Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 7/2016. (IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a helyi adókról szóló 7/2016. (IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A rendelet módosításának egyik indokául szolgát, hogy azon ingatlanok (különösen telkek), amelyek a település belterületének határán helyezkednek el és főként mezőgazdasági művelés alatt állnak, közútról nem megközelíthetőek, valamint a közművesítettség rendkívül alacsony mértékű, adókedvezményben részesülhessenek a fentiekre tekintettel. Így a módosítás következtében az Aradi úton lévő 1638-1667. helyrajzi számú telkek tulajdonosainak 5000 Ft mértékű kommunális adót kellene fizetniük.
Ugyanezen indokok alapján 5000.-Ft adómérték előírása indokolt a Hársfa utca gyártelepen túli részén.
A módosítás további indoka, hogy számos esetben előfordul, hogy főként a település belterületi határánál elhelyezkedő , egymással határos telkeket azok tulajdonosa(i) már összeművelte, tehát ténylegesen a telkek – főként mezőgazdasági művelés céljából - összevonásra kerültek, azonban az adó mértékét a tényleges gyakorlattal ellentétben helyrajzi számonként, ingatlan-nyilvántartás szerinti telkenként fizetik az érintett tulajdonosok. Annak ösztönzése érdekében, hogy a telekösszevonás jogilag is megvalósuljon, a 2023. évi magánszemélyek kommunális adója alól mentességet kap az a tulajdonos, aki a tulajdonában álló egymással határos telkek vonatkozásában 2023. december 31-ig telekalakítási eljárás útján telekösszevonást valósít meg és ezt 2024. január 31-ig az önkormányzat felé igazolja, az összevonás következtében önálló telekként megszűnő telkekre vonatkozóan mentesül a 2023. évi adó megfizetése alól.
Ez a mentességi szabály az egymással határos telkeket művelő tulajdonosok érdekeit képzi, tekintettel arra, hogy az összevonás következtében a tulajdonosnak kevesebb kommunális adót kell megfizetnie.