Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2016. (XII.1) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 26
az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2016. (XII.1) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 44.-a rendelkezik a képviselő-testületi ülés összehívásának szabályairól. Az Mötv. értelmében: Az ülést tizenöt napon belüli időpontra össze kell hívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára. Az indítvány alapján a testületi ülést a polgármester hívja össze a testületi ülés indokának, időpontjának, helyszínének és napirendjének meghatározásával.
A fentiek egyértelműen rögzítik, hogy az ülés összehívására vonatkozó indítványnak mit kell tartalmaznia. Ebből következően a Rendelet nem tartalmazhat ettől eltérő szabályokat.
A Rendelet a 13. § (2) bekezdésében az indítvány tartalmi elemeként a törvényben meghatározottakon túl még előírta, hogy annak tartalmaznia kell a tárgy megjelölését és a határozati javaslatot, valamint a képviselő-testület elé terjeszteni kívánt, megtárgyalásra javasolt előterjesztést, azonban a Rendeletben a törvényi feltételeken túl - jelen esetben tárgy megjelölése, határozati javaslat és előterjesztés meglétét - nem lehet előírni az indítvánnyal kapcsolatban, ezért e rendelkezéseket szükséges a Rendeletből hatályon kívül helyezni.
Továbbá képviselői lemondások, majd a megüresedett mandátumok újbóli betöltése következtében a Településfejlesztési, Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Ügyrendi Bizottság, mint a legszélesebb hatáskörű bizottság létszámát indokolt 5 főről 6 főre emelni, ezáltal is lehetőséget biztosítva a változatosabb személyi összetétel kialakítására.