Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 29- 2023. 04. 29

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.04.29.

Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. XLIII. törvény 40. § (2) – (3) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - figyelemmel az 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglaltakra - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Dombegyház nagyközségben lévő, a Dombegyház Nagyközség Önkormányzata tulajdonában lévő temetőre, az ott végzett temetkezési és temető fenntartási tevékenységre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőkre, a temetőben temetkezési szolgáltatást, valamint egyéb temetői munkát végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre, a temetőt látogatókra.

2. § (1) Dombegyház nagyközségben lévő köztemető adatai: helyrajzi száma 585, területe 2 ha 1665 m2.

(2) A temető tulajdonosa: Dombegyház Nagyközség Önkormányzata

(3) Dombegyház Nagyközség Önkormányzata gondoskodik az önkormányzat tulajdonában álló temető fenntartásáról és üzemeltetéséről. A feladat ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, a pénzügyi fedezetet az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(4) Dombegyház Nagyközség Önkormányzata temetkezési szolgáltatást tart fenn, amely együttműködési megállapodás keretében Dombegyház, Kisdombegyház, Magyardombegyház települések részvételével ellátja a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. XLIII. törvény 25. § (1) bekezdése szerinti temetkezési szolgáltatásokat.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése és újra-használatba vétele

3. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra-használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadók.

A köztemető infrastrukturális létesítményei

4. § A fenntartó önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

a) ravatalozó (ravatal, textíliák, szükséges bútorzat)

b) halotthűtő

c) WC

d) 4 db közkifolyó

e) villamos energia közmű

f) hulladéktárolók

g) temetőgondnoki iroda

A temető fenntartása és üzemeltetése

5. § (1) Dombegyház Nagyközség Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról.

(2) A sírhely felett rendelkezésre jogosultak a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(3) A sírhely felett rendelkezésre jogosultak kötelesek a sírok gyomtalanítását, tisztán tartását elvégezni, a sírhely állagának megóvásáról – a balesetveszély elkerülése érdekében – gondoskodni.

(4) A sírjel vagy sírbolt helyreállítására, felújítására a temető üzemeltetője a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, valamint az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (továbbiakban: közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető kapuján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni. Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult rövid úton elérhető, akkor nincs szükség a kifüggesztésre.

(5) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

(6) A temetőben munkát végző vállalkozó (pld. sírkő készítő, temetkezési szolgáltató) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

Temetkezésre vonatkozó szabályok

6. § (1) A temetőben a koporsós és az urnás temetésre egyaránt van lehetőség.

(2) A temetés időpontját az önkormányzat által üzemeltettet temetkezési szolgálatnál, a temetőben lévő temetőgondnoki irodában kell bejelenteni.

(3) A sírhely kijelölése igény szerint a sírhelynyilvántartás alapján történik. Az igényt a (2) bekezdés szerinti helyen kell benyújtani.

7. § (1) A temetési helyek elhelyezésére vonatkozó helyszínrajzot a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(2) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) koporsós temetkezésre kijelölt hely: I-VI. parcella

b) hamvasztásos temetkezésre kijelölt hely:

ba) az I. parcellában kialakított urnakert

bb) urnasírhely a VI/A parcella.

c) díszsírhelyek részére kijelölt hely: az I. parcella elkülönített része.

(3) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázlatát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

8. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell tenni.

(2) Koporsós temetés esetén a sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abba elhelyezhető legyen.

(3) A rendelkezésre álló temetési sírhelyek:

a) felnőtt sírhely: szélessége 1,5 méter, hosszúsága 2,7 méter, egymástól való távolsága 0,6 méter

b) kettős sírhely: szélessége 2,5 méter, hosszúsága 2,7 méter, egymástól való távolsága 0,6 méter

c) gyermek sírhely (12 év alatti): szélessége 1,1 méter, hosszúsága 1,6 méter, egymástól való távolsága 0,4 méter

d) urnasírhely: szélessége 1,1 méter, hosszúsága 1,6 méter, egymástól való távolsága 0,4 méter

e) sírbolt:

ea) sírbolt hely kettő koporsóra: méret szélessége 1,5 méter, hosszúsága 2,7 méter

eb) sírbolt hely négy koporsóra: méret szélessége 2,5 méter, hosszúsága 2,7 méter

(4) Felnőtt sírhelyre rátemetéssel további egy koporsó és 4 db urna helyezhető el.

A temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja

9. § (1) A temetési hely felett használati jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) egyes sírhely 25 év

b) kettős sírhely 25 év

c) sírbolt 60 év

d) urnafülke 10 év

e) urnasírhely 25 év

f) díszsírhely 25 év

(3) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A díjtételeket az 1. melléklet tartalmazza. A használati jogosultság kezdő napja a megváltási díj megfizetésének napja.

(4) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető, az újra megváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjak minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog lejárta előtt 6 hónappal a temető üzemeltetője köteles – írásban, valamint a temetőben jól látható helyen hirdetmény közzétételével, illetve az önkormányzati weboldalon – tájékoztatni a rendelkezésre jogosultat a lejárat időpontjáról, az újraváltás lehetőségéről annak díjáról vagy ennek hiányában az elutasítás indokáról.

