Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2014.01.01.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban Tv.) 6. § (4) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Tv. 5. § (1) bekezdése, valamint 6. § (1) - (4) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet 2. §-a az alábbi i) ponttal egészül ki:

„i) szociális temetés: az eltemettető vagy az általa felkért személy személyes közreműködésével, az állam által biztosított kellékekkel ingyenes temetési helyre történő koporsós vagy hamvasztásos temetés, amely az eltemettető számára ingyenes.

2. § A rendelet az alábbi új 3/A. §-al egészül ki:

„Szociális temetés

3/A. § (1) Szociális temetést az eltemettetésre kötelezett igényelhet, amennyiben az elhunyt utolsó ismert lakóhelye Mezőkovácsháza volt.

(2) Szociális temetés választása esetén az eltemettetőt temetési költségek nem terhelik, és azok hagyatéki teherként sem érvényesíthetők. Ha az eltemettető a szociális temetésre vonatkozó jogszabályi előírásoktól eltér, köteles a temetéshez kapcsolódó előkészítés, öltöztetés, szállítás, hűtés, esetleges hamvasztás költségét, a sírhely megváltási díját, a felhasznált koporsó vagy urna és sírjel árát a költségviselő szervezet részére megtéríteni.

(3) Szociális temetésre nem kerülhet sor, ha a temetést szerződésben vállalták.

(4) Az eltemettető vagy az általa felkért személy a szociális temetés igénylése során nyilatkozatban vállalja, hogy maga látja el a következő temetkezési szolgáltatásokat:

a) az elhunyt temetésre való előkészítése (mosdatása, felöltöztetése), kivéve a jogszabályban a Tv. 24/B. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott esetet,

b) sír vagy urnasír kiásása és visszahantolása,

c) koporsó, urna gépjármű nélküli szállítása a temetőn belül, és

d) a sírba helyezés vagy urnaelhelyezés (a továbbiakban együtt: személyes közreműködés).

(5) Az eltemettető és a szociális temetésben közreműködők nyilatkoznak továbbá arról, hogy

a) a fenti tevékenységek elvégzése kapcsán az eltemettető nem ajánl fel, a személyes közreműködők pedig nem fogadnak el semmilyen ellenszolgáltatást,

b) a szociális parcellával rendelkező temető üzemeltetője a munkavégzés szabályairól őket tájékoztatta, a munkavégzés során esetlegesen előforduló baleset miatt kártérítési követeléssel sem a temető tulajdonosa, sem a temető üzemeltetője, sem pedig az eltemettető felé nem élhetnek.

(6) A (4) és (5) bekezdésben meghatározott - a 5. sz. melléklet szerinti - nyilatkozatokat legkésőbb a munkavégzés megkezdése előtt a temető üzemeltetője részére az eltemettető köteles átadni, ennek hiányában a munkavégzés megkezdését a temető üzemeltetőjének meg kell akadályoznia.

(7) Ha a szociális temetés iránti igény bejelentését követően olyan igazolható körülmény merül fel, ami a személyes közreműködést vállalót megakadályozza a személyes közreműködés ellátásában, az eltemettető más személyt kérhet fel és erről írásban haladéktalanul tájékoztatja az önkormányzatot.

(8) Amennyiben az eltemettető szociális temetést igényelt, azonban nem tud gondoskodni a személyes közreműködés biztosításáról, erről tájékoztatja az önkormányzatot, amely közköltségen történő temetés keretében gondoskodik az elhunyt eltemettetéséről. A költségek hagyatéki teherként érvényesíthetők.

(9) Szociális temetés esetén kizárólag a Tv. 24/A. § (3) bekezdésében meghatározott kellékeket lehet felhasználni.

(10) Szociális temetés esetén az elhunyt ravatalozása, búcsúztatása a sírnál is történhet.

(11) Amennyiben szociális temetés keretében hamvasztásos temetésre kerül sor, a holttest hamvasztásának költségét az önkormányzat viseli.

(12) Szociális temetés igénybevételekor a holttest köztemetőben történő tárolásának és hűtésének költségét a köztemető fenntartója, illetve a kegyeleti közszolgáltatási szerződés szerint az üzemeltető viseli.

(13) A szociális temetés ellátására vonatkozó részletes szabályokat a 4. sz. melléklet tartalmazza.

3. § A rendelet 6. §-a az alábbi (10) bekezdéssel egészül ki:

(10) Nem minősül temetkezési szolgáltatásnak a szociális temetés során a hozzátartozó vagy az általa felkért személy által végzett, a Tv. 24/A. § (7) bekezdésében felsorolt temetkezési szolgáltatási elemek végzése.

