Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2004. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

A gépjármű-várakozóhelyek megváltásáról

Hatályos: 2004. 10. 01

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2004. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

A gépjármű-várakozóhelyek megváltásáról

2004.10.01.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §-ának (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 62. § (1). bekezdésének g. pontjában foglalt felhatalmazás alapján az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20) Kormány rendelet OTÉK 42. § (10) és (11). bekezdéseinek megfelelően az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az építési engedélyezési eljárások során lehetővé tegye a gépjármű várakozóhely közterületen történő kialakítását, illetve megváltását, és ezzel elősegítse az építési igények teljesítését azokon a beépített területeken, ahol az épületek megközelítéséhez és használatához szükséges a 253/1997 (XII. 20) Kormány rendeletben (OTÉK) előírt számú gépjármű-várakozóhely kialakítása telken belül nem biztosítható.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed: Mezőkovácsháza város közigazgatási területén belül – a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott övezeti felosztás szerint – minden olyan telekre, amelyen a jogszabályban előírt számú gépjármű-várakozóhely kialakítása telken belül műszaki okból nem biztosítható.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed: minden építtetőre, aki a fenti helyen a szükséges gépjármű-várakozóhelyek számának növekedésével járó új épület építésére, meglevő épület átalakítására, bővítésére, valamint rendeltetésének módosítására kér építési-, illetve fennmaradási engedélyt.

Gépjármű várakozóhelyek számának megállapítása

3. § (1) Azon építtetőt, aki a 2. § (2) bekezdése szerinti engedélyt kérelmezi, az építmény nagysága, jellege és funkciója szerint, a mindenkor hatályos Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK), és e rendelet előírásai alapján meghatározott számú gépjármű elhelyezési kötelezettség terheli.

(2) Az OTÉK előírásai szerint számított gépjármű elhelyezési kötelezettséget az I. díjövezetben 30 %-kal, a II. díjövezetben 40 %-kal, a III. díjövezetben 50 5-kal csökkentett mértékben kell számításba venni a város területén. Az övezetekhez tartozó egyes területek felsorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(3) Fentiek alól kivétel a lakás és üdülő, ahol minden egységhez biztosítandó az előírt számú gépjármű-várakozóhely.

(4) A gépjármű elhelyezés biztosítására vonatkozó kötelezettséget az illetékes engedélyező hatóság, az építési engedélyezési eljárás során állapítja meg.

Gépjármű-várakozóhelyek közterületen történő kialakítása

4. § (1) Ha a szabályozási terv, a helyi építési szabályzat és a parkolók kialakítására vonatkozó műszaki előírások lehetőséget adnak, akkor közterületen is engedélyezhető gépjármű-várakozóhelyek kialakítása.

(2) A gépjármű-várakozóhelyek közterületen történő kialakításához az illetékes hatóság engedélyét az építtetőnek az építési engedélyezési dokumentációhoz csatolnia kell.

(3) A közterületen megvalósított gépjármű-várakozóhelyek a használatbavételi eljárást követően az önkormányzat tulajdonába kerülnek.

(4) A jegyző több egymás melletti, vagy egymáshoz közeli létesítmény részére közös gépjármű-várakozóhely kialakítását is előírhatja.

Gépjármű-várakozóhely megváltása

5. § (1) Ha az előírások szerint számított mennyiségű gépjármű-várakozóhely kialakítása a saját telken belül, illetve a közterületen sem biztosítható, úgy építtető kezdeményezheti a hiányzó várakozóhelyek megváltását.

(2) A megváltás Mezőkovácsháza Város Önkormányzata által megvalósítandó közhasználatú várakozóhelyek kialakításának, meglévők felújításának, korszerűsítésének költségeihez való meghatározott összegű hozzájárulással teljesíthető.

A megváltás módja

6. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó építési engedélyezési eljárások során építési vagy rendeltetés megváltozására irányuló engedély csak abban az estben adható ki, ha az építtető a várakozóhely megváltási díj – használatbavételi eljárás keretében történő – megfizetésének vállalásáról szóló megállapodást csatolja kérelméhez.

(2) A megváltás összege az épületekhez kötelezően előírt, de a telken belül, vagy a közterületen nem biztosítható várakozóhelyek számának és az egy várakozóhely kialakításához a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott megváltási alapdíj szorzataként képzett pénzösszeg.

