Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016. (IV.13.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2016. 04. 14- 2022. 05. 27

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016. (IV.13.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2016.04.14.

Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület az általa adományozható kitüntetésekre, elismerő címekre vonatkozó egységes szabályok megalkotásával lehetőséget teremtsen azon személyek, szervezetek munkásságának méltó elismerésére, akik tevékenységükkel érdemet szereztek a település fejlődésében, értékeinek megőrzésében, gyarapításában, jó hírnevének terjesztésében, kapcsolatainak ápolásában vagy az egyetemes emberi értékek terjesztésében.

2. A Képviselő-testület által adományozható kitüntetések

2. § Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a feladatkörével összefüggő egyes kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények elismerésére a következő címeket alapítja:

a) „Battonya Város Díszpolgára” cím,

b) „Battonyáért” emlékérem,

c) …… Év Tanulója, Sportolója cím,

d) …… Év Vállalkozója cím,

e) …… Év Battonyáról elszármazottja cím,

f) …… Év Sportolója cím

g) …... Év Közösségi Embere cím.

II. Fejezet

Az egyes kitüntetésekre vonatkozó rendelkezések

3. „Battonya Város Díszpolgára” cím

3. § (1) „Battonya Város Díszpolgára” cím (a továbbiakban díszpolgári cím) a Képviselő-testület által adományozható legmagasabb elismerő cím, amely annak a polgárnak adományozható, aki egész életművével vagy valamely kiemelkedő munkájával, teljesítményével a településen általános elismerést szerzett, amellyel hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása köztiszteletben áll, s akinek a személye, tevékenysége érdemben is elválaszthatatlanul kapcsolódik a településhez.

(2) A díszpolgári cím adományozható élő, magyar vagy külföldi állampolgársággal rendelkező természetes személynek, valamint posztumusz jelleggel.

(3) A díszpolgári címben részesített személynek az adományozáskor a polgármester díszpolgári oklevelet, valamint Battonya város címerével díszített aranygyűrűt ad át. A díszoklevél tartalmazza az:

a) adományozott nevét,

b) a Képviselő-testület határozatának a számát,

c) az adományozás időpontját,

d) az adományozó pecsétjét,

e) a polgármester és a jegyző aláírását.

(4) Külföldi állampolgár adományozottnak a cím átadásakor saját államának a nyelvén – amennyiben ez nem lehetséges, angol, francia vagy német nyelven – a díszpolgári oklevél hiteles fordításáról készült szövegét is mellékelni kell.

(5) A díszpolgári cím posztumusz jelleggel történő adományozása esetén a díszoklevelet az adományozott közeli hozzátartozója veszi át. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy az oklevelet a Helytörténeti Gyűjteményben kell elhelyezni.

(6) A díszpolgár nevét a „Battonya Város Díszpolgárainak Könyve” tartalmazza. A bejegyzésről a polgármester gondoskodik, a bejegyzést a polgármester és a jegyző írják alá. A díszpolgári cím visszavonása esetén a díszpolgár nevét és adatait törölni kell a Battonya Város Díszpolgárainak Könyvéből, melyről az érdekelteket értesíteni kell.

(7) „Battonya Város Díszpolgára” az adományozástól kezdve viselheti a díszpolgári címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(8) A díszpolgári cím kitüntetettje

a) meghívást kap az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre,

b) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat művészeti és közművelődési intézményeit, rendezvényeit,

d) elhalálozásakor ingyenes díszsírhely illeti meg,

e) a díszsírhely gondozásáról hozzátartozó hiányában az önkormányzat gondoskodik.

(9) Évente legfeljebb két díszpolgári cím adományozható.

4. „Battonyáért” emlékérem

4. § (1) A Képviselő-testület a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyek és szervezetek tevékenységének méltó elismerésére „Battonyáért” emlékérmet alapít.

(2) „Battonyáért” emlékérem (a továbbiakban: emlékérem) azon személyeknek, szervezeteknek adományozható, akik

a) az oktatás, nevelés területén,

b) a közművelődés, sport területén, vagy a művészet bármely ágában,

c) az egészségügy területén a gyógyító-megelőző munkában, vagy az egészségügyi felvilágosításban,

d) a település gazdasági fellendítésében,

e) a város fejlesztésében bármely más területen, vagy

f) a szociális munka területén

tartós és kiemelkedő eredményt értek el.

(3) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén az emlékérem posztumusz is adományozható. Ez esetben a kitüntetés átvételére az adományozott közeli hozzátartozója jogosult.

(4) Évente legfeljebb két emlékérem adományozható.

(5) Az emlékérem adományozásáról oklevelet kell kiállítani, mely tartalmazza

a) az adományozott nevét, foglalkozását,

b) a kitüntetés adományozásának rövid indokolását,

c) a Képviselő-testület határozatának a számát,

d) az adományozás időpontját,

e) a polgármester aláírását.

(6) Az emlékéremmel Battonya város címerével díszített aranygyűrű, szervezetek részére pénzjutalom jár. Külföldi szervezet részére pénzjutalom nem adható.

(7) Az emlékérem bronzból készült, kör alakú, egyik oldalán domborművű érem, melyen Battonya város címere, valamint Battonya felirat található. Az emlékérem hátoldalára rá kell vésetni az adományozott nevét és az adományozás évét.

5. Egyéb kitüntető címek

5. § (1) A Képviselő-testület a Battonyán élő, működési vagy szakterületén tevékenységét, munkáját kiemelkedően és példamutatóan kifejtő battonyaiak elismerése érdekében az alábbi kitüntető címeket alapítja:

a) ….. Év Tanulója,

b) ….. Év Vállalkozója,

c) ….. Év Battonyáról elszármazottja,

d) ….. Év Sportolója,

e) ….. Év Közösségi Embere.

