Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről szóló 10/2019. (VII.02.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 02

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről szóló 10/2019. (VII.02.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi közművelődésről szóló 10/2019. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § Az önkormányzat a rendelet 3. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében integrált kulturális intézményt tart fenn, illetve működtet.”

2. § A helyi közművelődésről szóló 10/2019. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult.tv.) 64. § (1) bekezdése és 78. § (2) bekezdése értelmében ezen rendeletben meghatározott feladatok biztosítása céljából a nyilvános könyvtári és a közművelődési feladatok ellátására önkormányzati költségvetési szervként Mezőkovácsházi Városi Könyvtár és Kalocsa Róza Művelődési Központ néven intézményt működtet.

(2) Az intézmény által ellátandó tevékenységek körét a költségvetési intézmény alapító okirata tartalmazza.”

3. § A helyi közművelődésről szóló 10/2019. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közművelődési célú egyéb közösségi terek igénybevételét magánszemélyek, civil szervezetek, önszerveződő közösségek és egyéb szervezetek számára az intézmény által kezelt ingatlanok esetében az intézmény, az intézményi feladatellátást közvetlenül nem szolgáló épületek és helyiségek esetében Mezőkovácsháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete biztosítja.”

4. § A helyi közművelődésről szóló 10/2019. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos - a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár és Kalocsa Róza Művelődési Központ által ellátott feladatokon túlmenően - feladatai ellátása érdekében a város kulturális életében szerepet vállaló magánszemélyekkel, szervezetekkel, intézményekkel, gazdasági társaságokkal közművelődési megállapodást köthet.”

5. § A helyi közművelődésről szóló 10/2019. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 10. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Mezőkovácsházi Városi Könyvtár és Kalocsa Róza Művelődési Központ a feladatait éves munkaterve és a szolgáltatási terve alapján látja el.

(2) A Mezőkovácsházi Városi Könyvtár és Kalocsa Róza Művelődési Központ az éves szakmai - költségvetési tervet valamint a jogszabályban meghatározott szolgáltatási tervet is tartalmazó - munkatervét minden év január 10. napjáig, az előző év munkájának szakmai beszámolóját a képviselő-testület éves munkatervében ütemezett időpontban elkészíti és beterjeszti véleményeztetés céljából a Bizottsághoz.

(3) Az intézmény éves munkatervét és szakmai beszámolóját a bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület hagyja jóvá.”

6. § A helyi közművelődésről szóló 10/2019. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 12. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közösségi terek és a kulturális intézmény helyiségei bérleti díj ellenében vehetők igénybe. A téli időszakra - október 15-től április 30-ig -, valamint a nyári időszakra - május 1-től október 14-ig - szóló rezsióradíjat, helyiségenként az intézmény vezetője évente állapítja meg és teszi közzé az önkormányzat és az intézmény honlapján. A megállapított rezsióradíjnál a bérleti díj nem lehet alacsonyabb.

(2) Az intézmény helyiségeit évenként egy alkalommal kedvezményes díj megtérítésével veheti igénybe:

a) a város nevelési, oktatási, valamint szociális intézményei az intézményt érintő kulturális nagyrendezvényükhöz és az azt megelőző főpróbához,

b) a város oktatási-nevelési intézményei a végzős diákok szalagavatójának megtartásához és az azt megelőző főpróbához,

c) a városban működő nemzetiségi önkormányzatok, a nemzetiséget érintő kulturális nagyrendezvényhez és az azt megelőző főpróbához,

d) a városban működő egyházak az egyház kulturális célú rendezvényeihez,

e) a karitatív célú szervezetek kulturális és jótékonysági rendezvényeihez, amennyiben vállalkozási tevékenységgel nem összefüggő a rendezvény.

(3) A kedvezményes díj összegét egyedi kérelem alapján a polgármester jogosult megállapítani.”

7. § Hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 10/2019. (VII. 2.) önkormányzati rendelet

8. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.