Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 15- 2023. 03. 16

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.15.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban Tv.) 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban Tv.) 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”

2. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az üzemeltető köteles az üzemeltetési és fenntartási feladatokat a Tv. 16. §-ában, a R. és jelen rendelet vonatkozó előírásaiban, valamint a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltaknak megfelelően ellátni.”

3. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végző síremlékkészítő egyéni vállalkozó vagy gazdálkodó szervezet temetőfenntartási hozzájárulási díjat fizet az üzemeltetőnek arra figyelemmel, hogy megrendelt tevékenysége teljesítését az üzemeltető a köztemető területén biztosítja. A temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-a. Ennek mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(3) Az üzemeltető csak a temetkezési szolgáltató által ténylegesen igénybe vett tevékenységek díját számlázhatja ki.”

4. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a 6. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

Temetkezési szolgáltatás

5. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 7. és 8. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„7. § (1) A köztemetők bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, melyen fel kell tüntetni a köztemető tulajdonosának, üzembentartójának megnevezését, címét és elérhetőségét, a temető nyitvatartási idejét. Ki kell függeszteni a köztemető részletes térképét.

(2) Köztemetők nyitvatartási ideje:

a) április 1-től – október 31-ig 7.00 – 20.00-ig

b) november 1-től – március 31-ig 8.00 – 18.00-ig tart.

c) Október 31-én, valamint november 1-jén a nyitvatartási idő 7.00 órától 22.00 óráig tart.

(3) A nyitvatartási idő alatt a köztemetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.A köztemetőből a látogatóknak a nyitvatartási idő leteltéig külön felszólítás nélkül el kell távozniuk.

8. § (1) A köztemetőben tilos gépjárművel közlekedni, kivéve:

a) a súlyos mozgássérültet szállító járművel,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő járművel,

c) a munkavégzés céljából behajtó járművel.

(2) A köztemetőbe állatot bevinni – kivéve a vakvezető kutyát – tilos.

(3) A sírhely tulajdonosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni.

(4) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorú, virág, váza, mécses, gyertya, stb.) helyezhetők el.

(5) A köztemetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő hely kijelölésével kell gondoskodni. A keletkezett szemét elszállítását legalább hetente, a zöldhulladék és egyéb nem kommunális hulladék elszállítását legalább havonta kell biztosítani.

(6) A köztemetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

(7) Fát, cserjét a közköztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivétel a sírra ültetett örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és lombjának átmérője nem több 0,6 méternél. Az ezen méretet meghaladó és a nem gondozott ültetvényeket a köztemető üzemeltetője eltávolíttathatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

(8) A köztemetőben végzendő munkákat – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(9) A köztemetőben munkát végző vállalkozók kötelesek a R. 23. §-ában, illetve e rendeletben foglaltakat betartani, a munkavégzés során keletkezett hulladékot, építési törmeléket stb. a befejezést követően azonnal elszállítani. Munkavégzésük során gondoskodniuk kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos sírhely vagy a temetői infrastruktúra sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani vagy a kárt megtéríteni.

(10) A köztemetőt látogatók és a temetőben munkát végző vállalkozók kötelesek az ott tartózkodás során keletkezett hulladékot (papír, elhervadt virág, koszorú, valamint a sírgondozás kapcsán keletkezett hulladék) a kijelölt szemétgyűjtőbe helyezni.

(11) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy az általa befizetett használati díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(12) A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

(13) A sírok mellé ülőpadot elhelyezni nem szabad.

(14) A köztemető területén lévő vízvételi helyekről, csak a sírhelyek gondozása céljából szabad vizet vételezni.

(15) A köztemetőben nyitva tartási időben kötelező illemhelyet biztosítani a temetőlátogatók, valamint a köztemetőben vállalkozási tevékenységet folytatók részére, amelyet díjtalanul használhatnak.

