Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

önkormányzati tanulmányi ösztöndíjról

Hatályos: 2024. 03. 01

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
önkormányzati tanulmányi ösztöndíjról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
Battonya Város önkormányzat Képviselő-testülete Humánfejlesztési Bizottságának már évek óta kitűzött célja egy helyi önkormányzati tanulmányi ösztöndíjrendszer kidolgozása a városban lakóhellyel rendelkező felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására, hozzájárulva az oktatáshoz kapcsolódó kiadások enyhítéséhez, bízva abban, hogy a támogatott tanulók közül sokan a város képzett szakembereivé válnak.
Részletes indokolás
A rendelet-tervezet 1. §-ához
E szakasz a rendelet célját határozza meg, miszerint az önkormányzat a tanulmányi ösztöndíj alapításával lehetőséget és segítséget kíván nyújtani a tehetséges battonyai tanulók számára a felsőoktatásban folytatott tanulmányaikhoz, bízva abban, hogy közülük sokan a város képzett szakembereivé válnak.
A rendelet-tervezet 2. §-ához
A rendelet hatályáról rendelkezik, pályázatot csak battonyai lakcímmel rendelkező felsőoktatási hallgatók nyújthatnak be.
A rendelet-tervezet 3-5. §-ához
Meghatározza a pályázat benyújtásának feltételeit, a pályázatok elbírálása során előnyt jelentő szempontokat. A jövedelemszámítás során a szociális törvény rendelkezései az irányadók. Az előnyök mérlegelésénél az 5. § sorrendet állít, azaz több pályázat esetén először azt kell vizsgálni, hogy kik azok a hallgatok, akik a város munkaerőpiaci szempontjai alapján prioritást élvező szakok valamelyikén tanulnak, ezt követően vizsgálandó a tanulmányi eredmény. Ha még további mérlegelés szükséges akkor vizsgálatra kerülhet, hogy kik azok a hallgatók, akiket a szülője egyedül nevel, valamint akinek a családjában három vagy több eltartott gyermek van.
A rendelet-tervezet 6-9. §-aihoz
A pályázati eljárás részletszabályait tartalmazzák e szakaszok. A hatáskört a Képviselő-testület a Humánfejlesztési Bizottságra ruházza át, azaz a bizottság dönt a pályázatok kiírásáról, a pályázatok elbírálásáról is.
A pályázati eljárás során nincs lehetőség hiánypótlásra, ennélfogva érvénytelen a pályázat, ha határidőn túl érkezik be, a pályázati adatlap hiányosan kerül kitöltésre (pl nem tölt ki minden adatot, nem írja alá a pályázatát) vagy ha a kötelező mellékletek csatolására nem kerül sor (jövedelemigazolás, lezárt tanulmányi félévről szóló igazolása, aktív hallgatói jogviszony igazolása, tanulmányi eredmény igazolása).
Az ösztöndíj összege függ a költségvetési rendeletben erre célra meghatározott keretösszegtől, illetve a pályázók létszámától, de legalább 10 00ft/hó.
A megítélt összeg 5 hónapra jár, folyósítása egyösszegben történik. Ha a pályázó hallgatói jogviszonyában változás következik be, például megszűnik a hallgatói jogviszonya vagy szünetelteti, köteles 15 napon bejelenteni a polgármesteri hivatalnak. Ellenkező esetben egyösszegű visszafizetési kötelezettség terheli.