Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2009. (IX.17.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2009. 09. 17- 2014. 03. 30

Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23.§.-ában kapott felhatalmazás alapján a települési hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET


A rendelet célja és hatálya


1. §


(1) A köztisztasággal és településtisztasággal kapcsolatos önkormányzati feladatok ellátása keretében Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a települési szilárd hulladékok rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és elhelyezéséről kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A rendelet célja az emberi egészség védelme, a természeti és az épített környezet megóvása, a fenntartható fejlődés biztosítása és a környezettudatos magatartás kialakítása a hulladékgazdálkodás eszközeivel. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

(3) A rendelet területi hatálya kiterjed Dombegyház Nagyközség bel-és külterületén található ingatlanokon keletkezett szilárd hulladék gyűjtésére, elszállítására, valamint elhelyezésére.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed a (3) bekezdésben meghatározott területen lévő ingatlanok valamennyi tulajdonosára vagy használójára illetve azok közösségére (a továbbiakban együtt: tulajdonos) - függetlenül attól, hogy természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, kivéve, ha magasabb szintű jogszabály másként nem rendelkezik.


II. FEJEZET


2. §


Szilárd hulladékkezelés


(1) A tulajdonos a háztartási hulladék elhelyezéséről a háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(2)[1] A lakosságnál keletkező háztartási hulladék ártalmatlanításáról a közszolgáltató gondoskodik. A szilárd hulladék ártalmatlanítása a békéscsabai Hulladékkezelő-mű, 5600 Békéscsaba, Felsőnyomás 231. sz. alatti telephelyen történik.

[2]A telepengedély száma: II.3489-8/2001. IPPC engedélyszám: 7451/17/2008., érvényes: 2018. 12. 31-ig.

(3)[3] [4] A háztartási szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatást az annak teljesítésére alkalmas közszolgáltató szervezet, az Önkormányzattal kötött külön megállapodás alapján a Békés-Manifest Közszolgáltató Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Közszolgáltató) végzi. Székhelye: 5746 Kunágota, Rákóczi út 9.. Szilárd hulladék engedély szám: 50266-002/2010., érvényes: 2015. 02. 15-ig.

(4) A Közszolgáltatóval a közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződést az Önkormányzat köti meg. A Közszolgáltató a szerződésben, valamint e rendeletben meghatározott kötelezettségeinek megszegése esetén a szerződésben rögzített szankciókkal sújtható.


3. §


(1) A háztartási hulladékkal kapcsolatos köztelező közszolgáltatás megkezdéséről, változásairól és lényeges feltételeiről a Közszolgáltató a tulajdonost írásban értesíti. A kötelező közszolgáltatással kapcsolatos szerződés jogviszonyt a Közszolgáltató és a tulajdonos között a szolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(2) A háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás nyújtásának lényeges feltételeiben bekövetkező változásról a Közszolgáltató haladéktalanul - a változás bekövetkezte előtt írásban köteles a tulajdonost értesíteni.


4. §


(1)[5] A szemétgyűjtő tartályokat, zsákokat az elszállítás napján az ingatlan bejárata előtti közterületen, a Közszolgáltató számára elérhető helyen kell elhelyezni. A Közszolgáltató a hulladékot a 16/2002. (IV. 10.) EüM rendeletben meghatározott gyakorisággal szállítja el.

(2)[6] [7]  A háztartási hulladék rendszeres gyűjtésével, elszállításával, valamint elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatásért a tulajdonos díjat köteles fizetni.

(3)[8] A nem háztartási hulladék (különösen: mezőgazdasági, irodai, kereskedelmi, bolti stb. hulladékok) elszállítására külön díjtételben kell a Közszolgáltatóval megállapodni, kivéve az évi egyszeri lomtalanítást. A lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról a Közszolgáltató gondoskodik, együttműködve az Önkormányzattal. A hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy a jármű- és gyalogosforgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve balesetet, károkozást ne idézzen elő.

