Mezőkovácsháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a veszélyhelyzet alatt a polgármester által alkotott önkormányzati rendeletek felülvizsgálatáról

Hatályos: 2021. 06. 30

a veszélyhelyzet alatt a polgármester által alkotott önkormányzati rendeletek felülvizsgálatáról

Általános indokolás

A Katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének hatásköreit a polgármester gyakorolja. A polgármester gyakorolja törvényi felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 42. § 1. pontja szerint a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozó önkormányzati rendelet alkotás jogkörét is.

2020. november 4. óta Magyarország egész területére kihirdetett veszélyhelyzet van érvényben, azonban a Kormány 307/2021. (VI. 5.) Kormányrendeletével arról döntött, hogy a települési önkormányzat képviselő-testülete és bizottságai hatáskörüket a veszélyhelyzet ideje alatt is maguk gyakorolják 2021. június 15. napjától.

Tekintettel arra, hogy a veszélyhelyzet idejére törvényi felhatalmazás alapján kapott jogköre gyakorlása során a polgármester olyan rendeleteket is alkotott, amelyek rendelkezéseinek érvényessége nem csak a veszélyhelyzet idejére terjednek ki, feltétlenül indokolt és jogszerű, hogy a képviselő-testület felülvizsgálja a polgármester által hozott rendeleteket és döntsön arról, hogy hatályon kívül helyezi vagy hatályában továbbra is fenn tartja őket.