Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2023. 01. 01

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a talajterhelési díjról
Végső előterjesztői indokolás
A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ktd. tv.) 26. § (4) bekezdése felhatalmazza a települési önkormányzatokat, hogy rendeletben állapítsák meg a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatban az átalány megállapításának szempontjait, valamint a díjjal kapcsolatos megállapítási, bevallási, befizetési, ellenőrzési, adatszolgáltatási, eljárási szabályokat, továbbá a díjkedvezmények és mentességek eseteit.
A Ktd. tv. eltérést nem engedve határozza meg a talajterhelési díj összetevőit, annak mértékét, s a díjszámítás metódusát. Mérési lehetőség hiányában azonban a Ktd. tv. rögzíti a települési önkormányzatok átalány meghatározási kötelezettségét. Az éves fizetendő talajterhelési díj a Ktd tv. 3. számú melléklete alapján az egységdíj, a díjfizetési alap és a területérzékenységi szorzó szorzatából tevődik össze.
A talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatok ellátása kettéválik, a vízjogi engedély alapján végzett tevékenységhez kapcsolódó feladatokat az állami adóhatóság, míg a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez (szikkasztó, zárt szennyvíztároló) kapcsolódó adóztatási feladatokat az illetékes önkormányzatok adóhatóságai látják el.
A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlója a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) 1. § (2) bekezdése alapján első fokon a jegyző.
A Ktd. tv. 21/A. § (1) bekezdésében és a 25. §-ban foglaltakkal összhangban a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos hatósági eljárást az adózás rendjéről szóló törvény szabályai szerint látja el a jegyző. A kibocsátó az önadózás szabályai alapján állapítja meg, vallja be és fizeti meg a talajterhelési díjat a tárgyévet követő év március 31. napjáig.
Az önkormányzati adóhatóság bevallási nyomtatványt rendszeresít. A kibocsátónak a díjfizetési kötelezettségét az önkormányzat által nyitott, s az önkormányzati rendeletben közzétett számlára kell teljesítenie, amely a Ktd. tv. 21/B. §-a alapján a kerületi önkormányzat környezetvédelmi alapjának a bevételét képezi. Ez a bevétel kizárólag a talaj, valamint a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használható fel, ami környezetvédelmi szempontból garanciális szabályt jelent.
Az előbbiek szerinti felhasználásnak minősül különösen a csatornázás, a szennyvíztisztítás, a vízbázisvédelem, a települési monitoring kialakítása és működtetése, a tartós környezetkárosodások kármentesítése, a potenciális és a tényleges szennyezőforrások szennyezésének megelőző, illetve utólagos műszaki védelme.
A talajterhelési díj bevallása és megfizetése önbevallás útján történik.
A rendelet tervezetét a Képviselő-testület a szeptember 29-i ülésén előzetesen véleményezte, és az akkori döntésnek megfelelően a tervezetből a kedvezmények, mentességek törlésre kerültek, a 2022. december 31-ig tartó időszakra vonatkozó általános bevallás és díjfizetés alóli mentesség beépítésre került.
Ugyancsak beépült a rendeletbe az környezetvédelmi hatóság előzetes javaslata alapján az 1. és 2. számú mellékletek, amelyek a bevallása adattartalmát tartalmazzák.