Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 07. 01

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.07.01.

Dombegyház Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § Dombegyház Nagyközség Önkormányzata közművelődési feladatellátással kapcsolatos célja

a) a település kulturális élete sokszínűségének megtartása, fejlesztése,

b) a kulturális hagyományok ápolása,

c) a lakosság művelődési igényeinek kielégítése,

d) a község kulturális kapcsolatrendszerének szélesítése,

e) új kulturális értékek létrehozásának támogatása az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Dombegyház Nagyközség területén megvalósuló közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a település integrált közösségi és szolgáltató tér fenntartójára, működtetőjére és alkalmazottaira, továbbá a közművelődési jellegű alapellátások igénybevevőire, illetve e szolgáltatások felhasználóira.

3. A helyi közművelődési feladatok

3. § (1) Dombegyház Nagyközség Önkormányzatának kötelező feladata a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 76. §-ában foglaltak figyelembevételével a (2)-(4) bekezdés szerinti alapszolgáltatásokat biztosítja.

(2) A művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében az Önkormányzat:

a) a társadalmi igényekhez és a helyi sajátosságokhoz igazodóan biztosítja a helyszínt a művelődő közösségek számára a rendszeres és az alkalomszerű, művelődési közösségi tevékenységük végzéséhez a Dombegyházi Közösségi Színtér és Könyvtár épületében,

b) bemutatkozási lehetőséget biztosít a művelődő közösség fejlődése, szakmai teljesítményük elismerése céljából számukra a települési programokon, esetenként a település közigazgatási határain kívül rendezett eseményeken, valamint támogatja a bemutatókon, versenyeken való részvételüket,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(3) Az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása. Ennek keretében az Önkormányzat:

a) támogatja az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző körök, klubok megalakulását, tevékenységét,

b) biztosítja ismeretterjesztő előadássorozatok megszervezését,

c) támogatja az életminőséget és életesélyt javító, képességfejlesztő felnőttoktatási lehetőségek (tanfolyamok, szakkörök, műhelyfoglalkozások) megvalósítását, az egészségügyi rehabilitációs és egészségmegőrző közösségek működését.

(4) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása. Ennek keretében az Önkormányzat:

a) támogatja a helytörténettel, népművészettel, népi iparművészettel, a település kulturális örökségével foglalkozó egyének munkáját, csoportok működését,

b) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, a települési értéktár gondozásában, a települési értékek bemutatásában, népszerűsítésében, bemutatkozik a települési értékeket bemutató megyei rendezvényeken,

c) az anyanyelv ápolás érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

d) a helyi, térségi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását,

e) szervezi az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával az állami, a nemzeti, a társadalmi és a településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

(5) Dombegyház Nagyközség Önkormányzata könyvtári ellátással kapcsolatos feladatai:

a) nyilvános könyvtári feladatok ellátása, mely feladatának az önkormányzat a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételére kötött megállapodással tesz eleget,

b) a könyvtári dokumentumok, a gyűjtemények folyamatos fejlesztése, feltárása, megőrzése, feldolgozása, gondozása, a felhasználók rendelkezésére bocsátása,

c) a könyvtári dokumentumok közvetlen és közvetett szolgáltatása, könyvtárközi kölcsönzés,

d) részvétel a könyvtárak közötti dokumentum és információcserében,

e) rendszeres tájékoztatás biztosítása az olvasóközönség számára a könyvtár dokumentumairól, azok elérhetőségéről, egyéb szolgáltatásairól,

f) gyermekkönyvtári, iskolakönyvtári szolgáltatások támogatása.

4. Közművelődési feladatok ellátásnak módja, formái

4. § (1) Dombegyház Nagyközség Önkormányzata a kultúrával, közművelődéssel, annak támogatásával, valamint a nyilvános könyvtári ellátás biztosításával kapcsolatos feladatait a Dombegyházi Közösségi Színtér és Könyvtár feladatellátási hely fenntartásával és működtetésével vagy közművelődési megállapodás megkötésével látja el.

(2) A település közművelődési színterei:

a) elsődleges színtér: Dombegyházi Közösségi Színtér és Könyvtár épülete, 5836 Dombegyház, Béke utca 4,

b) másodlagos színtér: a község területén működő óvoda és iskola (a fenntartóra való tekintet nélkül),

c) bevonható színterek: Római Katolikus Templom, Sportpálya, Béke utcai játszótér és közpark, Dombegyház Köztemető.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatellátása során együttműködik a civil szervezetekkel, biztosítja, hogy a településen a lakosság önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe a Béke utca 4. szám alatti épületet, melynek használatát az önkormányzat által elfogadott Használati Szabályzat rögzíti.

(4) A Használati Szabályzat tartalmazza:

a) az épület használatára vonatkozó általános előírásokat,

b) a költségvetési támogatásban részesített, továbbá az önerős működésű csoportok, befogadott civil szerveződések tevékenységével és működtetésével kapcsolatos egységes rendező elveket,

c) a helyiségeinek bérbe adás útján történő hasznosítására vonatkozó szabályokat,

d) bérleti díj megállapítását, annak képzésnek rendjét.

(5) Az önkormányzat Éves Munkaterv és Közművelődési Program alapján szervezi a közművelődési feladatellátást, illetve a közösségi színtér működtetését. A tárgy évre vonatkozó éves munkaterv és közművelődési program, valamint a Használati Szabályzatban foglalt díjtételek minden év januári képviselő-testületi ülésre való elkészítéséért az önkormányzat által kinevezett közművelődési feladatokat ellátó közalkalmazott (a továbbiakban: közalkalmazott) felelős.

(6) Az éves munkatervben elfogadott közművelődési feladatok megvalósulásáról tárgy évet követő január hónap a közalkalmazott köteles a képviselőt-testületnek beszámolni.

5. Közművelődési megállapodás

5. § (1) Dombegyház Nagyközség Önkormányzata meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a törvény követelményeinek megfelelő jogi és természetes személyekkel közművelődési megállapodást köthet.

(2) Azzal az intézménnyel lehet közművelődési megállapodást kötni, amelynek alapító okirata szerinti alaptevékenysége összefüggésbe hozható e rendeletben meghatározott feladatokkal és az intézmény munkatársai között van az erre vonatkozó jogszabályban meghatározott szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező közművelődési szakember.

(3) Jogi személlyel közművelődési megállapodást csak akkor lehet kötni, ha

a) legalább 5 éves közművelődési szakmai gyakorlattal rendelkezik,

b) köztartozásai nincsenek.

6. A közművelődési feladatok

6. § Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait az éves költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétele, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, az elkülönített állami pénzalapokból és pályázati úton elnyerhető támogatás.

7. A helyi közművelődési szakemberigény

7. § (1) Az önkormányzat a közművelődési szintér közművelődési feladatellátására főfoglalkozású, részfoglalkozású vagy megbízási díjas legalább középfokú szakirányú végzettséggel rendelkező szakember alkalmazását biztosítja. A könyvtári ellátás céljából az önkormányzat 2015. szeptember 29. napján a Békés Megyei Könyvtárral feladatellátási szerződést kötött.

(2) Az önkormányzat a közösség színtér folyamatos működtetésére kinevezett munkatársként közalkalmazottakat foglalkoztat.

8. Záró rendelkezések

8. § Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 6/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.