Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017 (IX.22.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és a településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 09. 23- 2023. 02. 23

Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017 (IX.22.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és a településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól1

2017.09.23.

Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Dombegyház Nagyközség településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 2. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

(2) Dombegyház Nagyközség településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

A partnerek meghatározása

2. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a) a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,

b) a dombegyházi székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) a dombegyházi székhellyel bejegyzett civil szervezet,

d) a Dombegyház nagyközség területén működő vallási közösség,

e) a magasabb szintű jogszabály alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába – a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban – a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. § (1) Koncepció vagy stratégia készítése esetén a partnerek tájékoztatása:

a) közterületen, a Dombegyház, Tavasz u. 5. szám, valamint Béke utca 4. szám előtt elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen (továbbiakban: közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen),

b) a www.dombegyhaz.hu honlapon (továbbiakban: önkormányzat honlapján)

c) és lakossági fórumon történik.

(2) Koncepció vagy stratégia módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján történik.

4. § Településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv), településképi rendelet készítése vagy módosítása esetén a partnerek tájékoztatása

a) közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

b) az önkormányzat honlapján,

c) és lakossági fórumon történik.

5. § (1) Településrendezési eszközök teljes eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása

a) közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

b) az önkormányzat honlapján,

c) és lakossági fórumon történik.

(2) Településrendezési eszközök egyszerűsített eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről

a) közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

b) az önkormányzat honlapján,

c) és lakossági fórumon történik.

(3) Településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén – a (4) bekezdés szerinti eset kivételével, - a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről, - a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében

a) közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

b) az önkormányzat honlapján,

c) és lakossági fórumon történik.

(4) Településrendezési eszköz készítésének vagy módosításának tárgyalásos eljárása során, a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, az érintett településen a veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján történik.

(5) Településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján történik.

6. § (1) Amennyiben a hirdetőtáblán történő teljes elhelyezést a településfejlesztési, településrendezési valamint településképi dokumentumok terjedelme, formátuma nem teszi lehetővé, úgy a tájékoztatóban megjelölésre kerül, hogy mely időpontokban és hol van lehetőség ezen dokumentumba történő betekintésre.

(2) Lakossági fórum esetén, annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőzően legalább 8 nappal korábban az önkormányzati hirdetőtáblán és az önkormányzati honlapon közzétett lakossági hirdetmény útján kell közzétenni az értesítést.

7. § (1) A partnerek a lakossági fórumon szóban, továbbá azt követően 8 napon belül, fórum hiányában a hirdetmény megjelentetését követő 8 napon belül írásban tehetnek észrevételt, javaslatot, valamint nyilváníthatnak véleményt a településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumok tekintetében. A hirdetménynek minden esetben tartalmaznia kell az írásbeli véleménynyilvánításra rendelkezésre álló időszakot. Az írásos észrevételt a Polgármesternek címezve:

a) papír alapon Dombegyház Nagyközség Önkormányzatának címére (5836 Dombegyház, Tavasz utca 5.) történő megküldéssel,

b) elektronikus formában a dombegyhaz@globonet.hu e-mail címre lehet megküldeni.

(2) Azt a partnert, aki az (1) bekezdése szerint közétett határidőn belül véleményt nem nyilvánított, javaslatot nem tett, a határidő leteltét követően hozzájáruló partnernek kell tekinteni, az egyeztetés további szakaszaiban és az elfogadási szakaszban egyaránt.

A javaslatok, vélemények dokumentálása, elfogadása és nyilvántartása

8. § (1) Az írásban beérkezett javaslatokat, véleményeket a hivatal ügyirat-kezelési rendszere útján, iktatva nyilvántartásba veszi, összesíti és táblázatos formában feldolgozza az adott dokumentációra vonatkozó ügyirat részeként. A név és cím nélkül érkezett észrevételeket figyelmen kívül kell hagyni.

(2) A lakossági fórumon elhangzott érdemi észrevételeket a lakossági fórumon készült hangfelvétel alapján jegyzőkönyvezéssel kell rögzíteni. Az iktatott jegyzőkönyvet a Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) nyilvántartásba veszi.

(3) Az előzetesen beérkezett véleményeket a Hivatal rendszerezi, és átadja a településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumok készítésével megbízottnak, aki ezek figyelembevételével készíti el a dokumentumok tervezetét. Az érdemi észrevételeket, javaslatokat az ügyirat részeként kell megőrizni.

(4) Az elkészített és közzétett dokumentumtervezetre érkezett valamennyi érdemi észrevételt, javaslatot az önkormányzat főépítésze a terv készítésével megbízottal együtt értékeli, összegzi és szakmai javaslatot készít az elfogadásra ajánlott és nem ajánlott észrevételekről egyaránt. Eltérő észrevételek, javaslatok esetén a polgármester azok tisztázása érdekében egyeztetést kezdeményez. Az érintettek meghívásáról a Hivatal gondoskodik. Az egyeztetésről jegyzőkönyv készül.

(5) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, az esetleges egyeztetési jegyzőkönyvet is ismertetni kell a Képviselő-testülettel. Azok elfogadásáról, vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt az elutasítás indokolásával együtt. A vélemény el nem fogadásáról szóló döntést és indoklását a főépítész az adott dokumentációra vonatkozó ügyirat részeként kezeli.

(6) Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett partneri vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a polgármester dönt. Minden a partnerségi egyeztetéssel kapcsolatos Korm. rendeletben és jelen rendeletben nem szabályozott kérdésben a polgármester dönt, a vonatkozó eljárási szabályok megtartása mellett.

Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

9. § (1) A polgármester – a Hivatal útján – gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, az önkormányzat honlapján.

(2) Az elfogadásról és annak közzétételéről a polgármester a vonatkozó jogszabálynak megfelelően értesíti az eljárásban részt vett érintetteket és az állami főépítészt.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ezen rendelet előírásait a hatálybalépést követően induló egyeztetési eljárásokban kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 24. napjával.