Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2013. 06. 01

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.06.01.
a településképi bejelentési eljárásról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja értelmében a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 62. § (6) bekezdés 3. pontjában szereplő, illetve az Étv. 6/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi képviselő-testület rendeletében szabályozottan a polgármester településképi bejelentési eljárást folytathat le az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenységek, reklámelhelyezések és rendeltetésmódosítások tekintetében.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A helyi szabályozás célját ismerteti.
A 2. §-hoz
A rendelet területi és személyi hatályát tartalmazza.
A 3. §-hoz
Az építésügyi és építés-felügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében felsorolt építési munkák közül tételesen felsorolja azokat melyek csak településképi bejelentési eljárás alapján végezhetők.
A 4. §-hoz
Tételesen felsorolja azon rendeltetésváltozásokat, amik esetén településképi bejelentési eljárás lefolytatása kötelező.
Az 5. §-hoz
Tételesen felsorolja azon reklám elhelyezéseket, amik esetén településképi bejelentési eljárás lefolytatása kötelező.
A 6. §-hoz
Részletesen tartalmazza a településképi bejelentési eljárás lefolytatásának előírásait. Ismerteti az egyes eljárások esetében benyújtandó kérelem tartalmi követelményeit, a kérelem elbírálásának folyamatát, az elbírálásban résztvevőket, az eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértékét, megfizetésének módját.
Ismerteti a bejelentés tudomásul vételének, illetve elutasításának feltételeit, az ügyintézési határidőket és a kiadott igazolás érvényességi időtartamát.
Tartalmazza a döntéssel szembeni fellebbezés lehetőségét
A 7. §-hoz
Tartalmazza a hatálybalépés dátumát, illetve azt, hogy rendelkezéseit csak az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.