Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (VII.30.) önkormányzati rendelete

Battonya Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2011.(IV.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 07. 31- 2015. 07. 31

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének

17/2015.(VII.30.) önkormányzati rendelete


Battonya Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

6/2011.(IV.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

                                                                      


Battonya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

Battonya Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2011. (IV.01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

“(1) A polgármester megbízatását főállásban látja el.

(2) A polgármester jogszabályokban meghatározott feladatait és hatósági hatásköreit a   Belügyminisztérium által kiadott feladat-és hatásköri jegyzék, míg a képviselő-testület által a polgármesterre ruházott önkormányzati hatásköröket külön önkormányzati  rendelet(ek) tartalmazza(ák).

(3) A polgármester feladatai a jogszabályokban előírtakon túlmenően a képviselő-testülettel, valamint annak szerveivel kapcsolatban a következők:

a) biztosítja az önkormányzat demokratikus működését , széleskörű nyilvánosságát,

b) szervezi a településfejlesztést és a közszolgáltatásokat,

c) segíti a települési képviselők és a bizottságok munkáját,

d) képviseli az önkormányzatot,

e) összehívja és vezeti a testületi üléseket,

f) ápolja az önkormányzat hazai és nemzetközi kapcsolatait,

g) kapcsolatot tart a választópolgárokkal, együttműködik a település gazdasági, társadalmi és egyéb lakossági szervezeteivel,

h) ellátja a képviselő-testület által önkormányzati rendeletben átruházott önkormányzati hatósági hatásköröket,

i) elősegíti az önkormányzati munka nyitottságát,  lakossági-és sajtótájékoztatást.

(3) Indítványozhatja a bizottságok összehívását, felfüggesztheti a bizottsági döntések végrehajtását, ha ellentétes a kéviselő-testületi határozattal vagy sérti az önkormányzat érdekeit. A felfüggesztett döntésről a képviselő-testület a következő ülésen határoz.

(4) Az Mötv. 68. § (2) és (3) bekezdésébe feglaltak esetén a polgármester valamennyi, nem a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyben döntést hozhat.

(5) Az Mötv. 68. § (3) bekezdése szerint halaszthatatlannak minősül az ügy, ha

a) a döntéshozatalhoz három munkanapnál rövidebb idő áll rendelkezésre és

b) a képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívása elháríthatalan akadályba ütközik vagy előreláthatóan határozatképtelen lenne, illetve ha az összehívott testület határozatképtelen.

(6) A képviselő-testület határozatával a polgármester munkájának elismerésére évente a közszolgálati tisztviselőkról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/H. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű jutalmat állapíthat meg e szakasz (2)-(5) bekezdésében meghatározott feladatok teljesítésének értékelésével.

(7) A polgármester minden év március 1-ig szabadságolási ütemtervet készít, melyet a képviselő-testület hagy jóvá.

(8) A szabadságolási ütemtervtől eltérő, 3 napot nem meghaladó szabadságot az Ügyrendi, Ifjúsági és Sport Bizottság elnökének kell bejelenteni.

(9)A polgármester szabadság-nyilvántartását a Polgármesteri Hivatal titkárságán kell kezelni.

(10) A polgármester gyakorolja a munkáltatói jogokat a jegyző és gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat az alpolgármester és az önkormányzati  intézményvezetők, valamint a nem önkormányzati intézményben foglalkoztatott, a képviselő-testület által kinevezett közalkalmazottak (Kjt. 83/A.§. (1) bekezdés), továbbá a Munka Törvénykönyve hatálya alá, de nem a Polgármesteri Hivatal állományába tartozó munkavállalók tekintetében.”


2. §

Az Ör. 28. §-a az alábbi (4)-(5) bekezdéssel egészül ki:


“(4) Az alpolgármester  - a helyettesítési feladatokon túlmenően - ellátja a polgármester által rábízott feladatokat, különösen

a) a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó egyedi programok koordinálását,

b) a civil szervezetekkel való kapcsolattartás erősítését,

c) a város turisztikai szerepének fejlesztését.

(5) Az alpolgármester munkájának elismerésére e rendelet polgármesterre vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.”


4.§

Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba


Battonya, 2015. július 28.

Marjai János             Varga István Tamás

polgármester                          jegyző


Kihirdetve:  2015. július hó 30. napján  a 17/2015.(VII.30.) önkormányzati rendelet az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2011.(IV.01.)  önkormányzati rendelet  módosításáról.

Varga István Tamás

jegyző