Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (II.23.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok szabadtéri égetésének helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 06. 05- 2021. 10. 04

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (II.23.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok szabadtéri égetésének helyi szabályairól

2021.06.05.

Battonya Város Polgármestere – Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján eljárva – a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII.2.) Korm. rendelet 1. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv - a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdése szerinti – véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a kormány által biztosított rendeletalkotási lehetőséggel élve, a veszélyhelyzet idejére Battonya város közigazgatási belterületén a tűzvédelmi, tűzmegelőzési szakmai célok érvényre juttatása, valamint a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar és kerti hulladékok szabadtéri égetésére vonatkozó szabályokat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

2. A rendelet hatálya

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. avar és kerti hulladék: az ingatlanokon, azok tisztántartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradványok, különösen fű, falomb, kaszálék, nyesedék, gyökér, egyéb a növénytermesztéssel összefüggésben keletkező hulladékok;

2. ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek a tulajdonában – vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér – birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon avar és kerti hulladék keletkezik, vagy más módon a birtokába kerül.

3. Az avar és kerti hulladék szabadtéri égetésének szabályai

3. § A település belterületén keletkezett avar és kerti hulladék ártalmatlanításáról, hasznosításáról elsősorban komposztálással vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató általi elszállítással kell gondoskodni.

4. § (1) Avar és kerti hulladék égetése csak kivételes esetben, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarásával végezhető.

(2)1 Az avar és kerti hulladék szabadtéri égetése a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletszerinti veszélyhelyzet megszűnéséig, de legkésőbb 2021. szeptember 1. napjáig 8 órától 18 óráig végezhető.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés abban az esetben, ha Battonya város területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom van érvényben.

(4) Az égetést a telken belül, az arra kialakított tűzrakó helyen kell végrehajtani, közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

(5) Az égetésre kellően száraz növényi hulladék esetén, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(6) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj stb.), egyéb segédanyag nem használható.

(7) Az éghető kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, stb.)

(8) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve az eloltható.

(9) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs vagy hamu belocsolásáról vagy földréteggel történő lefedéséről.

4. Záró rendelkezések

E rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.
1

A 4. § (2) bekezdése a Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2021. (VI. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.