Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014. (III.28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 04. 01

Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kötelező közszolgáltatás Dombegyház nagyközség közigazgatási területén elhelyezkedő ingatlannak a vízgazdálkodásról szóló törvény szerinti tulajdonosánál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére terjed ki.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kötelező közszolgáltatás az alábbi tevékenységekre terjed ki:

a) az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésére, továbbá az elszállítást végző Szolgáltató részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.


2. A közszolgáltatás ellátására vonatkozó szabályok


2. §


A tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező szennyvíz szakszerű elhelyezéséről az alábbiak szerint:

a) ahol a szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége biztosított, azt a közcsatornába kell bevezetni,

b) ahol a szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, a keletkező szennyvíz (folyékony hulladék) jogszabályi előírásoknak megfelelő tárolását, rendszeres elszállíttatását kell biztosítani,

c) azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek fogyasztói, illetve gazdasági tevékenysége során települési folyékony hulladék keletkezik, a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett hulladékbegyűjtést nem kötelesek igénybe venni, feltéve, hogy a gazdálkodó szervezet a hulladék hasznosítására vagy ártalmatlanítására vonatkozó kötelezettségét

ca) a jogszabályokban meghatározott feltételekkel, megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy

cb) az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.


3. §


(1) A települési folyékony hulladék ideiglenes tárolására szolgáló létesítmény kiürítését, a folyékony hulladék összegyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az Önkormányzat kötelező helyi közszolgáltatás útján látja el (a továbbiakban: szolgáltatás).

(2) A 2. § hatálya alá tartozó ingatlan valamennyi tulajdonosa a keletkező szennyvíz (települési folyékony hulladék) gyűjtéséről (tárolásáról) elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a szolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3) Az Önkormányzattal kötött külön megállapodás alapján a szolgáltatás teljes körű ellátását a Szolgáltató végzi, mely kizárólagosan jogosult a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos, jelen rendeletben előírt feladatok végrehajtására. Dombegyház nagyközség területén a települési folyékony hulladék összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését Szikszai László egyéni vállalkozó végzi (székhely: 5667, Magyarbánhegyes, Jókai u. 42/A. – a továbbiakban: Szolgáltató). A települési folyékony hulladék elhelyezése az Alföldvíz Zrt. battonyai szennyvíztisztító telepén történik.

(4) A tulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.

(5) A kötelező szolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszonyt a Szolgáltató és a tulajdonos között a szolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


4. §


(1) A Szolgáltatóval a települési folyékony hulladékkal kapcsolatosan kötelező közszolgáltatás teljesítésére a Képviselő-testület szerződést köt.

(2) A szerződésben rögzíteni kell különösen:

a) a hulladék elszállításának a bejelentésétől számított maximális határidejét,

b) a hulladékok gyűjtésének módját,

c) a hulladékkal kapcsolatosan kötelező közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési módját,

d) a leeresztőhely megnevezését, terhelhetőségét,

e) a közszolgáltatás finanszírozásának módját és feltételeit,

f) a Szolgáltatónak a lakosság felé irányuló tájékoztatási kötelezettségét,

g) a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.

(3) Ha a közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejár és nem kerül sor újabb szerződés megkötésére, és a szolgáltatás ellátására kiírt pályázat vagy közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult, vagy a Szolgáltató más okból nem képes a közszolgáltatás ellátására, a polgármester legfeljebb 6 hónapi időtartamra megbízást adhat - pályázat nélkül - a közszolgáltatás teljesítésére, amíg új szolgáltató pályázat vagy közbeszerzési eljárás útján történő kijelölésére nem kerül sor.

(4) Az Önkormányzat a kötelező közszolgáltatás ellátásának, valamint a szerződés végrehajtásának tapasztalatait évente értékeli.


3. A folyékony hulladékkal kapcsolatos szolgáltatást ellátó Szolgáltató kötelezettségei

5. §


(1) A szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.

(2) A szolgáltatást ellátó köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 24 órán belül - igénylővel egyeztetett időpontban - elvégezni.

(3) A szolgáltatást ellátó a települési folyékony hulladék elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a folyékony hulladék (szippantással eltávolítandó anyag) érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, vagy laboratóriumi vizsgálatokból megállapítható, hogy a közcsatornába a vonatkozó jogszabályok kizárják annak bebocsátását és/vagy veszélyeztetik a szennyvíztisztító-telep működését, az ott dolgozók egészségét.

