Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020. (XI.20.) önkormányzati rendelete

az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a települési támogatások átmeneti szabályozásáról

Hatályos: 2020. 11. 21- 2022. 05. 31

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020. (XI.20.) önkormányzati rendelete

az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a települési támogatások átmeneti szabályozásáról 1

2020.11.21.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX: törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A veszélyhelyzet alatt a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 4. § (1) bekezdése szerinti kérelmek benyújtása esetében a Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központtal történő személyes egyeztetéstől és írásbeli helyzetértékelés beszerzésétől el kell tekinteni.

2. § A R. 8. §-a alapján nyújtott, e rendelet hatálybalépésekor fennálló és a veszélyhelyzet alatt lejáró lakhatási támogatásra való jogosultság időtartama meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő második hónap végéig.

3. § A lakhatási támogatás megállapítása iránt a veszélyhelyzet alatt benyújtott kérelmek alapján indult eljárások esetében az R. 8. § (5) és (6) bekezdésében foglaltakat nem kell alkalmazni.

4. § A R.-ben szabályozott valamennyi szociális ellátás megállapítása iránt a veszélyhelyzet fennállása alatt indult eljárásban a döntés meghozatala előtt a Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központ vezetőjének véleményét be kell szerezni.

5. § E rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba és a veszélyhelyzet megszűnését követő napon hatályát veszti.

Rendelkezéseit a 2. §-ban foglaltak kivételével a veszélyhelyzet kihirdetését követően indult eljárások esetében visszamenőleg kell alkalmazni. A veszélyhelyzet kihirdetésekor folyamatban lévő eljárások esetében ezen rendelet rendelkezései alkalmazhatóak.
1

Az önkormányzati rendeletet a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. június 1. napjával.