4. § A rendelet 9. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

(4) A szociális temetés céljára igénybe vehető sírhelyek a Mezőkovácsháza, Alkotmány u. 0126 hrsz. és Mezőkovácsháza, Táncsics u. 0189 hrsz. köztemetőben kerülnek kijelölésre az alábbiak szerint:

A köztemető területén a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodája és a temető üzemeltetője együttesen jelöl ki az Alkotmány u. 0126 hrsz. alatti temetőben 20 db egyes sírhely elhelyezésére alkalmas szociális parcellát, valamint 20 db urna elhelyezésére alkalmas szociális temetkezési helyet, a Táncsics u. 0189 hrsz alatt 5 db egyes sírhely elhelyezésére alkalmas szociális parcellát és 5 db urna elhelyezésére alkalmas szociális temetkezési helyet. A kijelölt temetkezési helyeken csak szociális temetés végezhető.

5. § A rendelet 10. § (3) bekezdése hatályát veszti, helyére az alábbi szöveg kerül:

(3) A köztemetőben alkalmazott temetési helyek szélességi, hosszúsági méretét és az egymástól való távolságát a 6. sz. melléklet tartalmazza.

6. § A rendelet 10. §-a az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:

(8) Szociális temetési helyre az első betemetéstől számított 25 éven belül kizárólag szociális temetés keretében urna elhelyezése történhet.

7. § A rendelet 3. sz. melléklete az alábbi 6.) ponttal egészül ki:

6.) A szociális temetési helyek mentesülnek az első sírhelymegváltási díj alól.

8. § A rendelet a jelen rendelet 1. sz., 2. sz. és 3. sz. mellékletét képező 4. sz., 5. sz. és 6. sz melléklettel egészül ki.

9. § A rendelet 1. sz. függeléke hatályát veszti.

10. § A rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba és 2014. január 2. napján hatályát veszti.

1. melléklet

A szociális temetés ellátására vonatkozó részletes
szabályok

1. A Polgármesteri Hivatal igazgatási irodája a haláleset tényéről és az elhunyt ismert adatairól történt értesítést követően egy munkanapon belül tájékoztatja az eltemettetésre kötelezettet a szociális temetés lehetőségéről. Az eltemettetésre kötelezett az önkormányzat tájékoztatását követő 3 napon belül az 5/1. sz. melléklet szerinti irat benyújtásával nyilatkozik arról, hogy igényli-e a szociális temetést, és annak mely formáját.

2. A szociális temetésre irányuló igény bejelentést az eltemettetésre kötelezett írásbeli kérelem formájában közvetlenül is benyújthatja a Polgármesteri Hivatal igazgatási irodájához. A kérelmet az 5/1. sz. melléklet szerinti tartalommal kell elkészíteni. Az igazgatási iroda a kérelem másolatát haladéktalanul átadja a műszaki iroda részére.

3. A szociális temetés az eltemettető választása és nyilatkozata szerint koporsós vagy hamvasztásos temetés lehet.

4. A szociális temetés igénylését követő 1 munkanapon belül:

- a műszaki iroda hamvasztásos temetés igénylése esetén a legközelebbi hamvasztóüzemnél megrendeli a hamvasztást,
- megrendeli a holttest, hamvak szállítását,
- tájékoztatást nyújt a büntetés-végrehajtási szervezet részére a szociális temetés helyéről, valamint megrendeli a szükséges kellékek előállítását és helyszínre szállítását.
- felhívja a temető üzemeltetőjét, hogy a köztemetőben jelöljön ki temetési helyet.

5. A műszaki iroda a köztemető üzemeltetője útján gondoskodik a szociális temetési kellékek átvételéről, tárolásáról.

6. A 3/A. § (6) bekezdésben foglalt és az 5/2. mellékletben meghatározott nyilatkozatot legkésőbb a munkavégzés (sírnyitás) megkezdése előtt a temető üzemeltetője részére az eltemettető köteles átadni, ennek hiányában a munkavégzés megkezdését a temető üzemeltetőjének meg kell akadályoznia.

7. Ha a szociális temetés iránti igény bejelentését követően olyan igazolható körülmény merül fel, ami a személyes közreműködést vállalót megakadályozza a személyes közreműködés ellátásában, az eltemettető más személyt kérhet fel és erről haladéktalanul, írásban tájékoztatja az igazgatási irodát.

8. Amennyiben az eltemettető szociális temetést igényelt, azonban nem tud gondoskodni a személyes közreműködés biztosításáról, erről haladéktalanul, írásban tájékoztatja az igazgatási irodát.