(4)[9] A Közszolgáltatóval leszerződött fél a kommunális hulladék elszállítására vonatkozó szolgáltatási díjat negyedévenként csekken keresztül fizeti a Közszolgáltatónak. Az ingatlantulajdonosokat terhelő szilárd hulladékkezelésre vonatkozó díjakat a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(5) A közszolgáltatás díját tartalmazó értesítés összegszerűségével kapcsolatban a tulajdonos a Közszolgáltatónál, illetve megbízottjánál kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésével kapcsolatos kötelezettségre halasztó hatálya nincs. A tulajdonos által írásban tett kifogásra a Közszolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a tulajdonos túlszámlázást megállapító kifogásának a Közszolgáltató helyt ad, a tulajdonosnak a többletösszeget és időarányos kamatait visszafizeti vagy tulajdonos kérésére az esedékes díjfizetési kötelezettségbe betudja.


5. §


(1)[10] A tulajdonos köteles a háztartási hulladék gyűjtésére, illetve elszállítására legalább 1 darab 80 L-es a gyűjtési területen rendszeresített gyűjtőtartályt használni. Ha a kihelyezett hulladék mennyisége rendszeresen meghaladja a gyűjtőtartály/ok/ űrtartalmát, a tulajdonos a Közszolgáltatóval való egyeztetés után nagyobb űrtartalmú tartályra cseréli le az eredeti gyűjtőedényt, illetve megemeli a gyűjtőtartályok számát. A tulajdonos ennek megfelelő szemétszállítási díjat köteles fizetni.

(2)[11] A tulajdonos a gyűjtőtartály karbantartásáról köteles gondoskodni, illetve annak cseréjéről pedig a közszolgáltató külön díjazásért.

(3) A többlet hulladék elhelyezésére a Szolgáltató által forgalmazott feliratozott zsák szolgál.

(4) A Szolgáltató a szerződött edényméreten felül kihelyezett hulladék elszállítását is megtagadja, kivéve ha az a Szolgáltató által forgalmazott zsákban kerül kihelyezésre.

(5) Összegyűjtött szemét veszélyes hulladékot és építési törmeléket nem tartalmazhat. A Szolgáltató az ilyen hulladék észlelésekor az elszállítást megtagadhatja. Ennek megszegéséből eredő károkozásért a megrendelő felelősséggel tartozik.

(6)[12] A Közszolgáltató köteles a településen a szelektív hulladékgyűjtést elvégezni a kijelölt hulladékgyűjtő szigetekről.

(7) A szolgáltató a belterületén a hulladékgyűjtő szigeteken elhelyezett valamennyi gyűjtő edény rendeltetésszerű használatáról (tisztítás, fertőtlenítés…stb.) köteles gondoskodni.


6. §


(1) A tulajdonos a gyűjtőtartályban a háztartásokban szokásosan keletkező hulladékot úgy helyezheti el, hogy a hulladék elszállítása során alkalmazott gépi ürítést ne akadályozza.

(2)[13] [14] Az alábbi űrméretű gyűjtőtartályok alkalmazhatók:

a) 80 literes gyűjtőtartály (saját tulajdonú vagy a szolgáltatótól bérelt)

b) 120 literes gyűjtőtartály (saját tulajdonú)

c) 240 literes gyűjtőtartály (saját tulajdonú)

d) 1100 literes gyűjtőtartály

(3) A háztartási hulladék elszállítása céljából kihelyezett tartály nem akadályozhatja a jármű- és a gyalogosforgalmat és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

(4) A szolgáltató köteles gondoskodni a zsák beszerezhetőségéről, helyben. 


7. §


A Közszolgáltató a kötelező közszolgáltatás keretében megtagadhatja a háztartási hulladék elszállítását, ha:

a) az nem a rendszeresített gyűjtőtartályban kerül elszállítás céljából átadásra,

b) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy olyan anyagot tartalmaz, mely a háztartási hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható,

c) a hulladékgyűjtő edényzeten vagy az ingatlanon jól látható helyen nem az eredeti tárgyévi matrica van elhelyezve,

d) többlet hulladékot nem a szolgáltató által forgalmazott zsákban helyezte ki.


8. §


(1) A tulajdonos megtagadhatja a díj megfizetését, abban az esetben, ha a Közszolgáltató közszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget.

(2) Nem tagadható meg a díj fizetése a (1) bekezdés szerint, ha a Közszolgáltatót a közszolgáltatás nyújtásában az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta és az akadály elhárítását követően a lehető legrövidebb időn belül pótolta mulasztását.

(3) A karácsonyfákat a Közszolgáltató külön díj felszámítása nélkül elszállítja.

(4) Tulajdonos változás esetén a Közszolgáltatónak történő bejelentés napjáig a közszolgáltatás díját a régi tulajdonos viseli.