(16) Tilos a köztemetőben:

a) sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni;

b) kutyákat - vakvezető kutya kivételével - és egyéb állatokat a temető területére bevinni;

c) a köztemetőben olyan magatartást tanúsítani, amely a kegyeleti érzést sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja;

d) a sírok, síremlékek és egyéb kegyeleti tárgyak, valamint a temető létesítményeinek és azok tartozékainak jogosulatlan áthelyezése vagy eltávolítása, környezetének beszennyezése, rongálása;

e) szemetelni;

f) nem a köztemetőből származó hulladékot elhelyezni; g) reklámot, vagy hirdetést elhelyezni, virágot vagy bármi mást árusítani”

6. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet a 9. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

Temetési helyek, sírhelyek

7. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (5)–(12) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A létesíthető síremlékek maximális mérete megegyezik a sírhely méretével. A temetkezési helyek méretei:

a) egyes sír mérete: hossza 2,1 m , szélessége 0,9 m , mélysége legalább 2 méter

b) kettős sír mérete: hossza 2,1 m , szélessége 1,9 m , mélysége legalább 2 méter

c) gyermek sírmérete: hossza 1,3 m , szélessége 0,60 m , mélysége legalább 2 méter

d) a sírok egymástól való legkisebb távolsága 0,8 m .

e) föld alatti sírbolt mérete legfeljebb: hossza 2,3 m , szélessége 3,0 m , mélysége 2 méter (kijelölése egyedileg történik)

f) föld feletti sírbolt mérete legfeljebb: hossza 4,0 m , szélessége 4,0 m (kijelölése egyedileg történik)

(6) A sírhelyek mellett legfeljebb 20 cm széles burkolt felület létesíthető, a burkolatok közötti területet füvesíteni kell.

(7) Az egyes távolságok új parcella létesítése esetén:

a) sírok egymástól: 70 cm

b) sorok egymástól: 100 cm

c) parcellák között: 150- 200 cm

(8) A meglévő sírhelytáblákba történő temetés esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni és a kialakult sírhelykiosztás szerint kell kijelölni a sírhelyet.

(9) A kolumbáriumban az urnák tárolása legalább 30x30 cm-es belső méretű urnafülkékben történhet. Az urnafülke lezárására csak a fülke nyílásába pontosan illeszkedő méretű márvány vagy gránitlap használható, melyet a temető üzemeltetője helyezhet el. Előre megváltott urnafülke lezárásáról a rendelkezésre jogosult a megváltást követő 60 napon belül köteles gondoskodni.

(10) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely, illetve az urnasírbolt mérete: hossza 1,3-1,5 m, szélessége 0,80-1,00 m, mélysége legalább 60-100 centiméter.

(11) A hamvszóró parcella mérete: 3,0 x 4,0 m, mélysége 0,6 m.

(12) A létesítendő síremlék hosszúsága és szélessége a megadott méretektől indokolt esetben, a temetőüzemeltető hozzájárulásával legfeljebb 10 cm-rel eltérhet.”

8. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad, kivéve a 6. § (7) bekezdésében foglalt esetet.

(2) A köztemetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

a) Koporsós temetés esetén:

aa) sírhelyek, egy ill. két koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

ab) gyermeksírhelyek,

ac), sírboltok (terepszint alatti és feletti, vagy kizárólag terepszint alatti vagy feletti építmény melynek kialakítása a hatályos építésügyi szabályok alapján végezhető)

b) Hamvasztásos temetés esetén:

ba) a hamvakat tartalmazó urnák földbe temetésére: urnasírhelyek,

bb) a hamvakat tartalmazó urnák építménybe való elhelyezésére:

bc) urnafülkék/kolumbáriumok (hatályos építésügyi szabályok szerint alakítható ki)

bd) urnasírboltok (hatályos építésügyi szabályok szerint alakítható ki)

be) hamvszóró parcellák. (A hamvak szétszórására és földbe való bemosására szolgáló parkszerűen kialakított temetőrész.)

(3) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat, vagy távolíthat el.

(4) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a köztemető üzemeltetőjének be kell mutatni, aki azt aláírásával hagyja jóvá. Kegyeletet vagy a közízlést sértő, illetve a sírhelynél nagyobb kiterjedésű síremléket felállítani tilos.

(5) A köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni, csak a temető üzemeltetőjével történő előzetes megbeszélés után, annak rendelkezései szerint szabad.

(6) A temetési helyek megjelölésekor a R. erre vonatkozó szabályai szerint kell eljárni.

(7) A sírjel szabályszerű felállítását, átépítését, illetve lebontását, a temető üzemeltetője ellenőrzi.”

9. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet a 11. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

Díszsírhelyek

10. § (1) A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Díszsírhely előre nem váltható meg.”