9. A temető üzemeltetője:

- gondoskodik arról, hogy a szociális temetés lebonyolításában részt vevők megismerjék a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokat és a tájékoztatás tényét az 5/3. sz. melléklet szerinti nyilatkozat aláíratásával igazolja,
- a személyes közreműködést végzők temetőben végzett tevékenységét ellenőrzi,
- a jogszabályban foglaltak be nem tartása esetén felhívja a személyes közreműködést végzőt a munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi előírások betartására. Ezek nem teljesítése esetén megteszi a szükséges intézkedéseket a feladat elvégzése érdekében, melynek költségei a személyes közreműködést vállalót terhelik.
- átveszi a szociális temetési kellékeket és gondoskodik azok tárolásáról, és a személyes közreműködést végzők részére történő 5/4. sz. melléklet szerinti átadásáról,
- ellenőrzi a szociális temetési helyek elhelyezésére, méretezésére vonatkozó előírások betartását,
- szociális temetés esetén biztosítja a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket.

2. melléklet

A szociális temetés során alkalmazandó nyomtatványok
2/1. sz. iratminta szociális temetéshez
Szociális temetés igénylő lap





Az elhunyt

Neve:

Születési neve:

Születési helye:

Születés időpontja:

Anyja neve:

Utolsó állandó lakcíme:

Halál időpontja:

Elhalálozás helye:





Eltemettetésre

kötelezett /

Kötelezett képviselője


Neve:

Születési neve:

Születési helye:

Születés időpontja:

Anyja neve:

Lakcíme:

Telefonszám:

Kötelezettség jogcíme:

Az eltemettetésre kötelezett nyilatkozatai:

1. Szociális temetést igénylek*

IGEN / NEM

2. Szociális temetés fajtája*

KOPORSÓS / HAMVASZTÁSOS

3. A szociális temetéssel kapcsolatos valamennyi temetkezési szolgáltatás (sírásás- visszahantolás, koporsó szállítása temetőn belül, sírba helyezés) ellátását személyes közreműködéssel vállalom:*


IGEN / NEM

* - Az igényló által kiválasztott választ be kell karikázni.
Mezőkovácsháza, _____ év ____________ hónap ____ nap.
__________________________
eltemettetésre kötelezett aláírása
2/2. sz. iratminta szociális temetéshez
Szociális temetéssel kapcsolatos nyilatkozat ellenszolgáltatásról



Az elhunyt

Neve:

Anyja neve:

Utolsó állandó lakcíme:



Eltemettető /

Eltemető képviselője

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:

Telefonszám:


Közreműködő

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:


Közreműködő

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:


Közreműködő

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:


Közreműködő

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:

Az eltemettető és a szociális temetésben közreműködők nyilatkozatai:
Az elhunyt szociális temetésének elvégzése kapcsán az eltemettető nem ajánl fel, a személyes közreműködők pedig nem fogadnak el semmilyen ellenszolgáltatást.
Mezőkovácsháza, _____ év ____________ hónap ____ nap.
Az eltemettető és valamennyi közreműködő olvasható neve és aláírása:
2/3. sz. iratminta szociális temetéshez
Szociális temetéssel kapcsolatos nyilatkozat tájékoztatásról



Az elhunyt

Neve:

Anyja neve:

Utolsó állandó lakcíme:



Eltemettető /

Eltemettető
képviselője

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:

Telefonszám:


Közreműködő

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:


Közreműködő

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:


Közreműködő

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:


Közreműködő

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:

Mint a Mezőkovácsházi Köztemető üzemeltetője nyilatkozom, hogy mai napon a fenti szociális temetésben közreműködőkkel megismertettem a vonatkozó munkavégzési szabályokat, a munkavédelmi, közegészségügyi és járványügyi előírásokat.
Mezőkovácsháza, _____ év ____________ hónap ____ nap.
Köztemető üzemeltetője
Mint a fenti szociális temetésben közreműködők nyilatkozunk arról, hogy a temető üzemeltetője a munkavégzés szabályairól, a munkavédelmi, közegészségügyi és járványügyi előírásokról tájékoztatást adott, ezért tudomásul vesszük, hogy a munkavégzés során esetlegesen előforduló baleset miatt kártérítési követeléssel sem a temető tulajdonosa, sem a temető üzemeltetője, sem pedig az eltemettető felé nem élhetünk.
Mezőkovácsháza, _____ év ____________ hónap ____ nap.
Az eltemettető és valamennyi közreműködő olvasható neve és aláírása:
2/4. sz. iratminta szociális temetéshez
Szociális temetéssel kapcsolatos kegytárgyak átvételéről



