Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2007. (IX.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 11. 29- 2013. 11. 29

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2007. (IX.13.) önkormányzati rendelet módosításáról 1

2013.11.29.

Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2007. (IX.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) a következő, 38/A. §-szal egészül ki:

,,38/A. §

Az üzemeltető Dombegyház Nagyközség Önkormányzata feladata annak vizsgálata, hogy a temetkezési szolgáltatásokat végző vállalkozók rendelkeznek-e a hatályos jogszabályokban előírt követelményekkel, így különösen:
a.) működési engedéllyel,
b.) vállalkozási engedéllyel,
c.) telephely engedéllyel,
d.) temetkezési szolgáltatói szakképesítéssel.”

2. § A R. 39. § helyébe a következő rendelkezés lép:

,,39. §

(1) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben és egyéb vonatkozó jogszabályokban foglaltakat kötelesek betartani, különösen a következőket:
a.) tevékenységükkel a szertartásokat ne zavarják,
b.) munkájuk során a látogatók nyugalmát, kegyeleti érzéseit nem sérthetik,
c.) a tevékenységükkel érintett sírhely szomszédos sírhelyeit nem rongálhatják meg, a tevékenységük nyomán keletkezett hulladékot el kell szállítaniuk.
(2) A temetőben munkavégzés csak előzetes bejelentés alapján folytatható. A bejelentés személyesen történik a temetőgondnoki irodában, legalább négy munkanappal a temetés időpontját megelőzően. Temetési időpont előzetesen írásban, személyesen vagy telefonon kérhető a temetőgondnoktól, melyet az írásban rögzít és a vállalkozó részére továbbít.
(3) A bejelentés megtételét követően a megrendelés személyesen történik, az alábbi iratok, nyilatkozatok becsatolásával:
a.) a tevékenység gyakorlására jogosító engedély, valamint a vállalkozási tevékenység folytatására jogosító okirat eredeti példányának bemutatása, ezek másolatainak becsatolása,
b.) a munkavégzéssel érintett temető megnevezése,
c.) a munkavégzéssel érintett sírhely megjelölése,
d.) a sírhely felett rendelkezésre jogosult személy hozzájárulása a munkavégzéshez,
e.) megbízást igazoló dokumentum megléte,
f.) tervezett munkavégzés leírása,
g.) nyilatkozat annak tudomásul vételéről, hogy a köztemető területén kizárólag az erre a célra kijelölt helyen helyezhető el a saját szolgáltatásra utaló reklám- vagy hirdetőtábla,
h.) nyiatkozat a teljes körű temetkezési szolgáltatás köréből ellátni szándékozott tevékenységekről,
i.) nyilatkozat annak tudomásul vételéről, hogy a temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi temetés esetén az egyházi szertartás rendjének megfelelően – tiszteletben tartani,
j.) nyilatkozat a holttest szállítása esetén a közegészségügyi és járványügyi szabályokat és az alapvető kegyeleti feltételeket kielégítő, erre a célra kialakított járművel való rendelkezésről,
k.) felelősségvállaló nyilatkozat arról, hogy az elhunyt megfelelő azonosításra alkalmas módon, kegyeleti kellékekkel ellátva a temetés előtt 48 órával beszállításra kerül az érintett temető területére.”

3. § A R. a következő, 39/A. §-szal egészül ki:

,,39/A. §

Ha a temetkezési szolgáltató a 39. §-ban felsorolt feltételek meglétét az üzemeltető részére nem igazolja vagy azokban utóbb változás következett be, melyeket nem jelzett előzetesen, az üzemeltető Dombegyház Nagyközség Önkormányzata a hatáskörrel rendelkező szerv megfelelő intézkedését kéri, illetve a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatósági eljárást kezdeményez.”

4. § A R. a következő, 39/B. §-szal egészül ki:

,,39/B. §

(1) A temetkezési szolgáltató a 39. §-ban foglaltakon kívül a megrendeléshez az alábbi iratokat csatolja:
a.) az elhunyt személy halottvizsgálati bizonyítványának eredeti példánya,
b.) főkönyvi kivonat,
c.) a temetési szertartás részleteit tartalmazó megrendelés másolata,
d.) meglévő sírhely esetén a rendelkezésre jogosult személy nyilatkozata a temetéshez kapcsolódó sírkőtevékenységről.
(2) Az üzemeltető a benyújtott iratokat a benyújtás napján ellenőrzi, melynek eredményéről a temetkezési szolgáltatót aznap 15 óráig tájékoztatja. Hiánytalanul benyújtott iratok esetén a temetkezési szolgáltató a következő munkanap 14 óráig köteles befizetni a megrendelt szolgáltatás ellenértékét. A befizetés elmulasztása esetén az üzemeltető a lefoglalt időpontot törölheti és a temetés lebonyolítását megtagadhatja.”

5. § A R. a következő, 39/C. §-szal egészül ki:

,,39/C. §

(1) A temetkezési szolgáltatónak megfelelő módon biztosítania vagy igazolnia kell az üzemeltető részére az elhunyt személy azonosítását, továbbá a megrendelő vagy eltemettető és a rendelkezési jog jogosultjának kilétét.
(2) Ha a sírhely felett rendelkezésre jogosult személy kilétét a temetkezési szolgáltató nem tisztázza, vagy a temetés megrendelésekor a rendelkező személye nem azonos az üzemeltető által nyilvántartott rendelkezésre jogosult személyével és a temetkezési szolgáltató nem csatolja a rendelkezésre jogosult teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt temetési engedélyét, az előzetesen lefoglalt temetési időpontot az üzemeltető törli.”

6. § A R. a következő, 39/D. §-szal egészül ki:

,,39/D. §

(1) A temetési kellékekkel kapcsolatosan az üzemeltető az átvételkor köteles ellenőrizni az alábbiakat:
a.) meg kell vizsgálni, hogy a temetési kellékek mérete és anyaga megfelel-e a vonatkozó jogszabályoknak és az üzemeltető által támasztott követelményeknek,
b.) meg kell vizsgálni, hogy a temetési kellékek sérülésmentesek, illetve tiszta, jó állapotban vannak-e,
c.) ellenőrizni kell, hogy az egyes kelékeken feltüntetett feliratok (név, életkor, évszám) megegyeznek-e az elhunyt személy adataival.
(2) Amennyiben a kellékek átvételekor bármilyen eltérés vagy nem megfelelőség mutatkozik, az átvételt végző munkatárs köteles jegyzőkönyvet felvenni a tényállásról. A jegyzőkönyvet minden esetben a temetőgondnoknak vagy távollétében megbízottjának kötelessége aláírásával ellátni.”

7. § A R. 40. §-a hatályát veszti.

8. § A R. 41. §-a hatályát veszti.

9. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2013. november 30. napjával.