Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2013. 10. 02

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

2013.10.02.

Dombegyház Nagyközség Képviselő-testülete a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 17. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 20. §. (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Képviselő-testület tagjait megbízatásuk megszűnéséig havi 50.000.- Ft tiszteletdíj illeti meg (a továbbiakban: alapdíj).

(2) A polgármester és az alpolgármester képviselőként tiszteletdíjat nem kaphat.

2. § (1) A Képviselő-testület bizottságának elnökét az alapdíj 60 %-ával emelt összegű, azaz havi 80.000.- Ft tiszteletdíj illeti meg.

(2) A Képviselő-testület bizottságának képviselő tagját – az elnök kivételével – az alapdíj 20 %-ával emelt összegű, azaz havi 60.000.- Ft tiszteletdíj illeti meg.

(3)1 A Képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagját a (2) bekezdésben megállapított tiszteletdíj illeti meg.

3. § (1) A képviselő-testületi ülésről való távolmaradást legkésőbb az ülést megelőző munkanapon 12.00 óráig be kell jelenteni a polgármesternek, akadályoztatása esetén az alpolgármesternek. A bizottsági ülésről való távolmaradást legkésőbb az ülést megelőző munkanapon 12.00 óráig be kell jelenteni a bizottság elnökének.

(2) A képviselő-testületi ülésről való igazolatlan távolmaradás esetén két havi, bizottsági ülésről való igazolatlan távolmaradás esetén pedig egy havi – a tiszteletdíj 25 %-ának megfelelő – tiszteletdíj-megvonást kell alkalmazni.

(3) A képviselő-testületi ülésről való igazolatlan távolmaradás tényét a polgármester, a bizottsági ülésről való igazolatlan távolmaradás tényét a bizottság elnöke rögzítteti a jegyzőkönyvben.

(4) A távolmaradást utólag indokolni csak rendkívüli eseményre (váratlan betegség, baleset, előre nem látható családi ok, stb.) hivatkozva lehet. Az igazolást az ülést követő 8 napon belül írásban lehet benyújtani annál a személynél, akinél a távolmaradást jelezni kellett volna.

(5) A bizottsági elnök előterjesztése, illetve a testületi ülésről a bizottsági elnök igazolatlan távolléte esetén a polgármester előterjesztése alapján – a mulasztást követő ülésen – a képviselő-testület határozatban dönt a tiszteletdíj-megvonásról és annak mértékéről.

(6) A képviselő-testület az (5) bekezdésben foglalt döntése során elbírálja az utólagos igazolási kérelmet.

(7) A tiszteletdíj-megvonás a döntést követő – még ki nem fizetett – tiszteletdíjra irányulhat.

4. § A tiszteletdíjat a köztisztviselők illetményének kifizetésének napján kell folyósítani.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a képviselők tiszteletdíjáról szóló 10/2010. (XI.15.) Dkt. számú rendelet.

1

A 12/2013. (X.01.) önkormányzati rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.