Az elhunyt

Neve:

Anyja neve:

Utolsó állandó lakcíme:



Eltemettető

Eltemettető
képviselője

Neve:

Anyja neve:

Lakcíme:

Telefonszám:

Mint a Mezőkovácsházi Köztemető üzemeltetője nyilatkozom, hogy mai napon a fenti szociális temetéshez kapcsolódóan átvettem az alábbi temetési kellékeket:
koporsó / urna / fejfa*.
A kellékeket eltárolom és az eltemettető részére a szükséges időpontban átadom.
Mezőkovácsháza, _____ év ____________ hónap ____ nap.
Köztemető üzemeltetője
Mint a fenti szociális temetésben közreműködő eltemettető nyilatkozom arról, hogy a mai napon a fenti szociális temetéshez kapcsolódóan átvettem az alábbi temetési kellékeket:
koporsó / urna / fejfa*.
Mezőkovácsháza, _____ év ____________ hónap ____ nap.
eltemettető
* Az átvételre kerülő kellék megnevezése aláhúzandó.

3. melléklet

A köztemetők üzemeltetésének, rendjének és igénybevételének részletes
szabályai

1. A köztemetőből a látogatóknak a R. 7. §-ban foglalt nyitvatartási idő leteltéig külön felszólítás nélkül el kell távozniuk.

2. A létesíthető síremlékek maximális mérete megegyezik a sírhely méretével.

A temetkezési helyek méretei:
a) egyes sír mérete: hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 méter
b) kettős sír mérete: hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 méter
c) gyermek sírmérete: hossza 1,3 m, szélessége 0,60 m, mélysége legalább 2 méter
d) a sírok egymástól való legkisebb távolsága 0,8 m.
A sírhelyek mellett legfeljebb 20 cm széles burkolt felület létesíthető, a burkolatok közötti területet füvesíteni kell.
A szociális temetési helyek méretei:
Csak egyes sírhely létesíthető. Hantméretének hossza 210 cm, szélessége 90 cm, magassága legfeljebb 30 cm. A temetési helyek egymástól való távolsága 60 cm. A sírhelyek körül burkolt felület nem létesíthető, a hantok közötti terület füvesítendő.
Szociális temetés keretében urna csak földbe temetéssel helyezhető el. Az urnasírhely mérete 80 x 60 cm. Az urnasírhelyek egymástól való távolsága 50 cm.

3. Az egyes távolságok új parcella létesítése esetén:

a) sírok egymástól: 70 cm

b) sorok egymástól: 100 cm

c) parcellák között: 150-200 cm

4. A sírhelyek közvetlen megközelítésére szilárd burkolatú járda nem létesíthető.

5. A meglévő sírhelytáblákba történő temetés esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni és a kialakult sírhelykiosztás szerint kell kijelölni a sírhelyet.

6. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

7. A kolumbáriumban az urnák tárolása legalább 30x30 cm-es belső méretű urnafülkékben történhet. Az urnafülke lezárására csak a fülke nyílásába pontosan illeszkedő méretű márványlap használható, melyet a temető üzemeltetője helyezhet el.

8. Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete 80x60 cm, mélysége legalább 1 méter.

9. A hamvszóró parcella mérete: 3,0 x 4,0 m, mélysége 0,6 m.

10. A létesítendő síremlék hosszúsága és szélessége a megadott méreteknél 10 cm-rel kevesebb is lehet.

11. A sírjel nem foglalhat el a 2.) pontban feltüntetettnél nagyobb területet, magassága nem haladhatja meg a helyi építési szabályzatban előírt méreteket; ennél nagyobb és építészeti vagy szobrászati szempontból jelentősebb síremlék felállításához az építési hatóság engedélye szükséges.

12. A sírjel és tartozékai tervét-vázrajzát - az elhantoláskor felállított fejfa, vagy kereszt kivételével a köztemető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

13. A sírjel szabályszerű felállítását, átépítését, illetve lebontását, a temető üzemeltetője ellenőrzi.

14. A síremléket, sírkeretet, fedőlapot és a síremlék állékonyságát biztosító áthidaló gerendát csak előre gyártott elemekből lehet létesíteni. A kripták készítéséhez és síremlékek felállításához szükséges betont gép úton a helyszínen keverni tilos.

15. A köztemető területén munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók, és a látogatók kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos sírhely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet. Szükség esetén a munkavégzést fel kell függeszteni.

