Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2006. (VIII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 09

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.09.
az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2006. (VIII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Rendelet 1. §-ához
A tervezet az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2006. (VIII.11.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) bevezető részét módosítja rendeletalkotásra felhatalmazást adó jelenleg hatályos jogszabályok megjelölésével.
A Rendelet 2. §-ához
A tervezet rendelkezik arról, hogy a lakásba befogadható személyek tekintetében a bérbeadó nevében a polgármester jogosult írásbeli hozzájárulást adni.
A Rendelet 3. §-ához
A tervezet módosítja a közérdekű bérbeadás elnevezést költségelvű bérbeadásra, tekintettel a a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Ltv.) használt bérbeadási jellegre. A költségelven bérbe adható lakások esetén a bérbeadás feltételei változatlanok, azaz közérdekből történik.
A Rendelet 4. §-ához
A költségelven bérbe adható lakásokba befogadható személyi körre tartalmaz szabályokat e rendelkezés, amely megegyezik a szociális helyzet alapján bérbe adható lakásokba befogadható személyi körrel.
A Rendelet 5. §-a
E szakasz szövegcserés módosításokat tartalmaz, amely egyrészt a bizottság elnevezésére vonatkozik, valamint a költségelvű bérbeadás szóhasználatra, másrészt pedig a pályázatok bontásánál a gyakorlathoz igazodva a polgármester helyett a Településfejlesztési, Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Ügyrendi Bizottság megjelölésére kerül sor, mint pályázatot bontó szerv.
A Rendelet 6. §-ához
E szakasz hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz. A költségelven (közérdekből) bérbe adható lakásokba befogadható személyi körre vonatkozó további rendelkezések hatályon kívül helyezése indokolt, tekintettel arra, hogy e lakásokra a szociális helyzet alapjábn bérbe adható lakásokba befogadható személyekre vonatkozó szabályozást rendeli alkalmazni a rendelet.
Továbbá hatályon kívül helyezésre a költségelvű bérbeadás esetén a lakásra fordított költségek megtérülése esetén - a bérleti díj tekintetében - a részbeni szó, tekintettel arra, hogy az Ltv. szerint e lakások tekintetében a bérleti díj mértékét úgy kell meghatározni, hogy a bérbeadónak az épülettel, az épület központi berendezéseivel és a lakással, a lakásberendezésekkel kapcsolatos ráfordításai megtérüljenek.
Hatályon kívül helyezésre kerül az Ör.-ből az a rendelkezés, amely a lakások eladási árát elővásárlási jog gyakorlása esetén a forgalmi érték 80 %-ában határozza meg. Az Ltv. 52. § (1) bekezdése az elővásárlási joggal érintett lakások vételárának meghatározása kapcsán rögzít bizonyos szempontokat. Ennek lényege, hogy a helyi forgalmi értékből kell kiindulni, amelynek megállapítása szakkérdés. Az értékbecslés igazságügyi ingatlanügyi szakértői feladat. Az Ltv. 52. § (2) bekezdése még annyit rögzít, hogy a vételár megállapításkor a forgalmi értékből le kell vonni a bérlőnek a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházásinak az értékét. Az Ltv. alapesetben nem teszi kötelezővé a „vételárkedvezmény” biztosítását, csakis azokban az esetekben, ha az elővásárlásra jogosult egy összegben kifizeti a vételárat vagy részletfizetés esetén előtörleszt (Ltv.53. §.) Tekintettel arra, hogy az Ltv. nem írja elő, hogy a vételár mértékét a helyi forgalmi értéknél alacsonyabb mértékben kell megállapítani, javasolt a fent megjelölt szakasz hatályon kívül helyezése.
A Rendelet 7. §-ához
A tervezet hatályba lépéséről rendelkezik.