Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes szociális tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 27
egyes szociális tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat saját működési bevételeiről szóló 14/2014 (XII.19.) önkormányzati rendelet 4. § [Gondozási Központ belépési és térítési díjai] hatályon kívül helyezése, mivel annak tartama beépül a szociális igazgatásról és a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 2/2015. (Ill. 2.) önkormányzati rendeletbe, annak 3. mellékleteként, a megállapított intézményi díjak változatlan összegben. A Bentlakásos Idősek Otthonának egyszeri belépési díja a módosítást követően az alaprendelet 45. § (2) bekezdés normaszövegét képezi változatlan összegben.
A 2. §-hoz
A hatályos szociális igazgatásról és a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 2/2015. (Ill. 2.) önkormányzati rendelet 4. § még a korábbi eljárási törvényre, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezéseit rendeli alkalmazni, ezt a módosító rendelkezés a jelenleg hatályos, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) szabályaira módosítja.
A 3. §-hoz
A hatályos szociális igazgatásról és a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 2/2015. (Ill. 2.) önkormányzati rendelet függeléke tartalmazza a szociális tüzelőanyag természetbeni juttatása iránt iráni kérelem mintáját, ez a módosítást követően az alaprendelet 2. mellékletében kerül meghatározásra.
A 4. §-hoz
A hatályos rendelet 39. § (2) bekezdés elő mondata a köztemetés esetén köztemetés költségeinek megtérítésére kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül benyújtott kérelemre … szöveget tartalmazza ami még a Ket. szabályozása volt, ezért a jelenleg helyette a hatályos Ákr-nek megfelelő, a határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül benyújtott … szöveg kerül beépítésre.
Az 5. §-hoz
A hatályos rendelet VII. Fejezet címét módosítja, mivel a rendelet további normaszövege a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 6. §-hoz
A hatályos rendelet 40–42. §-ába építi be az önkormányzat által
- a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások közül biztosított alapszolgáltatások és szakosított ellátások felsorolását, az ellátó intézmény megnevezését (40. §)
- az igénybevétel módjának szabályozását, a kérelem benyújtásának, elbírásának szabályait, illetve a soron kívüli elhelyezés módját (41. §)
A 7. §-hoz
A hatályos rendelet 43. § módosítás során a rendeletbe az intézményi jogviszony megszűnésének esetei, valamint az intézményvezető által külön eljárás nélkül soron kívüliséget biztosított eseteket szabályozza.
A 8. §-hoz
Az étkeztetés szociális szolgáltatás igénybevételének jogosultsági eseteit, és az ellátás módját szabályozza.
A 9. §-hoz
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások és a Bentlakásos Idősek Otthona összes, egyszeri belépési díját emeli be a rendeletbe, amely az önkormányzat saját működési bevételeiről szóló 14/2014 (XII.19.) önkormányzati rendelet 4. §-ból kerül ebbe a rendeletbe átemelésre. E mellett az intézményvezető felhatalmasása a személyi térítési díj, illetve jogszabályban meghatározott esetben az ingyenesség megállapítására.
A 10. §-hoz
Beépíti az alaprendeletbe mellékletként a szociális célú tüzelőanyag természetbeni juttatásra vonatkozó kérelem mintáját valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díjait.
A 11. §-hoz
A törvényességi felhívás alapján jelzett jogszabálysértő rendelkezések valamint megszűnt alcímek hatályon kívül helyezésére vonatkozó rendelkezések.
A 12. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.