16. A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a rendelet 5. §-ában foglaltak szerint köztemető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

17. Az építéssel (bontással) keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés (bontás) befejezését követő haladéktalan elszállítása az építtető feladata.

18. A síremlék állékonyságának biztosítása érdekében a síremlék alépítményét képező áthidaló gerenda a szükséges mértékben, de maximum 30-30 cm-rel a temetési hely határán túlnyúlhat. A túlnyúló gerendavég síremlék melletti részének legalább 5 cm-rel a csatlakozó terepszint alá kell kerülnie.

19. A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál, átépítésénél is alkalmazni kell.

20. A temető területén a temetési hely díszítésére szolgáló tárgyak (virágtartók, sírlámpák) helyezhetők el. A sírhelyekre csak olyan egynyári, kétnyári, illetve évelő lágyszárú virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje ültethető, amely legfeljebb 1,5 m magas, átmérője a 0,6 m-t nem haladja meg.

21. A sírok mellé ülőpadot elhelyezni nem szabad.

22. A sírhelyekről lekerülő hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet helyezni. A hulladék elszállításáról a temető üzemeltetője havonta köteles gondoskodni.

23. A köztemetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. A sírhelyeken a tűzveszélyes tevékenységet (gyertya, mécses, fáklya gyújtása, stb.) végezni csak úgy szabad, hogy a környezetre tűzveszélyt ne jelentsen.

24. Temetési hely feletti rendelkezés időtartama:

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

d) urnasírbolt esetén 20 év.

25. A temetési hely feletti rendelkezési jog a 26.) pontban foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára a 24.) pontban foglaltak az irányadók.

26. A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

27. A megváltott sírhelyeket a hozzátartozó köteles rendszeresen gondozni.

28. Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

29. A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

30. A köztemető területén lévő vízvételi helyekről, csak a sírhelyek gondozása céljából szabad vizet vételezni.

31. A köztemetőben nyitva tartási időben kötelező illemhelyet biztosítani a temetőlátogatók, valamint a köztemetőben vállalkozási tevékenységet folytatók részére, amelyet díjtalanul használhatnak.

32. Tilos a köztemetőben:

a) sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni;

b) kutyákat - vakvezető kutya kivételével - és egyéb állatokat a temető területére bevinni;

c) a köztemetőben olyan magatartást tanúsítani, amely a kegyeleti érzést sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja;

d) a sírok, síremlékek és egyéb kegyeleti tárgyak, valamint a temető létesítményeinek és azok tartozékainak jogosulatlan áthelyezése vagy eltávolítása, környezetének beszennyezése, rongálása;

e) szemetelni;

f) nem a köztemetőből származó hulladékot elhelyezni;

g) reklámot, vagy hirdetést elhelyezni, virágot vagy bármi mást árusítani.

33. Az üzemeltető üzemeltetési és fenntartási feladatai:

a) meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit;

c) biztosítja a ravatalozó, a boncolóhelyiség-csoport, az iroda és a raktárépület és ezek technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú és infrastrukturális létesítményeinek karbantartását és működteti azokat;

d) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről és biztosítja a temető nyitva tartását;

e) vezeti és megőrzi a temetői nyilvántartó könyveket, temetőtérképet;

f) tájékoztatja a temetőlátogatókat. A temetők bejáratánál a nyitva tartás idejére, a temető rendjére vonatkozó tájékoztatót, valamint a temető térképét kifüggeszti;

g) kijelöli a temetési helyeket;

h) ellenőrzi a temetési helyeken épülő síremlékeket, bekéri a síremlék terveit, és aláírásával igazolja, hogy a tervezett síremlék mindenben megfelel a helyi rendelet előírásainak;

i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak, parkolóhelyek karbantartását, síkosság-mentesítését és a hó eltakarítását;

j) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

k) összehangolja a temetéseket;

l) a temetkezési szolgáltatások végzésére jogosult más vállalkozók számára megkülönböztetés nélkül lehetővé teszi a temetkezési szertartások elvégzését. Ellenőrzi, hogy e vállalkozók tartsák be a jogszabályi előírásokat és fizessék meg a temető használatával kapcsolatban felmerült költségeket;

m) köteles gondoskodni a végtisztesség megadásához illő öltözet (formaruha) viseléséről a temetéseknél közreműködők számára, továbbá arról, hogy a koszorúk, virágok elhelyezése temetési helyre történő szállítása kellő gondossággal, a szertartáshoz méltó kegyelettel történjen;

n) a szociális temetéssel kapcsolatos temető üzemeltetői feladatok ellátása;

o) a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben rögzített egyéb feladatok ellátása.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. január 2. napjával.