Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 18/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 20

a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 18/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

A Rendelet 1. §-hoz

A közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Szankciótv.) 11. § (5) bekezdése szerint „Törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában a kiszabott helyszíni bírság összege nem lehet magasabb, mint ugyanezen tényállás mellett megállapítható közigazgatási bírság legmagasabb összegének a negyede.”

A Szankciótv. 11. § (6) bekezdése pedig előírja, hogy az önkormányzati rendelet alapján kiszabható helyszíni bírság felső határa természetes személyek esetén ötvenezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forint lehet.”

Az (5) és a (6) bekezdések együttes értelmezése alapján az egyes tényállásokra megállapított maximális közigazgatási bírság legfeljebb negyedében lehet a helyszíni bírság összegét megállapítani és nem a generális maximumként meghatározott 50.000 Ft-ban.

Tekintettel arra, hogy az önkormányzati rendelet alapján kiszabható legmagasabb közigazgatási bírság összege 150.000 Ft-ban van meghatározva, ezért – a fent kifejtettekre tekintettel - szükséges a helyszíni bírság összegét 37.500 Ft-ra módosítani.

A Rendelet 2. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.