Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hulladékgazdálkodási helyi közszolgáltatásról szóló 18/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 02

a hulladékgazdálkodási helyi közszolgáltatásról szóló 18/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Htv.) 39. § (1)-(2) bekezdései értelmében:

(1)Az ingatlanhasználó az általa használt ingatlan területén képződő települési hulladékot elkülönítetten gyűjti, és azt - e törvényben meghatározott kivételekkel - a közszolgáltatónak átadja.

(2) Az ingatlanhasználó a települési hulladék részét képező elkülönítetten gyűjtött hulladékot - kormányrendeletben, miniszteri rendeletben vagy a települési önkormányzat (Budapesten a fővárosi önkormányzat) rendeletében meghatározott feltételek szerint - hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre vagy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékot kezelő hulladékkezelő létesítménybe szállíthatja, és ott a jogosultnak átadhatja vagy gyűjtőedényben elhelyezheti. E jogot az ingatlanhasználó csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a Koordináló szerv részére megfizette.

A Htv. fenti rendelkezései alapján a közszolgáltatás során a házhoz menő rendszertől eltérő, kivételes esetben önkormányzati rendelet megállapíthatja az elkülönítetten gyűjtendő háztartási hulladék hulladékgyűjtő ponton való átadására vonatkozó szabályozást.

Az e törvényi rendelkezés végrehajtására a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Htvr.) 9. § (6) bekezdése szerint ha a közszolgáltatási területre jellemző speciális területi vagy domborzati viszonyok miatt az adott ingatlan a házhoz menő gyűjtéshez használt céljárművel biztonságosan nem közelíthető meg, a közszolgáltató a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladék gyűjtéséhez az ingatlanhasználók részére ideiglenes jelleggel konténeres gyűjtést biztosít. Az áru- vagy hulladékszállítás céljára használatos fémkonténert az érintett ingatlanokhoz legközelebbi és a gyűjtésre leginkább alkalmas közlekedési csomópont mellett kell elhelyezni. Ha a fémkonténer megtelt, azt el kell szállítani.

A fenti rendelkezéseknek eleget téve sor került annak a meghatározására, hogy melyek azok az utcák, amelyek a hulladékszállító céljármű által biztonságosan nem megközelíthetőek, ezért ott konténeres gyűjtés biztosítása szükséges. A konténerek mérete a közszolgáltatási díjakat fizető lakosságszám szerint került meghatározásra. Megjelölésre kerültek továbbá a konténerek elhelyezésére szolgáló gyűjtőpontok is. A gyűjtőpontonként egy darab szelektív hulladékgyűjtő edényzet kerül kihelyezésre, valamint a zöldhulladék közszolgáltatónak történő átadása is ezen a gyűjtőponton lehetséges.