Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a talajterhelési díjról szóló 3/2017. (II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 05
a talajterhelési díjról szóló 3/2017. (II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet módosítását az indokolta, hogy az üres telkek tuljadonosai/használói által problémaként merült fel, hogy azok a telkek, amelyek előtt kiépítésre került a szennyvízhálózat, és amelyeken nem áll épület vagy építmény, azonban a vezetékes víz a telekre bekötésre került, amely kerti csapot lényegében csak locsolás céljából használja a kibocsátó, nagy összegű talajterhelési díj kifizetésére kötelesek. Ez esetben a kibocsátó a felhasznált vizet kizárólag a növények locsolására használja, a felhasznált víz lényegében tisztán visszakerül a talajba. Locsolási almérő felszerelése indokolatlan, tekintettel arra, hogy csak locsolásra használja a kibocsátó a vizet.
A környezetterhelési díjról szóló törvény egyértelművé teszik, hogy a tényleges díjfizetési kötelezettség két feltétel konjuktív teljesüléséhez kötődik. Egyfelől a műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna létéhez (amelyre az ingatlan tulajdonosa/használója nem köt rá), másfelől pedig ahhoz, hogy a vételezett (fogyasztási vízmérő által mért) víz felhasználása nyomán szennyvíz kerül(het) valamilyen módon a környezetbe elhelyezésre. A díjfizetési kötelezettség szempontjából - a (locsolási célú vízmérővel) igazoltan megvalósuló locsolási célú felhasználás kivételével –irreleváns az a körülmény, hogy a vételezett vizet mire használja az ingatlan használója, hiszen a vízfelhasználás eredményeként szennyvíz keletkezik/keletkezhet.
Ezen anomáliák kiküszöbölése érdekében a kibocsátó a vízmű által elfogadott műszaki megoldással a a keletkezett „szennyvizet” el tudja vezetni, ennélfogva a kibocsátó mentesülhet a talajterhelési díj megfizetése alól. Kiemelendő, hogy ez a mentesség kizárólag azon ingatlanokra vonatkozik, amelyeken nem áll semmilyen épület vagy építmény.