Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2006. (VIII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 07
az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2006. (VIII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Rendelet 1. §-hoz
Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről a 14/2006. (VIII.11.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 1. melléklete csak a TOP-4.3.1-15-BS1-2016-00005 Leromlott városi területek rehabilitációja Battonyán című projekt keretében felújított az önkormányzat tulajdonában álló szociális bérlakásokat tartalmazta. Időközben azonban néhány lakóingatlan tulajdonjogát a Magyar Állam ingyenesen az önkormányzatra ruházta, amelyek a jövőben szintén szociális bérlakásként hasznosíthatók. A rendeletben szükséges e lakások feltüntetése is.
A Rendelet 2. §-ához
1. A rendelet-tervezet több pontban módosítja a pályázat benyújtásának feltételeit. Kiemelésre kerül, hogy a 3 éves helyben lakási követelmény csak az egyéb szociális bérlakásokra vonatkozik, a pályázat keretében felújított szociális bérlakások esetén a – rendelet mellékletében meghatározott – szegregátum területén vagy a TOP-5.2.1-15-BS1-2016-00006 "Egységeben a jövő! pályázatban megjelölt akcióterületen történő 1 éves helyben lakási követelmény az irányadó.
2. A rendelet-tervezet kiemeli, hogy a rendelet 18/C. § (1) bekezdés h) és i) pontját nem kell alkalmazni a Magyar Állam által átruházott szociális bérlakásként funkcionáló bérlakásokra, tekintettel arra, hogy e pontok kifejezetten a TOP-5.2.1-15-BS1-2016-00006 „Egységben a jövő!” komplex pályázatban résztvevőkre vonatkoznak. (h) a pályázó nyilatkozik arról, hogy a felhívás feltételeit és célját megismerte és vállalja az együttműködést az integráció céljának elérésében az önkormányzattal, annak konzorciumi partnereivel és a TOP-5.2.1-15-BS1-2016-00006 „Egységben a jövő!” pályázati konstrukcióban biztosított szociális munkásokkal, valamint i) a pályázónak a pályázati felhívás kibocsátását megelőzően legalább 1 éve Battonya valamely szegregátumában vagy a TOP-5.2.1-15-BS1-2016-00006 "Egységben a jövő! pályázatban megjelölt akcióterületen bejelentett lakcímmel rendelkezik.)
3. A rendelet kiegészül még két fontos feltétellel - amely a TOP-os pályázat miatt szükséges- ,mely szerint a pályázathoz csatolni szükséges a szakmai vezető igazolását arról, hogy a pályázó valóban részt vett a TOP-5.2.1-15-BS1-2016-00006 "Egységben a jövő! pályázatban, valamint igazolást arról, hogy legalább egy éve valamely szegregátumban vagy a pályázat szerinti akcióterületen bejelentett lakcímmel rendelkezik. E feltételek csak a TOP-os pályázat keretében felújított szociális bérlakások pályázóira vonatkozik.
A Rendelet 3. §-ához
E szakasz a beérkezett érvényes pályázatok előnyben részesítési szabályait tartalmazza. A módosítás során a több gyermeket nevel feltétel a sorrendben előrébb került, tekintettel arra, hogy a potenciális pályázói kör esetén ez a feltétel hangsúlyosabban jelenik meg.
A Rendelet 4. §-ához
Kiemelésre kerül, hogy az egyéb bérlakásokkal ellentétben a TOP-os pályázat keretében felújított szociális bérlakások esetén a bérleti szerződés időtartama a pályázati fenntartási időszak vége.
A Rendelet 5. §-ához
A képviselő-testület rugalmasabb döntéshozatalát szolgálja, hogy a rendelet 2. mellékletében meghatározott pontrendszer, amely alapján a beérkezett pályázatokat rangsorolni kell csak az egyéb szociális bérlakásokra vonatkozó pályázatok tekintetében kell alkalmazni. A TOP-os pályázat keretében felújított szociális bérlakások esetén az azonos feltételekkel pályázók közül a bérlőnek javasolható személyre az „Egységben a jövő” TOP-os pályázat szakmai vezetője tesz javaslatot.
A Rendelet 6. §-ához
E szakaszban a rendelet pontosítása történik; a szociális bérlakások bérleti díját a rendelet 31. §-a tartalmazza, a bérlőnek az itt feltüntetett rendelkezések alapján kell fizetni a bérleti díjat.
A Rendelet 7. §-ához
E szakaszban a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján a lakbértámogatás egyes, korábbi rendeleti szabályainak módosítása történik:
- a lakbértámogatás iránti kérelmeket külön, erre a célra szerkesztett formanyomtatványon kell benyújtani
- a támogatás egy évre kerül megállapítása
- a támogatás havi összege 3000.-Ft-ról 5000.-FT-ra módosul, amely a bérlők érdekeit szolgálja
- annak meghatározása, hogy mikor nem lehet támogatást nyújtani a bérlőnek (ha a bérleti jogviszonyból eredő tartozása van az önkormányzattal szemben vagy a saját tulajdonában álló ingatlant bérbeadás útján hasznosítja)
A Rendelet 8. §-ához
A rendelet-tervezet mellékleteiben felsorolásra kerülnek a Magyar Állam által az önkormányzat tulajdonába adott szociális bérlakások, továbbá a TOP-5.2.1-15-BS1-2016-00006 "Egységben a jövő! pályázatban megjelölt akcióterületek, valamint a lakbértámogatás igényléséhez használandó formanyomtatvány.
A Rendelet 9. §-ához
A pályázói kör bővítését szolgálja az a módosítás is, miszerint a pályázat benyújtásának a feltétele, hogy a pályázó és a vele együtt költöző személyek esetén az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át (85.500.-Ft) a korábbi 200 % helyett (57.000.-Ft). A pályázók érdekeit szolgálja a rendeletben szabályozott, igényelhető lakbértámogatás, amelynek jövedelemhatára a módosítás következtében a pályázati feltételekhez igazodik, azaz az a bérlő jogosult lakbértámogatásra akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át. Továbbá a lakbértámogatás összege 3000.-Ft helyett 5000.-Ft-ra módosulna.
A Rendelet 10. §-ához
E szakasz hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz:
hatályon kívül helyezésre kerül, hogy a pályázathoz csatolni kell élettársi együttélés esetén az erről kiállított jegyzői igazolást, tekintettel arra, hogy a jegyzőnek már nincs hatásköre ilyen jellegű bizonyítvány kiállítására
A rendeletmódosítás következtében hatályon kívül helyezésre kerül a rendelet azon szakasza, amely a bérlő jogos lakásigényére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, tekintettel a felújított szociális bérlakások belső kialakítására, valamint a pályázatban előírt feltételekre.
a lakbértámogatás éves felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezések szintén hatályon kívül helyezésre kerülnek, tekintettel arra, hogy a lakbértámogatás 1 évre kerül megállapításra.
A Rendelet 11. §-ához
A rendelet-tervezet alkalmazhatóságáról rendelkezik