Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 09. 29

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2017.09.29.

Battonya Város Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Battonya város közigazgatási területén a házasságkötés létesítése alkalmával az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokra és az azt igénybe vevőkre terjed ki.

2. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötést pénteki napokon 14-18 óra között, valamint szombati napokon 9-18 óra között lehet lebonyolítani.

(2) Az önkormányzat a házasságkötéshez szükséges helyiséget

a) a polgármesteri hivatal házasságkötő termében,

b) a polgármesteri hivatal tanácskozó termében biztosítja.

(3) A házasságkötési esemény lebonyolításának díja 10.000 Ft.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés megtartása iránti indokolással ellátott kérelmet a jegyzőhöz kell benyújtani.

(2) A (1) bekezdésben megjelölt eseményt szombati napokon 9-18 óra között lehet lebonyolítani.

(3) A házasságkötés hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításának díja 20.000 Ft.

4. § (1) A 2. § (3) bekezdésben és a 3. § (3) bekezdésben meghatározott szolgáltatási díjakat legkésőbb a házasságkötés napját megelőző 10. napon kell befizetni a polgármesteri hivatal pénztárába.

(2) A házasságkötés elmaradása esetén, ha azt a felek a kitűzött időpont előtt legalább 5 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül a befizető részére vissza kell utalni.

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott mértékű szabadidő helyett esetenként 5.000 Ft illeti meg.

(2) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott mértékű szabadidő helyett esetenként 10.000 Ft illeti meg.

6. § A közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díj kifizetése havonta utólag, a jegyző által kiadott igazolás alapján történik.

7. § (1) E rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 11/2011.(IV. 29.) önkormányzati rendelet.