Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (IV.8.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjének veszélyhelyzet idején történő eltérő szabályairól

Hatályos: 2020. 04. 09- 2020. 05. 06

Battonya Város Önkormányzat Polgármestere – Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján eljárva, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben - az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § E rendelet célja, hogy a kormányzati döntéseken alapuló korlátozó intézkedések és a koronavírus okozta járványügyi helyzetre tekintettel tett ajánlások következtében, valamint a gazdasági következmények enyhítése érdekében az önkormányzat segítse azokat a Battonyán működő vállalkozásokat, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet folytató jogi és természetes személyeket, amelyek érvényes közterület-használati engedély birtokában közterület-használatot folytatnak.

2. § (1) Azon közterület-használat rendjéről szóló 16/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdés 2., 9., vagy 10. pontja alapján érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező üzletek, vendéglátó helyek, amelyek a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel 2020. április 17. napjáig a már engedélyezett közterület-használatot teljes mértékben szüneteltetik, 2020. március 1. napjától mentesül a közterület-használati díj megfizetése alól a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig.

(2) Az engedélyes az (1) bekezdésben megjelölt időpont után is bármikor szüneteltetheti a közterület-használatot a veszélyhelyzetre tekintettel. Ebben az esetben a közterület-használati díj megfizetése alóli mentesség kezdő időpontja a szüneteltetés bejelentése hónapjának első napja. A mentesség ebben az esetben is a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig állhat fenn.

(3) A díjfizetés alóli mentesség feltétele, hogy az engedélyes a Battonyai Polgármesteri Hivatal Igazgatási Csoportjánál bejelentse a közterület-használat szüneteltetését a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon.

(4) Az (1) bekezdés szerinti esetben a formanyomtatvány benyújtási határideje 2020. április 22. napja, a (2) bekezdés szerinti esetben a formanyomtatvány benyújtásának határideje a szüneteltetés kezdő időpontját megelőző 3 munkanap.

3. § (1) A közterület-használat szüneteltetésére megjelölt időtartamra vonatkozó, már befizetett közterület-használati díj a következő évi közterület-használati díjba kerül elszámolásra. Ha a közterület-használati engedély időtartama 2020. évben lejár és az engedélyes nyilatkozik, hogy, a következő évben nem nyújt be ismételt kérelmet a közterület-használat engedélyezésére vonatkozóan, a szüneteltetés időtartamára eső közterület-használati díj az engedélyes részére visszafizetésre kerül.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díj visszafizetésére a közterület-használati engedély lejártát követő 30. napon belül kerül sor.

4. § A közterület-használat szüneteltetése alatt az engedélyes a közterületen nem helyezhet el semminemű, a kereskedelmi tevékenységéhez kapcsolódó tárgyat, eszközt.

5.§ Amennyiben a veszélyhelyzet fennállása alatt az engedélyes a közterület-használatot ismételten megkezdi, erről a használat megkezdését megelőzően legalább 3 munkanappal írásban köteles értesíteni az Igazgatási Csoportot. A közterület-használat ismételt megkezdése esetén a közterület-használati díj a közterület-használat megkezdése hónapjának első napjától válik esedékessé.

6. § Az e rendeletben foglaltak megsértése esetén a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló törvény rendelkezési az irányadók.

7. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

Battonya 2020.április 7.

Boros Csaba               Varga István Tamás

                                                polgármester                          jegyző


Kihirdetve: 2020. április 8. napján a közterület-használat rendjének veszélyhelyzet idején történő eltérő szabályairól szóló 4/2020. (IV.8.) önkormányzati rendelet.

      

 Varga István Tamás

                                                                                                          jegyző
















1. sz. melléklet a 4/2020. (IV.8) polgármesteri rendelethez


NYILATKOZAT


Alulírott, ………………………………………………………………………………… név,

……………………………………………………………………............ székhely/lakóhely,

mint érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező személy

/engedélyező határozat száma: BAT/……………………………/


  1. nyilatkozom arról, hogy a Battonya, …………………………………………… számú ingatlan előtti közterületen a közterület-használatot                                2020. ………………………….. napjától szüneteltetem;


  1. nyilatkozom, hogy a közterület-használati engedély 2020. évben jár le és a következő évben nem kívánok újabb közterület-használati kérelmet benyújtani (nem kérem az engedély meghosszabbítását), amelyre tekintettel az elengedett közterület-használati díj összegét az alábbi bankszámlára kérem visszautalni:  ………………………………………………..


Tudomásul veszem, hogy a kihirdetett veszélyhelyzet fennállása alatt a közterület-használat folytatására irányuló tevékenységem fenti telephelyen történő újbóli megkezdésének időpontját a közterület-használat / tevékenység megkezdését megelőző 3 munkanapon belül köteles vagyok az Igazgatási csoport felé bejelenteni.


Battonya, ……………………………


                                                                              …………………………………………

                                                                                               Aláírás, bélyegző

/érvényes közterület-használati

engedéllyel rendelkező személy/




Mellékletek