9. §


(1) A tulajdonos legalább 30 nappal a kívánt időpont előtt írásban kérheti a Közszolgáltatótól a háztartási hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás szüneteltetését távolléte idejére, ha legalább 90 napig megszakítás nélkül nem tartózkodik ingatlanán és az ingatlant más sem használja.

(2) Az ingatlan tulajdonosa bejelentheti a Közszolgáltatónak, hogy ingatlanát kizárólag időszakosan használja. Bejelentés esetén a közszolgáltatás szünetel, minimum három hónapos időszakra. 

(3)[15] A közszolgáltatás szüneteltetését „0”-s közüzemi számlával kell, írásban igazolni.


9/A. §


(1) A közterületeken elhelyezett hulladéktároló edényzetből a hulladék ürítését, központi gyűjtőhelyekre (Polgármesteri Hivatal udvara) történő elszállítását a közhasznú munkások végzik.

(2) A közterületeken illegálisan elhelyezett hulladék elszállításáról, deponálásáról a Közszolgáltató külön megbízás alapján gondoskodik.


9/B. §[16]


(1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan tulajdonosa személyes adataira vonatkozóan köteles adatot szolgáltatni a Közszolgáltató részére a kötelező közszolgáltatásba történő bevonásról szóló értesítéssel, vagy a közszolgáltatási szerződés megkötésével egyidejűleg.

(2) A Közszolgáltató a szolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos személyes adatait (név, lakcím, születési hely és idő, anyja neve, adóazonosító jel) jogosult nyilvántartani és kezelni.

(3) A Közszolgáltató a nyilvántartott személyes adatokat kizárólag közszolgáltatási feladatai ellátásával és jogai érvényesítésével kapcsolatban használhatja fel, jogosulatlan személyeknek vagy szervezeteknek nem továbbíthatja és nem adhatja át. Az adatfelhasználás során a személyes adatok védelméhez fűződő jogok nem sérülhetnek.

(4) A közszolgáltatási kötelezettség megszűnését követően a Közszolgáltatónak a személyes adatokat 5 napon belül nyilvántartásából törölnie, illetve megsemmisítenie kell. A Közszolgáltató a szolgáltatási díj tartozás fennállása, meg nem fizetése esetén a köztartozás behajtásáig, illetve a végrehajtási jog elévüléséig tarthatja nyilván a személyes adatokat.

(5) A Közszolgáltató külön rendelkezésben jelöli ki a személyes adatok kezelésére jogosult és felelős személyt, amelynek során meghatározza a nyilvántartás formáját, módját és szabályait, kizárva a jogosulatlanok betekintésének és hozzáférésének lehetőségét.

(6) A személyes adatok kezelésére vonatkozó kötelezettség megsértése, illetve az adatvédelmi szabályok megszegése esetén a Büntető Törvénykönyv, az ezekből eredő károkozás esetén a Polgári Törvénykönyv megfelelő rendelkezései az irányadóak.

(7) A Közszolgáltató a (2) bekezdésben felsorolt személyes adatok pontosítása, kiegészítése céljából adatszolgáltatást kérhet Dombegyház Nagyközség Jegyzőjétől. Az adatszolgáltatás díját a vonatkozó hatályos jogszabály határozza meg.


III. FEJEZET


Folyékony hulladék elhelyezése

10. §


(1) A tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező szennyvíz szakszerű elhelyezéséről az alábbiak szerint:

a) Ahol a szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége biztosított, azt a közcsatornába kell bevezetni.

b) Ahol a szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, a keletkező szennyvíz (folyékony hulladék) jogszabályi előírásoknak megfelelő tárolását, rendszeres elszállíttatását kell biztosítani.

c) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek fogyasztói, illetve gazdasági tevékenysége során települési folyékony hulladék keletkezik, a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett hulladékbegyűjtést nem kötelesek igénybe venni, feltéve, hogy a gazdálkodó szervezet a hulladék hasznosítására vagy ártalmatlanítására vonatkozó kötelezettségét

- a jogszabályokban meghatározott feltételekkel, megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti vagy

- az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.


