Dombegyház Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 18/2013. (XI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 17
a helyi adókról szóló 18/2013. (XI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A 2021. évben a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya által végzett törvényeségi felügyeleti ellenőrzéshez kapcsolódóan, a magánszemélyek kommunális adójával kapcsolatban változtattunk a korábbi joggyakorlaton, és a kommunális adóhoz kapcsolódó adatbejelentések kapcsán helyszíni szemlét végez az önkormányzati adóhatóság, illetve szigorítottunk az eddigi eljáráson.
Ennek eredményeképpen az alábbi probléma merül fel:
A hatályos önkormányzati rendelet 3. § (1)-(2) bekezdései határozzák meg a magánszemélyek kommunális adójához kapcsolódó adótárgyakat, amik:
lakás
nem lakás céljára szolgáló épület
beépítetlen belterületi földrészlet
nem magánszemély tulajdonában álló lakásbérleti jog
Az adatellenőrzések eredményeképpen tapasztaljuk, hogy pl. olyan esetben amikor egy adott ingatlanon található lakás, melléképület, egyéb épület, és az ASP rendszerbe felvisszük az adatokat, akkor a rendszer mindegyik adótárgyra számolja a kommunális adó tételt, azaz többszörözi a megállapított 4.750 Ft összeget.
Álláspontunk szerint a Képviselő-testületnek annak idején nem az volt az eredeti jogalkotói szándéka hogy adott esetben több tízezer forint összegű kommunális adót vessen ki egy ingatlanra, hanem gyakorlatilag az érintett belterületi ingatlanok után a 4.750 Ft összegű adó kivetése és befizetése megtörténjen.
Annak érdekében, hogy a helyi adórendeletnek megfeleljen az adóhatóság kivetési gyakorlata, szükséges megoldást keresni. Erre az látszik célravezetőnek, ha olyan jellegű kedvezményt biztosít a helyi adórendelet, amely lehetővé teszik azt, hogy a sok éves gyakorlatnak megfelelően egy adott ingatlan esetében csak a 4.750 Ft összegű kommunális adót kelljen előírni, azaz ingatlanonként csak egy adótárgy legyen adóköteles.
Amennyiben ez nem valósul meg, és törvényesen, a helyi rendeletnek megfelelően jár el az önkormányzati adóhatóság, akkor sok esetben jelentősen megnőnek az adózók terhei, illetve várhatóan a megnövekednek az adóhátralékok, a gyakorlatban behajthatatlan követelések.
Mindennek a problémának a kezelésére készült egy módosító rendelet, amely módosítás elfogadása esetén
azt a mentességet biztosítja az önkormányzat hogy egy ingatlanon csak egy adótárgy adóztatása történik, illetve
ennek a kedvezménynek a visszamenőleges biztosításával elkerülhető a visszamenőleges adóellenőrzések, illetve adóterhek növekedése.