(6) A megváltatlan, elhagyott, több mint 10 éve gondozatlan sírhely esetében a sírhely újra megválthatók, ha a fenntartó 6 hónap időtartamon belül legalább kétszer a weboldalán, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

(7) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve a temetési hely megszűnik. Emellett megszűnik a rendelkezési jog – a jogosult és az üzemeltető között létrejött megállapodás alapján – a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, valamint elhamvasztásával is, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(8) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a megváltási díj időarányos részét – a megváltáskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

(9) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(10) A köztemető részét képező infrastrukturális létesítmények igénybevételéért az eltemettetőnek és a vállalkozásszerűen munkát végző alábbi tevékenységek végzése során

a) új sírkő, sírbolt kripta/urnakripta építés,

b) sírkő, sírbolt, kripta/urnakripta felújítás, rekonstrukció, vésés,

(11) A temető használata után építési tevékenységek végzésének díját köteles fizetni a temető üzemeltetőjének. A vállalkozó minden olyan nap után köteles a temető üzemeltetőjének megfizetni, amelyen vállalkozási tevékenységet folytat. A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő díjat a 2. melléklet tartalmazza. A befizetést a temetkezési szolgáltatás temetőgondnoki irodájában, a temetőben kell számla ellenében megfizetni.

Temetkezési szolgáltatás

10. § (1) Temetkezési szolgáltatás a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény 25. §-ában felsorolt tevékenységek.

(2) A temetkezési szolgáltatást végzőknek temető fenntartási hozzájárulást nem kell fizetni.

(3) A temetőben a temetkezési szolgáltatást az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó személy rendeli meg.

(4) A temetői létesítmények használatának és az üzemeltetési szolgáltatások igénybevételének díjait a 3. melléklet tartalmazza.

A ravatalozó használatának szabályai

11. § (1) A köztemető fenntartója az elhunytak felravatalozására alkalmas ravatalozót tart fenn.

(2) Ravatalozni köztemetőben csak az arra kijelölt helyen szabad.

(3) A ravatalozó kizárólag rendeltetése szerinti célra használható polgári szertartás szerinti vagy vallási közösség által végzett temetés, búcsúztatás során.

(4) A ravatalozót a temetés előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(5) A köztemető fenntartója gondoskodik a ravatalozó tisztán tartásáról, a rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek biztosításáról.

(6) A temetkezési szolgáltató a ravatalozót e rendelet 2. mellékletében meghatározott szolgáltatási díj ellenében veheti igénybe, melyet az üzemeltető részére köteles megfizetni a temetést megelőzően.

(7) A ravatalozó épület zárt részén felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás megkezdéséig nyitva lehet tartani, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik.

Temető rendje

12. § (1) A temető rendjéről a temetőbe látogatók tájékoztatását a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgálja.

(2) A temetőbben és annak közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely kegyeleti érést és a szertartások rendjét sért, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(3) A temető nyitvatartási ideje május 1- szeptember 30 között 07,00 – 21,00 óráig, október 1 - április 30 között 08,00 – 19,00 óráig. A temetkezési szolgáltatás ügyfélfogadási ideje a temető területén található temetőgondnoki irodában hétfőtől péntekig 07,00-16,00 óra között.

(4) A temetőt nyitvatartási időben bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(5) A temetőből a látogatási idő leteltekor külön felszólítás nélkül kell távozni.

(6) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői vagy felnőtt felügyelettel tartózkodhat.

(7) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata, valamint a harangszó díjtalan.

(8) Kutyát - a vakvezető kutya kivételével – temetőbe bevinni tilos.

(9) Építőanyag a temetőbe történő beszállítása, építési vagy bontási munka megkezdése, vagy bontási anyag elszállítása megkezdést megelőzően a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni írásban. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(10) A sírhelyekre ültetett növények magassága nem haladhatja meg a 1,6 métert.

(11) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.

(12) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról szükség szerint, de legalább heti egy alkalommal, az üzemeltető gondoskodik.

(13) A temetőbe járművel behajtani kizárólag a temetkezést végző szolgáltató, a mentőszolgálat, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a hulladékszállító és a temető üzemeltetője jogosult. Ettől eltérő esetben kizárólag adott sírjel/sírbolt építése, helyreállítása, bontása érdekében a sírjel/sírbolt felett rendelkező kérelmére, a temető üzemeltetőjének engedélyével szabad behajtani járművel a temető területére. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(14) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

Záró rendelkezések

13. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2007. (IX.13.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2023. április 29-én lép hatályba.

1. melléklet a 11/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek megváltásának és újraváltásának díjai

1. A temetési helyek megváltási és újra váltási díja a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára – a rendeletben meghatározott használati időre – vonatkozik.

Megváltási és újra váltási díj

Rendeletben meghatározott teljes használati időre

1 éves díj

a) egyes sírhely esetén

10.000.- Ft + ÁFA

400.-Ft + ÁFA

b) kettős sírhely esetén

20.000.- Ft + ÁFA

800.-Ft + ÁFA

c) sírbolt esetében kettős koporsóra:

18.400.- Ft + ÁFA

736,-Ft+ÁFA

d) sírbolt esetében négyes koporsóra:

34.500.- Ft + ÁFA

1380,-Ft + ÁFA

e) sírbolt esetében hatos koporsóra:

41.400.- Ft + ÁFA

1656,-Ft+ÁFA

f) urnafülke

67.500.- Ft + ÁFA

6750,-Ft+ÁFA

g) urnasírhely

10.000.- Ft + ÁFA

1000.-Ft + ÁFA

2. Normál koporsós vagy sírnyitás visszahantolással: 9.000.- Ft + ÁFA/alkalom

3. Urnasír ásás visszahantolással: 4500,-Ft + ÁFA/alkalom

2. melléklet a 11/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetőfenntartási hozzájárulás díjai
A temetőben vállalkozási tevékenységet végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja (síremlék állítási munkák, sírtakarítás, sírmosás): 450,-Ft + ÁFA/nap/síremlék

3. melléklet a 11/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

A létesítmények igénybevételi díjai (közreműködő személyzet nélkül)

1. ravatalozó használat 9.320,-Ft + ÁFA/nap

2. hűtő használat 1.620.- Ft + ÁFA/nap