Dombegyház Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 07. 21

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Általános indokolás

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdése alapján „A települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján - a Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően - rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.”

Erre tekintettel törvényi kötelezettség és egyben szükséges megalkotni a helyi közművelődési rendeletet.

A települése közművelődési kerekasztal nem került létrehozásra, a települési román nemzetiségi önkormányzat pedig nem működik, ezért nem volt olyan partner akivel a rendelt elfogadásához egyeztetni kellett vagy lehetett volna.

A közművelődési rendeletet a helyi igények, a ténylegesen ellátandó feladatok és a közművelődési intézmény alapító okiratában foglaltak figyelembevételével készült el.

Részletes indoklás

A Rendelet 1. §-hoz

A rendelet-tervezet e szakasza meghatározza az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatásokat figyelemmel a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. § (3)-(5) bekezdéseire. A rendelet-tervezetben az egyes alapszolgáltatásoskon belül kifejtésre kerül azok tartalma.

A Rendelet 2-6. §-aihoz

E szakaszok a közművelődési feladatellátás formáit, szervezeti kereteit szabályozzák.

Kifejtésre kerül, hogy az önkormányzat a fentebb megjelölt közművelődési alapszolgáltatások ellátásáról az önkormányzat fentartásában álló intézménye útján gondoskodik.

Az önkormányzat mint fenntartó a közművelődési feladatok ellátása tekintetében biztosítja az intézmény részére a szükséges finanszírozást, valamint a hatályos jogszabályokban előírt személyi, tárgyi, szervezeti feltételeket.

Az önkormányzat és az intézmény vállalja, hogy a közművelődési feladatok ellátásában együttműködik különböző szervezetekkel, személyekkel.

A Rendelet 7. §-hoz

A Rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.