(3) Az építési engedélyezési eljárásról szóló 46/1997. (XII.20.) KTM rendelet szerinti – építési engedély nélkül végzett, illetve az engedélyezettől eltérő – építkezés esetén is építtető a (2) bekezdés szerint meghatározott számú gépjármű várakozóhely kialakítására, vagy e rendelet szerinti megváltására köteles, a fennmaradási engedély egyik feltételeként.

(4) A megállapított várakozóhely megváltási alapdíjak összegét a Képviselő-testület évente felülvizsgálhatja és módosíthatja.

7. § (1) Az önkormányzat nevében a polgármester a várakozóhelyek megváltásáról az építtetővel szerződést köt.

A szerződésnek tartalmaznia kell:
a) a érintett beruházás funkcióját és az ahhoz szükséges – számított - várakozóhely számot,
b) a megépítésre, illetve a megváltásra kerülő gépjármű-várakozóhelyek számát,
c) a kérelmező nyilatkozatát, melyben kötelezi magát a gépjármű-várakozóhelyek megváltási díjának, használatbavételi eljárás keretében történő – a használatbavételi eljárás megindításának időpontjában érvényes megváltási díjakkal számított összegű – megfizetésére.
(2) A várakozóhely megváltási összeget a használatbavételre irányuló engedély megkérése előtt kell az építtetőnek befizetnie az önkormányzat várakozóhely alapjába.
(3) A várakozóhelyek megváltásáról szóló szerződés egy példányát építtetőnek az építési engedélyezési tervekhez, a befizetés tényének igazolását a használatbavételi engedély iránti kérelemhez csatolnia kell.
(4) Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során, oly módon változik, hogy annak az OTÉK szerinti várakozóhely szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.
(5) Meghiúsult építkezés esetén a megváltásról kötött szerződés hatályát veszti.

A megváltási összegek felhasználása

8. § (1) Az építtetők által befizetett megváltási összegeket az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten, a várakozóhely megváltási szakfeladaton kezeli, kizárólag Mezőkovácsháza város közigazgatási területén belül megvalósítandó várakozóhelyek létesítésére, gépjárművek tárolására szolgáló létesítmény építésére, karbantartására, korszerűsítésére, felújítására fordíthatja. Az összeg felhasználásáról – a Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság javaslata alapján – a Képviselő-testület jogosult dönteni.

Értelmező rendelkezések

9. § E rendelet alkalmazása szempontjából

Szükséges várakozóhely száma: A kötelezően előírt gépjármű várakozóhelyek számát az OTÉK, illetve e rendeletben rögzítettek szerint kell meghatározni az épület jellege, funkciója, nagysága és kapacitása alapján
A várakozóhely megváltási alapdíj: e rendeletben egy gépjármű várakozóhely (parkoló) pótlása érdekében az 500 m-es körzeten belüli létesítésre vonatkozóan kiszámított beruházási összköltség figyelembevételével, a Képviselő-testület által meghatározott pénzösszeg.
Várakozóhely megváltási díj: a várakozóhely megváltási alapdíj és a szükséges várakozóhely számának szorzataként képzett pénzösszeg.
Várakozóhely építési szakfeladat: a befizetett várakozóhely megváltási díjakból kizárólag várakozóhelyek kiépítésére, meglévők felújítására, korszerűsítésére fordítható, az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt pénzösszeg.

Záró rendelkezések

10. § E rendelet 2004. október 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő, még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 38/2004. (IX. 20.) önkormányzati rendelethez

Díjövezetek területi elhelyezkedése

a.) I. díjövezet

Mezőkovácsháza város rendezési terve Szabályozási Tervében megjelölt alábbi területek:
- településközponti vegyes terület
- nagyvárosias lakóterület
- kisvárosias lakóterület

b.) II. díjövezet

Mezőkovácsháza város rendezési terve Szabályozási Tervében megjelölt alábbi területek:
- kertvárosias lakóterület
- gazdasági, kereskedelmi, szolgáltató terület
- különleges területek

c.) III. díjövezet

Az I. és II. övezetekben fel nem sorolt egyéb területeken elhelyezkedő közterületek.

2. melléklet a 38/2004. (IX. 20.) önkormányzati rendelethez

Gépjármű várakozóhelyek érvényes megváltási alapdíjai személygépkocsi parkoló építés esetén 250.000.-Ft.