11. §


(1) A települési folyékony hulladék ideiglenes tárolására szolgáló létesítmény kiürítését, a folyékony hulladék összegyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az Önkormányzat kötelező helyi közszolgáltatás útján látja el (továbbiakban: szolgáltatás)

(2) A 10. § (1) bekezdés hatálya alá tartozó ingatlan valamennyi tulajdonosa a keletkező szennyvíz (települési folyékony hulladék) gyűjtéséről (tárolásáról) elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a szolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3)[17] Az Önkormányzattal pályázat útján kötött külön megállapodás alapján a szolgáltatás teljes körű ellátását a Szolgáltató végzi, mely kizárólagosan jogosult a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos, jelen rendeletben előírt feladatok végrehajtására. Dombegyház Nagyközség területén a települési folyékony hulladék összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését Budai János egyéni vállalkozó végzi (székhely: 5830, Battonya, Damjanich u. 86.). A települési folyékony hulladék elhelyezése a Békés Megyei Vízművek battonyai szennyvíztisztító telepén történik.

(4) A tulajdonos köteles a szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.

(5) A kötelező szolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszonyt a Szolgáltató és a tulajdonos között a szolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


IV. FEJEZET


A közszolgáltatást ellátóval történő szerződés megkötése


12. §


(1) A Szolgáltatóval a települési folyékony, vagy szilárd hulladékkal kapcsolatosan kötelező közszolgáltatás teljesítésére a Képviselő-testület szerződést köt.

(2) [18]

(3) A szerződésben rögzíteni kell továbbá különösen:

a) a hulladék elszállításának a bejelentésétől számított maximális határidejét,

b) a hulladékok gyűjtésének módját,

c) a hulladékkal kapcsolatosan kötelező közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési módját,

d) a leeresztőhely megnevezését, terhelhetőségét,

e) a közszolgáltatás finanszírozásának módját és feltételeit,

f) a szolgáltatónak a lakosság felé irányuló tájékoztatási kötelezettségét,

g) a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.

(4) Ha a közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejár és nem kerül sor újabb szerződés megkötésére, és a szolgáltatás ellátására kiírt pályázat vagy közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult, vagy a Szolgáltató más okból nem képes a közszolgáltatás ellátására, a polgármester legfeljebb 6 hónapi időtartamra megbízást adhat - pályázat nélkül - a közszolgáltatás teljesítésére, amíg új szolgáltató pályázat vagy közbeszerzési eljárás útján történő kijelölésére nem kerül sor.

(5) Az Önkormányzat a kötelező közszolgáltatás ellátásának, valamint a szerződés végrehajtásának tapasztalatait évente értékeli.


V. FEJEZET


A folyékony hulladékkal kapcsolatos szolgáltatást ellátó kötelezettségei

13. §


(1) A szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.

(2) A szolgáltatást ellátó köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 24 órán belül - igénylővel egyeztetett időpontban - elvégezni.

(3) A szolgáltatást ellátó a települési folyékony hulladék elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a folyékony hulladék (szippantással eltávolítandó anyag) érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, vagy laboratóriumi vizsgálatokból megállapítható, hogy a közcsatornába a vonatkozó jogszabályok kizárják annak bebocsátását és/vagy veszélyeztetik a szennyvíztisztító-telep működését, az ott dolgozók egészségét.

(4) A szolgáltatást ellátó köteles a szállított szennyvíz eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat két évig megőrizni.

(5) A szolgáltatás ellátójának rendelkeznie kell:

a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel,

b) a közszolgáltatás ellátáshoz kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel,

c) az ártalmatlanítás szakszerű környezetvédelmi, közegészségügyi előírásoknak megfelelő tisztítási technológiával, berendezésekkel.

(6) A szállításra hasznosított eszközt közterületen tárolni tilos, telephelyen belül a többi járműtől el kell különíteni.

(7) A szállító járművek tisztítása és fertőtlenítése szigetelt térburkolattal ellátott nyíltszíni mosótérrel rendelkező területen végezhető, ahol az elhasznált víz előírásoknak megfelelő elhelyezése biztosított. Tisztítás, fertőtlenítés közterületen, természetes vizekben vagy mellette, általában természetes környezetben nem végezhető.

(8) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás megkezdéséről, változásairól és lényeges feltételeiről a Szolgáltató a tulajdonost írásban értesíti.


VI. FEJEZET


A folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást igénybevevő kötelezettségei

14. §


(1) Megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a szolgáltatást.

