Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2018. 01. 30

A Képviselő-testület tevékenységük elismeréseként a helyi önkormányzati képviselőknek, a bizottságok tagjainak a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 35. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk § (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:



1. § A rendelet hatálya kiterjed – a polgármester és az alpolgármesterek kivételével – a Képviselő-testület tagjaira, valamint a bizottságok nem képviselő tagjaira.

                            


2. § (1) A Képviselő-testület e rendeletben szabályozottak szerint


a.) az önkormányzati képviselő (továbbiakban képviselő)

b.) a bizottság tagja, elnöke részére

           

havi tiszteletdíjat állapít meg.


(2) A Képviselő-testület természetbeni juttatást nem állapít meg.



3. § (1) A Képviselő havi tiszteletdíja (ALAPDÍJ)  38.650-Ft.


(2) A képviselőt, amennyiben  bizottságnak tagja az alapdíjon felül az alapdíj 45 %-ának megfelelő összegű  tiszteletdíj illeti meg.


(3) A bizottsági elnökök tiszteletdíja az alapdíjon felül az alapdíj 90%-ának megfelelő összeg.

(4) A bizottság nem képviselő tagját az alapdíj 45 %-ának megfelelő tiszteletdíj illeti meg.


  1. A tiszteletdíjak számfejtése 100.-Ft-ra kerekítetten történik.



4. § (1) A Képviselő-testület éves munkatervében meghatározott testületi ülésről való indokolatlan távolmaradás (melyet előzetesen és hitelt érdemlően nem ment ki) miatt a képviselő alapdíjának havi összegét  25 %-kal csökkenteni kell.


  1. Ha a képviselő bizottság elnöke, tagja, az éves munkatervben meghatározott bizottsági ülésről indokolatlanul távol marad (melyet előzetesen és hitelt érdemlően nem ment ki), úgy a 3. § (2), illetve (3) bekezdés szerinti tiszteletdíját havi 25 %-kal csökkenteni kell.


  1. A képviselő-testületi ülésről történő indokolatlan távolmaradás tényét a polgármester (ülés vezetője), bizottsági ülésről történő indokolatlan távolmaradás esetén a bizottság elnöke (ülés vezetője) állapítja meg.


  1. A távolmaradás indokoltságának kérdésében vita esetén az Ügyrendi és Pénzügyi Bizottság véleménye alapján a Képviselő-testület egyedileg dönt.



5. § (1) A tiszteletdíjban részesülők részére járandóságukat havonta utólag kell folyósítani, a tárgyhót követő hónap 5. munkanapjától.


(2) A járandóságok kifizetését a Polgármesteri Hivatal költségvetési irodája végzi az igazgatási iroda adatszolgáltatása alapján.



6. § Ez a rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a képviselő-testület 20/2007 (V. 31.) ÖR. sz. rendelete, valamint az azt módosító 8/2008. (II. 25.) ÖR. sz. 3/2010. (II. 12.), 21/2010. (X. 14.), 3/2011. (II. 15.) sz. önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik.




Mezőkovácsháza, 2014. december 18.





Csepreghy Elemér                                                                      Izsákné Hetényi Valéria

  alpolgármester                                                                                      jegyző