Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 7.) önkormányzati rendelete

a közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőtáblák használatának, és a hirdetmények elhelyezésének rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 7.) önkormányzati rendelete

a közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőtáblák használatának, és a hirdetmények elhelyezésének rendjéről

2023.04.01.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőtáblák használatának, és a hirdetmények elhelyezésének rendjéről a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Mezőkovácsháza város közigazgatási területén a közterületeken felállított önkormányzati tulajdonú hirdetőtáblák használatára és a hirdetmények elhelyezésére.

(2) A már meglévő és a jövőben létesítendő önkormányzati tulajdonú hirdetőtáblák kezelője az önkormányzattal kötött megállapodás alapján a Mezőkovácsházi Zöld Városgondnokság Egyesület, aki e feladatkörben köteles eleget tenni a 2. §-ban felsorolt kötelezettségeknek.

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdése szerinti hirdetőtáblákon elsősorban az alábbi tartalmú hirdetmények helyezhetőek el:

a) az önkormányzat és intézményei valamint gazdasági társaságai működésével, közfeladatainak ellátásával kapcsolatos hirdetmények,

b) más közfeladatot ellátó szervezet működésével, közfeladat ellátásával kapcsolatos hirdetmények,

c) civil szervezetek tevékenységével összefüggő, közérdekű információkat megosztó hirdetmények,

d) az a)–c) pontba nem tartozó egyéni hirdetők közérdekű hirdetményei.

(2) Hirdetmény különösen az értesítések, tájékoztatók, meghívók, műsorprogramok, reklám és propaganda jellegű anyagok. Az önkormányzati hirdetőtáblákon hirdetmények térítésmentesen helyezhetők el.

(3) Hirdetmény csak vizoldékony ragasztóval rögzíthető.

(4) Az önkormányzati hirdetőtáblára kihelyezett egyéni hirdetés az A/4 méretet nem haladhatja meg, és legfeljebb két hetes időtartamra helyezhető ki.

3. § Az 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti hirdetők hirdetményeit a Mezőkovácsházi Zöld Városgondnokság Egyesület díjmentesen köteles kihelyezni.

4. § (1) Tilos minden olyan hirdetmény közzététele, amely:

a) jogszabályba ütközik,

b) közerkölcsöt sért,

c) az érdekeltek megtévesztésére alkalmas.

(2) Tilos közterületen a hirdetőtáblákon kívül egyéb helyeken (fákon, közműoszlopon, közműszekrényen, köztéri berendezéseken) hirdetést elhelyezni.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti elhelyezett hirdetményeket az önkormányzat azonnali hatállyal eltávolítja.

5. § (1) A választási hirdetmény elhelyezője a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 144. § (7) bekezdésében meghatározott határidőn belül köteles a hirdetményt eltávolítani, az eredeti állapotot saját költségén köteles helyreállítani. E kötelezettség nem teljesítése esetén az eltávolításról és a helyreállításról a határidő leteltét követő 8 napon belül a hirdetményt kihelyező költségén az önkormányzat gondoskodik.

(2) Az aktualitását vesztett hirdetményeket az önkormányzat a hirdetőtábláiról eltávolítja.

6. § E rendelet 2023. április 1. napján lép hatályba.