keret kimerülése esetén a Bizottság a pályázatok befogadását felfüggeszti, egyúttal pótelőirányzatot kérhet a Képviselő-testülettől.
4. A Bizottság évente egyszer beszámol a Képviselő-testületnek az általa nyújtott támogatásokról.

7. §

Az önkormányzat pályázata

1. A Bizottság által támogatásban részesített lakóközösségi pályázatokról az önkormányzat – a bizottság döntését követő - 8 munkanapon belül pályázatot nyújt be a központi pályázat kiírójához.
2. Az önkormányzati pályázat benyújtására a Polgármester jogosult. Az önkormányzati pályázat nem térhet el a Bizottság által elfogadott támogatási feltételektől.

8. §

Egyéb rendelkezések

1. Az önkormányzat a pályázatban szereplő adatokat a helyszínen is ellenőrizheti. Az önkormányzat a vállalt kötelezettségek (megvalósítás, támogatás felhasználása) betartását bármikor ellenőrizheti.
2. Nem a célnak megfelelő felhasználás esetén a támogatás visszavonása azonnali beszedési megbízás alapján történik.

9. §

Záró rendelkezések

1. Ez a rendelet 2002. október 3. napján lép hatályba, kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. június 24. napjával.