Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köréről

Hatályos: 2024. 04. 03

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.03.
az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köréről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet 2023. július 1-től az állam saját hatáskörben látja el egy újonnan kialakult koncessziós rendszer bevezetésével. A hulladékgazdálkodási közfeladat ellátása a fenti időponttól az állam közfeladatai közé tartozik. A helyi önkormányzatokra vonatkozó szabályok 2023. július 1-től az új rend szerint működő hulladékgazdálkodás miatt alapvetően megváltoztak. A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 35. § (1) bekezdése a helyi önkormányzatok által szabályozandó feladatok közül kizárólag az elhagyott hulladékkal kapcsolatos rendelkezés maradt hatályban:
„A települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg:
h) az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét.”
Kiemelendő, hogy az elhagyott hulladékkal kapcsolatos eljárás alapvető szabályait a Ht. tartalmazza, eljárás megindítására, felelősség megállapítására hatáskörrel kizárólag a hulladékgazdálkodási hatóság rendelkezik. Az önkormányzati rendelet megalkotására felhatalmazást adó jogszabály csupán az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi – nem hatósági jellegű – intézkedések körének meghatározását rendeli a képviselő-testületek szabályozási autonómiájába.
Részletes indokolás
A rendelet-tervezet 1. §-ához
E szakaszban az elhagyott hulladék felszámolása körében intézkedésre kötelezett szerv/személy került meghatározásra és elhagyott hulladék esetén megteendő intézkedések.
A rendelet-tervezet 2. §-ához
E szakaszban meghatározásra kerül, hogy közterületen elhagyott hulladék felszámolása érdekében a településüzemeltetést ellátó önkormányzati költségvetési szerv jár el.
A rendelet-tervezet 3. §-ához
A rendelet alkalmazhatóságáról rendelkezik.