(2) A szolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(3) A tulajdonos köteles a települési folyékony hulladék gyűjtésére, az előírásnak megfelelő vízzáró anyagból épített, zárt, akadálymentesen megközelíthető gyűjtőtartályt környezetvédelmi, közegészségügyi szempontból megfelelő módon használni.

(4) A tulajdonos a gyűjtőtartályban a háztartásokban keletkező települési folyékony hulladékot úgy tárolhatja, hogy a szennyvíz elszállítása során alkalmazott gépi leürítést ne akadályozza, és a tartály tartalma más módon eltávolításra (elfolyás, öntözés, elhordás stb.) ne kerüljön, közegészségügyi, környezetvédelmi előírásokat ne sértsen, másoknak kárt, érdeksérelmet ne okozzon.

(5) A tulajdonos a gyűjtőtartály úgy köteles elhelyezni, hogy az a szennyvíz elszállítása céljából a Szolgáltató által a gyűjtőjárművel megközelíthető és a leürítésre alkalmas helyen legyen.

(6) A szolgáltatás ellenértékét szabályozott módon köteles kiegyenlíteni.

(7) A folyékony hulladék elszállítását a tulajdonos a Szolgáltatónál köteles esetenként megrendelni. A Szolgáltatónak a kibocsátó tulajdonos felé telefonon szóban vagy írásban közölni kell a szolgáltatás időpontját. A folyékony hulladék elszállítását a tulajdonos arra jogosulatlan személlyel (vállalkozóval) nem végeztetheti el.


VII. FEJEZET


A folyékony hulladékkal kapcsolatos szolgáltatás díja

15. §


(1)[19] A folyékony hulladékkal kapcsolatos szolgáltatás igénybevételekor az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni, amelyet a rendelet 2. sz. melléklete tartalmaz.

(2)[20] A szolgáltatási díj az elszállított szennyvíz köbméterenként megállapított összege, melyet az igénybevevő a Szolgáltatóval kötött szerződésben foglaltak szerint, illetőleg a helyszínen köteles kiegyenlíteni a Szolgáltatónak vagy megbízottjának a hatályos jogszabályoknak megfelelő számla ellenében.

(3) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla összegszerűségével kapcsolatban a tulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet. A tulajdonos által írásban tett kifogásra a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Amennyiben a számlázással kapcsolatban felvetett kifogásnak a Szolgáltató helyt ad, a tulajdonosnak a többletösszeget visszafizeti, vagy a tulajdonos kérésére az esedékes díjfizetési kötelezettségbe betudja.

(4) A szolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

(5) Az írásbeli felszólítás tulajdonos általi kézhezvételét követő 30. nap eredménytelen elteltével a Közszolgáltató követelésének jogi úton érvényt szerezhet.


VIII. FEJEZET


Szabálysértési rendelkezések


16. §[21]


17. §[22]


Kötelező szolgáltatások igénybevételére vonatkozó helyi jogszabályok megsértése


18. §[23]


Kötelező közszolgáltatások körébe tartozó munkálatok jogosulatlan végzése


IX. FEJEZET


Záró rendelkezések

19. §


E rendelet 2009. szeptember 17-én lép hatályba.

Dombegyház, 2009. szeptember 17.


Vetró László
jegyző

Dr. Varga Lajos
polgármester


A rendelet hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel kihirdetve:

Dombegyház, 2009. szeptember 17.



Vetró László
jegyző



[1] Módosította a 17/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2010.  december 17-től.

[2] Beiktatta a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[3] Módosította a 17/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2010.  december 17-től.

[4] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[5] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[6] Módosította a 17/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2010.  december 17-től.

[7] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[8] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[9] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[10] Módosította a 17/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2010.  december 17-től.

[11] Módosította a 17/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos 2010.  december 17-től.

[12] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[13] Módosította a 17/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatályos 2010.  december 17-től.

[14] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 8. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[15] Beiktatta a 17/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatályos 2010.  december 17-től.

[16] Beiktatta a 4/2013. (II.12.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2013.  február 13-tól.

[17] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 9. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[18] Hatályon kívül helyezte a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2012.  március 31-től.

[19] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 10. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[20] Módosította a 7/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet 11. §-a. Hatályos 2012.  március 31-től.

[21] Hatályon kívül helyezte a 17/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatálytalan 2012.  december 22-től.

[22] Hatályon kívül helyezte a 17/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatálytalan 2012.  december 22-től.

[23] Hatályon kívül helyezte a 17/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2012.  december 22-től.