(4) A szolgáltatást ellátó köteles a szállított szennyvíz eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat két évig megőrizni.

(5) A szolgáltatás ellátójának rendelkeznie kell:

a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel,

b) a közszolgáltatás ellátáshoz kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel,

c) az ártalmatlanítás szakszerű környezetvédelmi, közegészségügyi előírásoknak megfelelő tisztítási technológiával, berendezésekkel.

(6) A szállításra hasznosított eszközt közterületen tárolni tilos, telephelyen belül a többi járműtől el kell különíteni.

(7) A szállító járművek tisztítása és fertőtlenítése szigetelt térburkolattal ellátott nyíltszíni mosótérrel rendelkező területen végezhető, ahol az elhasznált víz előírásoknak megfelelő elhelyezése biztosított. Tisztítás, fertőtlenítés közterületen, természetes vizekben vagy mellette, általában természetes környezetben nem végezhető.

(8) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás megkezdéséről, változásairól és lényeges feltételeiről a Szolgáltató a tulajdonost írásban értesíti.


4. A folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást igénybevevő kötelezettségei


6. §


(1) Megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a szolgáltatást.

(2) A szolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(3) A tulajdonos köteles a települési folyékony hulladék gyűjtésére, az előírásnak megfelelő vízzáró anyagból épített, zárt, akadálymentesen megközelíthető gyűjtőtartályt környezetvédelmi, közegészségügyi szempontból megfelelő módon használni.

(4) A tulajdonos a gyűjtőtartályban a háztartásokban keletkező települési folyékony hulladékot úgy tárolhatja, hogy a szennyvíz elszállítása során alkalmazott gépi leürítést ne akadályozza, és a tartály tartalma más módon eltávolításra (elfolyás, öntözés, elhordás stb.) ne kerüljön, közegészségügyi, környezetvédelmi előírásokat ne sértsen, másoknak kárt, érdeksérelmet ne okozzon.

(5) A tulajdonos a gyűjtőtartály úgy köteles elhelyezni, hogy az a szennyvíz elszállítása céljából a Szolgáltató által a gyűjtőjárművel megközelíthető és a leürítésre alkalmas helyen legyen.

(6) A szolgáltatás ellenértékét szabályozott módon köteles kiegyenlíteni.

(7) A folyékony hulladék elszállítását a tulajdonos a Szolgáltatónál köteles esetenként megrendelni. A Szolgáltatónak a kibocsátó tulajdonos felé telefonon szóban vagy írásban közölni kell a szolgáltatás időpontját. A folyékony hulladék elszállítását a tulajdonos arra jogosulatlan személlyel (vállalkozóval) nem végeztetheti el.


5. A folyékony hulladékkal kapcsolatos szolgáltatás díja

7. §


(1) A folyékony hulladékkal kapcsolatos szolgáltatás igénybevételekor az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni, amelyet a rendelet 1. melléklete tartalmaz.

(2) A szolgáltatási díj az elszállított szennyvíz köbméterenként megállapított összege, melyet az igénybevevő a Szolgáltatóval kötött szerződésben foglaltak szerint, illetőleg a helyszínen köteles kiegyenlíteni a Szolgáltatónak vagy megbízottjának a hatályos jogszabályoknak megfelelő számla ellenében.

(3) A szolgáltatás díját tartalmazó számla összegszerűségével kapcsolatban a tulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet. A tulajdonos által írásban tett kifogásra a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Amennyiben a számlázással kapcsolatban felvetett kifogásnak a Szolgáltató helyt ad, a tulajdonosnak a többletösszeget visszafizeti, vagy a tulajdonos kérésére az esedékes díjfizetési kötelezettségbe betudja.

(4) A szolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

(5) Az írásbeli felszólítás tulajdonos általi kézhezvételét követő 30. nap eredménytelen elteltével a Szolgáltató követelésének jogi úton érvényt szerezhet.

 

6. Záró rendelkezések

8. §


Jelen rendelet 2014. április 01. napján lép hatályba.



Dombegyház, 2014. március 27.


                        Dr. Varga Lajos s.k.                                         Dr. Kormányos László s.k.
                            polgármester                                                            jegyző


Záradék: A rendelet kihirdetése 2014. március 28. napján megtörtént.



Dombegyház, 2014. március 28.                                                                                         




Dr. Kormányos László s.k.

    jegyző