(2) A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (9)–(14) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Temetési hely feletti rendelkezés időtartama:

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év, melyet urnás rátemetés nem hosszabbít meg,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(10) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (14) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartama megegyezik a (9) bekezdésben foglaltakkal.

(11) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

(12) A megváltott sírhelyeket a hozzátartozó köteles rendszeresen gondozni.

(13) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

(14) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.”

11. § A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (1) A köztemető üzemeltetője állapotfelmérésen és kitűzésen alapuló nyilvántartó könyvet, köteles vezetni, melybe minden temetés (urnaelhelyezés) alkalmával a Tv. 18. § (2) bekezdésében foglalt adatokat rögzíti.

Nyilvántartó könyv vezetése esetén betűsoros névmutatót is vezetni kell. A nyilvántartáshoz kell csatolni a halott eltemethetőségét igazoló okmányok másolatát.
(2) A táblakönyvben az adott sírhelytáblában lévő sorokat és az azokhoz tartozó sírhelyeket kell nyilvántartani.
(3) A sírhelykönyv az adott sírhelytáblán belüli - soronként is külön jelzett - sorszámozott sírhelyek nyilvántartása.
(4) Nyilvántartást kell vezetni azokról a síremlékekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek.
(5) Az üzemeltető a nyilvántartó könyvek adatait elektronikus adathordozón – azzal megegyező adattartalommal - is tárolhatja, mely esetben hiteles biztonsági másolat készítéséről gondoskodnia kell.
(6) A gépi nyilvántartó programnak rendelkeznie kell valamennyi nyilvántartó könyv adataival és meg kell felelnie többek között az elhunytak névre történő keresési feltételnek is.
(7) A köztemetői nyilvántartásokat a tulajdonosnak a Polgármesteri Hivatal iratkezelésre vonatkozó szabályai szerint határidő nélkül meg kell őrizni.”

12. § (1) A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

13. § Hatályát veszti a köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 4. melléklete.

14. § Ez a rendelet 2023. március 15-én lép hatályba.

1. melléklet a 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet
KÖZTEMETŐ FENNTARTÁSI HOZZÁJÁRULÁS DÍJAI
Vállalkozásszerűen munkát végzők köztemető-fenntartási hozzájárulása: síremlék készítés, karbantartás, javítás síremlékenként 4160.- Ft+ Áfa”

2. melléklet a 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet
KEGYELETI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJAK

1. Hűtő használati díj

1.1. 1-3 napig 10.000,- Ft + Áfa

1.2. 4. naptól (Ft/nap) 1.000,- Ft + Áfa

2. Kézi kocsi használata 1.000,- Ft + Áfa

3. Ravatalozó használati díj 15.000,- Ft + Áfa

4. Nyilvántartási díj 1.000,-Ft + Áfa”

3. melléklet a 6/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet
SÍRHELYMEGVÁLTÁSI DÍJAK

1. A halálesetet követően a hozzátartozók által megváltott sírhely használati díja:

1.1. egyes sírhely és urnasírbolt esetén 17.500,-Ft + Áfa

1.2. kettes sírhely esetén 35.000,-Ft + Áfa

1.3. gyermek egyes sírhely esetén 10.000,-Ft + Áfa

1.4. gyermek kettes sírhely esetén 20.000,-Ft + Áfa

1.5. föld alatti sírbolt esetén 120.000,-Ft + Áfa

1.6. föld feletti sírbolt esetén 200.000,-Ft + Áfa

1.7. urnasírhely esetén 15.000,-Ft + Áfa

Az 1.1.-1.4. és 1.7. alpontok szerinti díjak rátemetés esetén is fizetendők.

2. Az előre megváltott sírhely használati díja:

2.1. egyes sírhely és urnasírbolt esetén 70.000,-Ft + Áfa

2.2. kettes sírhely esetén 110.000,-Ft + Áfa

2.3. föld alatti sírbolt esetén 170.000,-Ft + Áfa

2.4. föld feletti sírbolt esetén 270.000,-Ft + Áfa

2.5. urnasírhely esetén 50.000,-Ft + Áfa

3. Az urnafülke használati díja 17.500,- Ft + Áfa

4. Előre megváltás esetén az urnafülke használati díja 60.000,-Ft + Áfa

5. Adományozott díszsírhelyért megváltási díjat nem kell fizetni.