Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekről és díjakról szóló 25/2006. (XII. 15.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 15- 2023. 02. 16

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekről és díjakról szóló 25/2006. (XII. 15.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.15.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekről és díjakról a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekről és díjakról szóló 25/2006 (XII.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A kitüntetések adományozására minden mezőkovácsházi állampolgár, bejegyzett szervezet tehet javaslatot.

(2) A kitüntetési javaslatnak tartalmaznia kell a kitüntetés megnevezését, a kitüntetésre javasolt személy vagy kollektíva adatait, az adományozás alapjául szolgáló tevékenység részletes leírását, valamint a javaslattevő aláírását és lakcímét, illetve székhelyét.

(3) Az adott év elismeréseinek adományozására vonatkozó javaslatokat minden év április 30. napjáig kell a polgármesternek megküldeni. Kivétel a „Polgármesteri Elismerő Oklevél”, melynek odaítélésére egész évben, folyamatosan tehető javaslat.

(4) A javaslatokat a 4. §-ban foglaltak kivételével a polgármester az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság véleményező, tanácsadó testület segítségével értékeli, majd a Képviselő-testület elé terjeszti. A bizottság véleménye alapján a polgármester javaslatot tesz a képviselő-testületnek az adományozásra kerülő elismerésekre és a kitüntetendő személyekre, illetve közösségre. A polgármesteri Elismerő oklevél odaítéléséről a bizottsági elnökökből álló szakmai közösség véleményezését követően saját hatáskörben dönt.

(5) Egy adott évben egy személy, illetve egy kollektíva csak egy díjban részesülhet.

(6) Ugyanaz a személy vagy kollektíva csak 5 év eltelte után részesíthető ismételten ugyanabban az elismerésben.

(7) Kitüntetett személy vagy kollektíva egymást követő esztendőben nem részesülhet kitüntetésben.”

2. § A Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekről és díjakról szóló 25/2006 (XII.15.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A javaslattételt a Polgármesternek, vagy az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság Elnökének kell benyújtani. A megvonásra irányuló javaslatot véleményével együtt az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság terjeszti a Képviselő-testület elé.”

3. § A Képviselő-testület által adományozható kitüntetésekről és díjakról szóló 25/2006 (XII.15.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) A kitüntetéseket az önkormányzat által szervezett rendezvényeken, ünnepélyes keretek között kell átadni. Az 1. § a 2. § és a 3.§ szerinti kitüntetések átadására az augusztus 20-i Ünnepi Képviselő-testületi ülés keretében kerül sor.

(2) A 4. §-ban szereplő díjak átadására az augusztus 20-i Ünnepi Képviselő-testületi ülés keretében kerül sor, amennyiben a javaslat július 31-ig beérkezett. A július 31-e után érkező javaslatok esetén az odaítélt kitüntetés átadása a decemberi soros ülésen esedékes. Amennyiben a 4. §-ban szereplő díj odaítélése szakmai tevékenységhez köthető, az az adott szakmanaphoz kötődő ünnepségen is átadható.

(3) A képviselő-testület – kivételesen indokolt esetben – az adományozandó kitüntetések száma, és az átadás napja tekintetében az e rendeletben foglaltaktól eltérhet

(4) A kitüntetéseket a polgármester - akadályoztatása esetén az általa kijelölt személy - jogosult átadni.

(5) Az 1–3. §-ban szerepelő kitüntetések posztumusz is adományozhatók. A posztumusz kitüntetés átvételére a házastárs, a törvényes örökös(ök) e sorrendben jogosultak.”

4. § Ez a rendelet 2023. február 15-én lép hatályba.