(2) A kipontozott helyre az adott évszám kerül.

(3) A kitüntető címmel az adományozásról szóló oklevél, valamint bruttó 20.000. Ft értékű ajándékutalvány jár.

(4) A….. Év Vállalkozója, ….. Év Battonyáról elszármazottja, a ….. Év Sportolója és a ….. Év Közösségi Embere kitüntető címekből évente legfeljebb kettő adományozható.

(5) A Képviselő-testület a ….. Év Tanulója kitüntető címet a sportban, illetve a tanulmányok terén kimagasló eredményt elért nappali tagozatos diákoknak adományozza.

(6) A (4) bekezdésben meghatározott kitüntető címből évente 4 db kerülhet kiosztásra az alábbiak szerint:

a) 2 db kitüntető cím a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvodában, egy általános iskolás és egy középiskolás tanuló részére,

b) 1 db a Magdu Lucian Általános Iskola és Óvoda tanulójának és

c) 1 db a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda tanulójának.

(7) A ….. Év Battonyáról elszármazottja kitüntető cím azon elszármazott részére adományozható, aki öregbíti településünk hírnevét, vagy saját maga, illetve kapcsolatai révén olyan segítséget nyújt, amely előmozdítja Battonya felemelkedését.

III. Fejezet

Az kitüntetések adományozásának közös szabályai

6. § (1) A kitüntető cím adományozására bármely települési képviselő javaslatot tehet.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell a kitüntetésre méltónak tartott személy vagy szervezet nevét, címét, tevékenységének ismertetését, továbbá az elismerni kívánt tevékenység méltatását és azt, hogy a kitüntetések közül melyikre javasolja az illető személyt vagy szervezetet.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a ….. Év Tanulója kitüntető cím adományozására az iskolák igazgatói jogosultak érdemi indokolással ellátott javaslatot tenni.

(4) A javaslatokat a polgármesterhez kell benyújtani, aki véleményével együtt azt megküldi a Művelődési, Oktatási és Turisztikai Bizottságnak (a továbbiakban: Bizottság). A kitüntető címek odaítélését a Bizottság véleményezi, valamint rangsorolja a javaslatokat. A Bizottság által rangsorolt javaslatokat a Bizottság elnöke terjeszti a Képviselő-testület elé. A kitüntető cím odaítéléséről a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(5) A Képviselő-testület a kitüntető címeket a városnapi rendezvénysorozat keretében, ünnepi képviselő-testületi ülésen adja át.

(6) A kitüntető címek átadására a Képviselő-testület a polgármestert hatalmazza fel.

(7) A kitüntető cím természetes személy és jogi személy részére is adományozható.

7. § (1) A kitüntető címeket évente lehet adományozni, amennyiben a Képviselő-testület arra érdemes és méltó személyről szerez tudomást.

(2) Egy adott évben egy személy, illetve szervezet csak egy kitüntető címben részesülhet.

(3) Ugyanaz a személy vagy szervezet csak 5 év eltelte után részesíthető ismételten ugyanabban az elismerésben.

(4) A kitüntetett személy vagy szervezet egymást követő esztendőben nem részesülhet kitüntetésben.

(5) A kitüntetettek névsorát a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, a helyi lapban, valamint a település honlapján is közzé kell tenni.

(6) A kitüntetettekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(7) Az adományozással járó költségek, kiadások fedezetét az önkormányzat tárgyévi költségvetése biztosítja.

(8) Az adományozással kapcsolatos előkészítő, szervezési, ügyiratkezelési feladatok ellátásáról a jegyző gondoskodik.

(9) Az egyes kitüntető címekkel együtt járó pénz- vagy tárgyjutalom a mindenkori személyi jövedelemadó szabályai szerint adózik.

8. § (1) A kitüntető címet vissza lehet vonni attól, aki arra érdemtelenné vált.

(2) E rendelet alkalmazásában érdemtelenné váltnak természetes személy vonatkozásában azt lehet tekinteni, aki bűncselekményt követett el, akiket a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott vagy magatartásukkal más módon méltatlanná váltak. Nem természetes személy vonatkozásában érdemtelennek azt lehet tekinteni, amelynek a vonatkozó nyilvántartásból való törlését jogszabálysértő működés okán az illetékes bíróság jogerősen elrendelte.

(3) A kitüntető cím visszavonását a javaslattételre jogosult vagy a kitüntetett munkáltatója kezdeményezheti. A kitüntető cím visszavonására az adományozásra vonatkozó eljárási szabályok az irányadók.

(4) A kitüntető cím visszavonásáról a képviselő-testület minősített többséggel dönt, egyben a polgármester útján gondoskodik a kitüntető díjhoz adományozott emlékérem és oklevél bevonásáról. A tárgyjutalom nem vonható vissza.

(5) A megvonás tényét az érintettel közölni kell, a visszavonásról szóló döntést a nyilvántartásba be kell jegyezni, valamint a Polgármesteri hivatal hirdetőtábláján, a helyi lapban és a település honlapján közzé kell tenni.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően adományozásra kerülő kitüntetésekre kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a „Battonya Város Díszpolgára” cím adományozásáról szóló 12/1997. (V.29.) önkormányzati rendelet, valamint a „városért” emlékérem alapításáról és adományozásáról szóló 13/1997. (V.29.) önkormányzati rendelet.