Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelete

A mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2015. 03. 28- 2015. 06. 27

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2015.(III.27.) számú önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról



Battonya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:



1. §


E rendelet célja, hogy a mezei őrszolgálat működtetésével Battonya város közigazgatási területéhez tartozó termőföldeket rendszeresen bejáró mezőőrök alkalmazásával, a földhasználó (földtulajdonos) ingatlanjain található, illetve azokhoz tartozó termények, termékek, egyéb tárgyi értékek megóvását elősegítse a károkozó cselekmények elkövetésének lehetséges megelőzésével, az elkövető személyének felderítésében való hatékony közreműködéssel.


2. §


(1) Battonya Város Önkormányzata a Battonya város közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ide nem értve az erdőket, halastavakat – őrzésére önkormányzati mezei őrszolgálatot működtet.

(2) A mezei őrszolgálat ellátja a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, valamint mezőgazdasági építmények, földmérési jelek vagyonvédelmét.

(3) A mezei őrszolgálat működésének részletes szabályait az őrszolgálat szervezeti és működési szabályzata határozza meg. A szervezeti és működési szabályzat elkészítéséről a jegyző gondoskodik.

(4) A mezei őrszolgálat további feladatait, meghatározott szervekkel való együttműködési kötelezettségét a  fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény határozza meg.


3. §


(1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeinek a központi költségvetésből meg nem térülő, önkormányzatot terhelő részének fedezetére a képviselő-testület mezőőri járulékot állapít meg.

(2) A mezőőri járulék mértéke a 2. § (1) bekezdésében meghatározott termőföld után 500 Ft/ha/év.

4. §

A mezőőri járulék megfizetésére az a földhasználó – ha ez ismeretlen, a föld tulajdonosa – kötelezett, akinek a járulékfizetési év január 1. napján a termőföld a használatában, tulajdonában állott.

5. §

(1) A mezőőri járulék fizetésére kötelezett a mezőőri járulékot a tárgyév március 15. napjáig kamatmentesen fizetheti meg az önkormányzat e célra nyitott számlájára.

(2) A mezőőri járulék beszedéséről a Polgármesteri Hivatal pénzügyi csoportja gondoskodik.

(3) A mezőőri járulék fizetésére kötelezett személy a termőföld használati vagy tulajdonjogában bekövetkező változást, a változás megtörténtétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni a Polgármesteri Hivatalban.

6. §

A mezőőri járulékadók módjára behajtható köztartozásnak minősül, melynek nyilvántartására, beszedésére, behajtására az adózás endjéről szóló 2003. évi XCII. törvén rendelkezéseit kell alkalmazni.

7. §

(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a mezei őrszolgálatról szóló 26/1998. (XII.15.) sz. önkormányzati rendelet.

(3) 2015. évben a mezőőri járulék kamatmentesen 2015. április hó 30. napjáig fizethető meg.




Battonya, 2015. március 26.

                                   Borsodi János                         Varga István Tamás

                                                      alpolgármester                                   jegyző

Kihirdetve: 2015. március hó 27. napján a mezei őrszolgálatról szóló 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet.

       

Varga István Tamás

      jegyző









 

Mellékletek